Kies op maat

Inloggen Menu

Registreren en analyseren van bewegen

Deze minor richt zich op de rol van praktijkonderzoeker in het werkveld van de sport en revalidatie. Het onderzoekend vermogen van de student staat centraal. Daarbij richten we ons op een praktijkgerichte onderzoeksvraag op het gebied van arbeid, energie en vermogen, bekeken vanuit de inspanningsfysiologie en biodynamica. Qua theorie wordt ingegaan op verschillende fysiologische en mechanische factoren en de onderlinge relatie, die van belang zijn bij het leveren van inspanning en tijdens training. Tijdens de praktijklessen maakt de student kennis met ergometrische meet- en analyseapparatuur, met het genereren, verwerken, analyseren en interpreteren van meetgegevens ten behoeve van het registreren van bewegen. Dit stelt de student in staat om praktijkgericht onderzoek uit te kunnen voeren. 

Leerdoelen

  • De student is in staat om in eigen woorden verschillende soorten weerstanden uit te leggen. 
  • De student is in staat om berekeningen uit te voeren met verschillende soorten weerstanden. 
  • De student is in staat om een energie- en vermogensbalans op te stellen voor een menselijk systeem. 
  • De student is in staat om in eigen woorden de begrippen arbeid, energie, vermogen, potentiële en kinetische energie uit te leggen van translerende en roterende systemen. 
  • De student is in staat om berekeningen uit te voeren met arbeid, energie, vermogen, potentiële- en kinetische energie van translerende en roterende systemen. 
  • De student krijgt inzicht in de verschillende fysiologische factoren en de onderlinge relatie die van belang zijn bij het leveren van inspanning en tijdens training. 
  • De student krijgt inzicht in een aantal gebruikelijke meetmethoden uit de literatuur en de testpraktijk. 
  • De student is in staat ergometrische meet- en analyseapparatuur te bedienen. 
  • De student is in staat om verbanden te leggen tussen mechanische energie en metabolische energie. 
  • De student is in staat de onderzoeksvraag te formuleren op basis van een opdracht. 
  • De student is in staat een onderzoeksdesign uit te werken passend bij een mechanische of fysiologische onderzoekvraag. 
  • De student is in staat meetgegevens te genereren, verwerken, analyseren en interpreteren. 
  • De student is in staat te reflecteren op wetenschappelijk en internationaal onderzoek en de resultaten te vertalen naar de beroepspraktijk. 
  • De student is in staat resultaten uit het mechanische en fysiologische onderzoek te rapporteren en te bediscussiëren.  
  • De student is in staat gebruik makend van SPSS een dataset te analyseren en interpreteren. 
  • De student is in staat uitkomsten van SPSS te rapporteren. 
  • De student is in staat een onderzoeksdesign m.b.t. validiteit en betrouwbaarheid van een meetsysteem op te stellen en uit te voeren. 

Ingangseisen

Deelnemers hebben een propedeuse behaald of een positief studieadvies aan het eind van de propedeuse in een van de volgende opleidingen: Mens en Techniek, Fysiotherapie, Sportkunde, ALO, Biomedische Technologie of vergelijkbare opleiding. 

Literatuur

Boek: Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training, G.M. van der Poel, 3e druk, 2019 

Boek: Anatomie en fysiologie, een inleiding. Martini en Bartholomew, 8e druk, 2020 

Dictaat Biomechanica deel 1 en 2, Van Soest (verkrijgbaar via docent) 

Onderwijsmateriaal via Brightspace 

Rooster

10 contacturen per week.  

In de eerste weken wordt middels colleges de theoretische kennis aangeboden. Deze kennis wordt in de praktijkgericht in diverse werkcolleges en practica. Voor de groepsopdrachten is er regelmatig contact met de tutor. 

In het tweede deel van de minor gaan de studenten aan de slag met het uitvoeren van het onderzoeksdesign en het analyseren en interpreteren van deze data, om dit vervolgens in een artikel te rapporteren. Hierbij worden ondersteunende lessen en tutoruren aangeboden, echter is het grootste (inhoudelijke) deel aan bod gekomen in het eerste deel van de minor.  
Aangezien het dicht bij de praktijk staat, is er in deze minor ook aandacht voor het werkveld middels gastcolleges en werkveldbezoeken.  

Instructiecollege: 38 uur 

Werken op Zaal, begeleid: 65 uur 

Gastcolleges en werkveldbezoeken variabel: ± 10 uur  

Toetsing

Planning toetsing (per deeltoets indien van toepassing): 

TOETS 01 (1e gelegenheid in week 2) 

De praktijktoets discussie richt zich op het reflecteren op wetenschappelijk en internationaal onderzoek. Studenten lezen een aantal wetenschappelijke artikelen en deze worden bediscussieerd tijdens de toets.  

TOETS 02 (afronding in week 10) 

Studenten gaan een praktijkgericht onderzoek uitvoeren, met een mechanische of fysiologische onderzoeksvraag. Gedurende 10 weken verdiepen ze zich in de literatuur, stellen een onderzoeksdesign op, voeren deze uit, analyseren de resultaten en rapporteren en bediscussiëren dit in een artikel. Naast het rapporteren wordt ook het presenteren van onderzoek beoordeeld. 

TOETS 03 (afronding in week 8) 

Studenten leveren een rapportage op van de practica waarin ze fysiologische meetgegevens verzameld hebben. In het verslag rapporteren ze de resultaten en beantwoorden ze vragen die gelinkt zijn aan de praktijk. 

TOETS 04 (1e gelegenheid in week 6) 

In deze kennistoets worden vragen gesteld over fysiologische factoren en de onderlinge relatie die van belang zijn bij het leveren van inspanning en tijdens training. Begrippen als arbeid, energie en vermogen komen hierbij aan bod. Deze begrippen komen ook aan bod tijdens de biodynamische vraagstukken waarbij studenten te maken krijgen met energie- en vermogensbalansen en potentiële en kinetische energie van translerende en roterende systemen. 

TOETS 05 (1e gelegenheid in week 6) 

De student wordt getoetst op het gebruik van data-analyse en de interpretatie daarvan, gebruikmakend van SPSS. De vragen zijn praktijkgericht en dienen gerapporteerd te worden. 

Aanvullende informatie

Deze minor is specifiek gericht op (praktijkgericht) onderzoek en het onderzoekend vermogen van de student. 

Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met de docent(en).

Ben je een student aan De Haagse Hogeschool? Dan kun je je inschrijven via Osiris.

Benieuwd naar alle Kies op Maat (KOM) minoren van De Haagse Hogeschool? Je vindt een overzicht in de KOM Minorkrant (brochure) van De Haagse Hogeschool.