Kies op maat

Inloggen Menu

Koninkrijkszaken Verdieping

De minor KR verdiept zich in de relatie tussen Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Niet alleen in onderlinge relaties, maar eveneens in relatie tot de regio en de EU.

Het programma richt zich op het profiel van de faculteit: openbaar bestuur, recht en veiligheid. Caribisch Nederland valt onmiskenbaar binnen het domein van de faculteit BRV, maar is sterk onderbelicht.

Doelstelling is om de relaties met het Caribisch deel van het Koninkrijk vanuit het perspectief van de faculteit vorm te geven.

Zowel de gevolmachtigde ministers van Curaçao, St Maarten en Aruba, als de directie Koninkrijksrelaties van het Ministerie van Binnenlandse zaken geven aan dat kennis en begrip van professionals werkzaam binnen ‘Koninkrijksrelaties’ verbeterd moet worden om te komen tot doelmatig en effectief beleid. Deze minor is het enige programma in het hoger onderwijs in Nederland, dat studenten daar op voorbereid.

Dit betekent ook voor studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk dat een wens in vervulling gaat: de ‘eilanden’ worden gezien. Veel studenten hebben aangegeven op de Haagse te komen studeren om daarna bij te dragen aan de ontwikkeling van de samenleving in Caribisch Nederland.

Anderszijds is het doel om studenten te introduceren bij dit relatief onbekende deel van het Koninkrijk, waarbij de thema’s van de faculteit steeds in een ander perspectief staan of context moeten worden gezien dan in Nederland. Het karakter van de minor is dan om langs de lijnen van BRV verdieping te zoeken en de situaties niet alleen te kennen en te begrijpen maar ook te vergelijken, verklaren en te waarderen.

Leerdoelen

Sociaal culturele ontwikkelingen; geschiedenis,  staatkundige verhoudingen, politiek systeem en bestuurlijke relaties; actuele beleidsthema’s en juridische casuïstiek, organisatie van rampenbestrijding in Caribisch en Europees Nederland, rol van politie, leger en kustwacht in zowel Caribisch als Europees Nederland. Economische ontwikkelingen in Caribisch Nederland, financiële verhoudingen en financieel toezicht.

Ingangseisen

De minor is alleen toegankelijk voor studenten die de Introductieminor volgen.

Literatuur

Literatuur wordt door de docenten via Brightspace aangeboden.

Rooster

Dit is een voltijdsprogramma, waarbij je 5 dagen beschikbaar moet zijn.

Toetsing

TOETS01

Individueel examen

SCHRIFT

30

5,5

Blok2: week 9/ blok 3 week 4

Cijfer

TOETS02

Individueel portfolio

IND.OPDR

30

5,5

Blok2: week 9/ blok 3 week 5

Cijfer

TOETS03

Groepsopdracht

GROEPS OPDR

40

5,5

Blok2: week 9/ blok 3 week 6

Cijfer

 

Taal

Het individueel tentamen mag zowel in het Nederlands als het Engels gemaakt worden. Studenten dienen vooraf aan te geven in welke taal zij de tentamenopgaven willen ontvangen.