Kies op maat

Inloggen Menu

Sportcoaching

In de minor komen de volgende onderdelen van sportcoaching en sporttechnisch management aan bod: Trainingsleer, waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende principes van training en dit vertaald wordt naar periodisering in de diverse takken van sport.  

Action Type, waarin de mens achter de sporter in beeld wordt gebracht. De diverse types worden uitvoerig belicht en in verband gebracht met hun motorische vaardigheden. Naast het ontwikkelen van een visie wordt ook de indeling van oefenstof, trainingen in een jaar uitvoerig toegelicht. Verder komen onderwerpen als talentontwikkeling , mentale training in sport aan bod. Een aantal oud-studenten van deze minor is nog steeds actief in de (top) sport, zoals Geert Jansen(hoofdtrainer PSV zwemmen), Ivar Knötschke, (coach HDM Dames 1) en Lilian de Geus (Olympisch kampioen windsurfen). Ben jij de volgende?

Reactie van een oud-student:
"Super bedankt voor je stem en je felicitatie, ik gebruik de basis van de eindopdracht nog steeds in de coaching."
Ivar Knötschke, oud- HHS Pabo student, hockeycoach van HDM Dames 1. Ivar is in 2021 genomineerd voor sportcoach van het jaar.

 

Leerdoelen

  • Ontwikkelen, implementeren, verantwoorden en evalueren strategie en beleid 
  • Leidinggeven en managen personeel 
  • Reflecteren en managen eigen functioneren 
  • Sportbewustzijn 

Ingangseisen

De minor is interessant voor studenten die naast hun studie actief zijn in de sport in een begeleidende en of coördinerende functie zoals trainer, coach of team of technisch manager. Mensen die verdieping zoeken en uitbreiding van hun algemene kennis op het gebied van coaching in wat voor sport dan ook.

Literatuur

Totaalcoachen, Peter Murphy en Jan Huijbers
Elementaire trainingsleer: T. Kloosterboer e.a.
Studiehandleiding sportcoaching en collegesheets via Brightspace.

Rooster

Werkvormen en verdeling van de studielast
Werkvormen in deze minor zijn hoor- en werkcollege.
Elke week zijn er twee colleges van 90 minuten. Dit geeft 48 uur contacttijd voor de hele minor. Daarnaast is wordt er gedurende de minor per week, twintig weken lang ongeveer 18 uur zelfstandig werken aan de (deel) opdrachten. Tot slot kost het voorbereiden op de eindpresentatie ook ongeveer 8 uur. De minor wordt afgesloten met een presentatie van ongeveer 30 minuten.

Contacturen per week
Je hebt twee contacturen per week.  

Toetsing

De minor wordt afgesloten met individuele deelopdrachten met als eindopdracht het operationeel plan voor een sporter, sportploeg, sportclub voor 2 jaar. Deze moet afgesloten worden met een voldoende (V) en telt voor 70% mee.

Daarnaast wordt de minor afgesloten met een mondelinge presentatie,. Minimale score hiervoor 5,5 en telt voor 30% mee

Opgeleverd product (50%), minimumeis: 5,5. Presentatie (10%), minimumeis: voldaan. Open vragen toets ( 40%), minimumeis: 5,5. Minimumeis minor: 5.5. 

 

Planning toetsing 

Toets: Week 17,18,19 of 20 semester 1 

Hertoets Week 5,6,7 semester 2 

Aanvullende informatie

Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met de docent(en).

Ben je een student aan De Haagse Hogeschool? Dan kun je je inschrijven via Osiris.

Benieuwd naar alle Kies op Maat (KOM) minoren van De Haagse Hogeschool? Je vindt een overzicht in de KOM Minorkrant (brochure) van De Haagse Hogeschool.