Kies op maat

Inloggen Menu

Niemand Buitenspel 1

Vind jij het belangrijk dat iedereen kan sporten? En wil jij professional zijn in het motiveren van bijzondere doelgroepen om te participeren door sport? Dan is Niemand Buitenspel de minor voor jou!  

Iedereen wil meedoen in de samenleving, maar dat gaat niet bij iedereen op eigen kracht. Sommige mensen hebben hulp nodig om te participeren. Een belangrijk middel om de participatie in de samenleving te vergroten, is sport en bewegen. Neem deel aan deze minor en word de professional die een individu, een groep mensen, een organisatie of zelfs de maatschappij in beweging krijgt! 

In het kort: wat is de minor Niemand Buitenspel? 
De minor Niemand Buitenspel is een praktische minor. Je leert over de sociaal-emotionele en sociaal-maatschappelijke impact van sport en bewegen bij bijzondere doelgroepen en past dit gelijk toe in de praktijk. Samen met échte opdrachtgevers ga jij als professional aan de slag om bijvoorbeeld mensen met een mentale, sociaal-emotionele of fysieke beperking te motiveren om te sporten en bewegen.  
 

Wat maakt deze minor bijzonder? 

  • Niemand Buitenspel is de enige minor op het gebied van bewegen en sport voor mensen met een beperking in de Randstad. 
  • Je hoeft geen theorietoets te maken. Jij houdt je tijdens deze minor bezig met belangrijkere zaken: een praktijkopdacht en stage voor een echte opdrachtgever.
  • Je werkt continu en op verschillende manieren samen met het werkveld en bouwt gelijk een netwerk op.  
  • Je werkt samen met studenten van verschillende opleidingen zoals bijvoorbeeld Sportkunde, (H)ALO, Bewegingstechnologie, Pedagogiek, Pabo en Verpleegkunde,  
  • We nodigen wekelijks inspirerende gastdocenten met en zonder beperking uit het werkveld uit om te komen spreken.  
  • We gaan naar excursies naar sportevenementen, zoals sportdagen, congressen, de nationale Special Olympics en de Paralympische Spelen.
  • Je kunt ervoor kiezen om één blok (15 studiepunten) of twee blokken (30 studiepunten) de minor Niemand Buitenspel te volgen. In deel 2 van deze minor maak je een verdiepingsslag. Bezoek deze pagina voor informatie over deel 2. 
  • Je krijgt les op de toffe locatie Sportcampus Zuiderpark.

 

Hoe ervaren studenten de minor (deel 1)? 
"Vanaf het eerste moment dat ik de collegezaal in liep voelde het goed! Ik kwam binnen bij een hele leuke, gezellige en gemotiveerde groep waardoor ik met plezier naar elke les en mijn stage bij ISV Kameleon ga. Met de minor hebben we al een aantal hele gave evenementen mogen bezoeken zoals de European Life Goals Games in Utrecht en een sportdag van de SGK. Voor mijn stage ben ik bezig met het vinden van de beste manier om mensen met een fysieke beperking of chronische ziekte in de wijk Morgenstond in Den Haag te benaderen zodat ISV Kameleon hun ledenaantal kan vergroten. Tot nu toe heb ik enorm veel plezier met deze minor en word ik gelukkig van het feit dat we iets bijdragen aan de maatschappij en de leefbaarheid van de doelgroep."
Doris van der Burg - student Sportkunde 

"Ik ervaar de minor als een interessante en leuke minor omdat je kennis maakt met verschillende bijzondere doelgroepen, de sporten die zij kunnen doen en je gaat echt praktijkgericht aan de slag met een project. Daarnaast vind ik het ook heel leerzaam en leuk dat ik echt in contact ben met de doelgroep door de stage. Ik loop stage bij SGK (Stichting Sportbelang Gehandicapten), een organisatie die sport aanbiedt voor onder andere mensen met een verstandelijke beperking en kinderen uit het speciaal basisonderwijs.  Ik doe een onderzoek naar waar de nog niet sportende mensen met een beperking zich bevinden in Den Haag en ik maak plannen voor kinderen uit het SBO die kunnen leiden tot gedragsverandering."
Yara Baan – student Pedagogiek 

 Minor Niemand Buitenspel (@niemandbuitenspel) • Instagram-foto's en -video's

Leerdoelen

Tijdens de minor onderzoek en ontwikkel jij het sport- en beweegaanbod voor bijzondere doelgroepen. Vervolgens zal jij je bezighouden met het coördineren, positioneren en begeleiden van projecten en programma’s met het doel om bijzondere doelgroepen in beweging te krijgen om hen zo meer te laten meedoen in de maatschappij. 

Wat leer ik in de minor? 

  • Je leert ontwerpen, uitvoeren, coördineren, implementeren en evalueren van innovatieve sport- en beweegprogramma’s op maat. Het beweegprogramma maak je passend bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van de doelgroep. Dit doe je in samenwerking met andere professionals. De inzet van techniek kan centraal staan in het ontwikkelen van het beweegprogramma. 
  • Je leert om sport en bewegen in te zetten als middel voor maatschappelijke doeleinden. Voorbeelden zijn het vergroten van zelfmanagement, sociale binding/interactie en empowerment van individuen of doelgroepen. 
  • Jij zet je in om speciale doelgroepen in beweging te krijgen én in beweging te houden.  
  • Je ontwikkelt je coachvaardigheden & motivatietechnieken. Je biedt inzicht in iemands aanwezige mogelijkheden en talenten en speelt daarop in. Je leert individuen of groepen op basis van een hulpvraag succesvol begeleiden. Denk hierbij aan de psychologie van gedragsverandering (the behaviour change wheel).  
  • Je verkrijgt kennis over de doelgroep(en) en de sport- en beweegmogelijkheden van de doelgroepen.  

Literatuur

Er is geen verplichte literatuur die je moet aanschaffen. Wel wordt gevraagd om een bijdrage van 35 euro voor een sportvest met het logo erop. Zo zijn we goed zichtbaar op stages, bij evenementen en congressen. Ben je enthousiast geworden over bijzondere doelgroepen in beweging krijgen? Neem dan een kijkje op de website van het kenniscentrum Sport en Bewegen. Of luister naar de podcastaflevering ‘Hoe zorgen we ervoor dat niemand buitenspel komt te staan?’.  

Rooster

Niemand Buitenspel | deel 1 vindt plaats in blok 1 van het studiejaar.  

Je hebt twaalf contacturen per week, exclusief stage en projecturen. De vrijdag is in ieder geval een lesdag op de Sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag.

Contacttijd:  

Stage  

  • Stage (8 weken x 8 uur): Ervaring opdoen in het werkveld van aangepast sporten. Ervaring opdoen, meedraaien in het proces, afkijken van een professional, feedback krijgen op je gedrag, inzicht opdoen hoe theorie en praktijk tot elkaar verhouden. 
  • Stage-intervisie (8 x 1,5 uur) 
     

Project ‘Niemand Buitenspel’:  

  • Projectbijeenkomsten (10 x 3 uur). Studenten gaan in een multidisciplinaire groep (van verschillende opleidingen) aan de slag met een praktijkvraagstuk en gaan bijdragen aan een oplossing. Opdrachtgevers komen uit het werkveld, begeleiding op school van een docent.
  • Projecturen (10 x 16 uur): Uitwerken projectopdrachten en projectactiviteiten.  

Module Inleiding Aangepast Sporten: 

  • Hoor/werkcolleges (8 x 1,5 uur): met gastdocenten: landschap aangepast of inclusief sporten, landelijk/regionaal/lokaal. Kennismaken met verschillende doelgroepen 
  • Practica liefst in gymzaal (8 x 2 uur) met veel gastdocenten: Goalbal, zitvolleybal, rolstoelbasketbal en aangepast hockey.  
  • Evenementen (1 x 8 uur): zoals bijvoorbeeld regionale of nationale Special Olympics. 

Zelfstudie:  

  • Overleg, opdrachten uitvoeren, voorbereiden lessen en toetsen etc. (10 x 11 uur) 

Toetsing

Minor Niemand Buitenspel, af te sluiten na 1 blok: 

  • Portfolio incl. praktijkbeoordeling en reflectieverslag bij de module ‘Stage’ (3 ECTS) in week 10
  • Presentatie incl. coachverslag (50%) & Casustoets (50% ‘Inleiding Aangepaste Sport en Bewegen’ (5 ECTS) in week 8
  • Projectverslag (50%) & Verantwoordingsgesprek (50%) bij de module ‘Project Niemand Buitenspel’ (7/12 ECTS) in week 10
  • Alle modules worden afgesloten met een cijfer. Het eindcijfer voor de minor deel 1 is het gewogen gemiddelde van de bovenstaande cijfers. 

    De student heeft de minor voldoende afgerond als de student de tussenproducten (van alle modules) heeft ingeleverd en het totaalcijfer hoger is dan 5.5. Er kan dus niet gecompenseerd worden. 
    Herkansingen vinden plaats in week 5 van het volgende blok 

    Hopelijk zien we terug bij Niemand Buitenspel | deel 2.

Aanvullende informatie

De inschrijfperiode voor blok 1 2023-2024 is: 14 februari 2023 t/m 15 mei 2023. 
Let op: vol = vol, dus wees er op tijd bij.  

Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met docent Rinus van der Schoof via M.T.M.vanderSchoof@hhs.nl. Hij beantwoordt graag je vragen. 

Heb je vragen over de Kies op Maat-inschrijfprocedure? Neem dan contact op met de minorcoördinator Nando Rensen via n.t.j.rensen@hhs.nl

Ben je benieuwd naar Niemand Buitenspel | deel 2? Ga dan naar deze pagina.  

Ben je benieuwd naar alle minoren die De Haagse Hogeschool aanbiedt? Neem dan hier een kijkje in het Minoraanbod