Kies op maat

Inloggen Menu

Innovative Data Visualisation

Ben je een gedreven HBO-student die altijd al heeft willen begrijpen hoe geavanceerde technologieën de wereld van datavisualisatie en dashboardontwerp (kunnen) veranderen? Elk vakgebied komt situaties tegen waarin grote hoeveelheden gegevens moeten worden verwerkt en begrijpelijk gemaakt voor eindgebruikers. Dit gebeurt vaak met behulp van grafieken, infographics of dashboards. 

De inzet van nieuwe technologieën (GEOdata, 3D/AR/VR, digitale tweelingen, etc.) kan deze visualisaties krachtiger en begrijpelijker maken. In deze multidisciplinaire minor, waar IT-studenten samenwerken met studenten van andere disciplines, deel je jouw kennis van jouw vakgebied om innovatieve visualisaties te creëren. 

De minor Innovatieve Datavisualisatie (IDV) onderzoekt de meerwaarde die ontstaat wanneer geavanceerde technologieën worden ingezet voor datavisualisatie en dashboardontwerp: 

- Datakwaliteit in de schijnwerpers: We beginnen met het onderzoeken van de kern - de kwaliteit van de gegevens. Leer hoe je het fundament legt voor innovatieve datavisualisaties door de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van gegevens te waarborgen. 

- Ontsluit voorspellende inzichten: Ga verder dan een eerste blik op de gegevens en leer hoe je gegevens analyseert om waardevolle voorspellingen te doen. We moedigen je aan om innovatieve methoden te ontwikkelen om gegevens te verrijken en indien nodig aan te vullen. 

- Design Thinking in actie: Ontdek de kracht van de Design Thinking-methode terwijl je de meest geschikte manier verkent om gegevens te visualiseren. Leer hoe je informatie begrijpelijk en boeiend maakt voor gebruikers. Experimenteer met Geodata, 3D/VR/AR en digital twins. 

- Breng je visie tot leven: Met de kennis die je hebt opgedaan, realiseer je jouw innovatieve datavisualisatie op het platform van jouw keuze. Documenteer je reis in een wetenschappelijk artikel en presenteer je eindproduct aan de eindgebruikers. 

Maar dat is nog niet alles! Bij IDV werken we in een inspirerende leercommunity waar studenten, docenten en professionals uit de industrie samenkomen om te leren, ontdekken en innoveren. Je werkt met je projectgroep aan echte opdrachten van industriële klanten. Tijdens klassikale sessies deel je kennis, ervaringen en tips met je medestudenten. 

Breng jouw unieke achtergrond en expertise naar ons multidisciplinaire team. HBO-ICT-studenten brengen programmeervaardigheden in; 

ADS/AI-studenten brengen datavaardigheden en statistische kennis; 

CMD/UX-studenten hebben expertise in interactie en User Experience design; 

Studenten van andere programma's zoals Bestuurskunde, Ruimtelijke Ordening, etc., brengen hun domeinspecifieke kennis in. 

Bij IDV vind je een plek waar jouw vaardigheden samenkomen om innovatie op een multidisciplinaire manier te stimuleren.

-----------------------------------------------------------------

In deze minor leren studenten bij te dragen aan de manier waarop gegevens worden gevisualiseerd voor eindgebruikers op basis van hun eigen achtergrond. Datavisualisatie omvat het vertalen van technische gegevens naar een visualisatie die een begrijpelijk verhaal vertelt. Het is een multidisciplinaire uitdaging, omdat zowel technische kennis als kennis van het inhoudelijke domein vereist zijn. 

Studenten met een technische (IT) achtergrond leren zich vertrouwd te maken met inhoudelijke kwesties en werken in een multidisciplinair team. 

Studenten met een niet-technische (IT) achtergrond maken kennis met de technologie en leren samenwerken met technische professionals. 

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: 

DATA: Verzamelen van gegevens, analyseren en voorbewerken van gegevens (ETL); Gegevenskwaliteit; Basis statistische kennis / datanalysetechnieken; Big data en voorspellende analyses; Python programmeren. 

Data USER EXPERIENCE DESIGN: Datavisualisatie; Dashboardontwerp; Geografische gegevens; Digital twins. 

TOOLS: PowerBI of Tableau; Elastic; 3D/AR/VR/XR-datavisualisatie Open Data (Unity); Leflet.js (GEO-gegevens). 

ORGANISATIE: Overheids(alData); Open data. 

ONDERZOEKSVAAARDIGHEDEN: Design Thinking-methode; Hoofd- en deelvragen; Ontwerponderzoek: Onderzoeken door te doen.

Leerdoelen

Studenten leren hoe ze een complexe hoeveelheid informatie kunnen omzetten in een innovatieve visualisatie die waarde toevoegt aan de workflow van eindgebruikers bij de klant. 

- Studenten kunnen de onderliggende vraag van de klant bepalen via design thinking. 

- Studenten kunnen verschillende gegevensbronnen verbinden en ze met elkaar laten samenwerken. 

- Studenten kunnen op intelligente wijze gegevens aanvullen en zowel inhoud als datakwaliteit verrijken. 

- Studenten kunnen elementaire datatechnieken toepassen met betrekking tot het begrijpelijk maken van gegevens en het voorspellen van gegevensontwikkeling. 

- Studenten kunnen, op basis van onderzoek naar innovatieve visualisaties en de voorkeuren van eindgebruikers, een innovatief visueel product creëren dat waarde toevoegt voor belanghebbenden. 

- Studenten zijn zich bewust van ethische en juridische aspecten met betrekking tot gegevens en weten hoe ze deze correct moeten toepassen in hun eindproduct. 

Kernwoorden: Analyse van probleemdomein en formuleren van probleemstelling; Verzamelen, analyseren en verwerken van informatie; Uitvoeren van onderzoek; Kritisch, onderzoekend en methodisch werk; Effectieve communicatie.

Ingangseisen

Sterke analytische vaardigheden, creativiteit en/of programmeervaardigheden zijn nuttig, maar niet vereist. Tijdens de minor zullen basisonderwerpen worden behandeld om alle studenten op hetzelfde begripsniveau te brengen. Terwijl ze werken in multidisciplinaire teams, zal de groep voldoende basiskennis hebben om het eindproduct af te ronden. 

Doelgroep

De minor is bedoeld voor studenten die graag diep ingaan op een complex informatievraagstuk met diverse belangen en belanghebbenden. 

De minor is ontworpen voor studenten van allerlei soorten bachelorprogramma's. Tijdens de minor brengen studenten kennis van hun eigen vakgebied in, wat het eindproduct multidisciplinair maakt in plaats van alleen door technologie gedreven. 

Literatuur

Studenten hebben een laptop nodig om toegang te krijgen tot cursusmateriaal en aan onderzoeksprojecten te werken. Cursusmateriaal is kosteloos beschikbaar. 

- Om vertrouwd te raken met Python scripting maken studenten gebruik van -gratis- online materialen zoals Datacamp of Youtube-tutorials. 

- Diverse verdiepende artikelen zullen worden verstrekt op het digitale leerplatform. 

- Inspirerende boeken over de design thinking-methode en nuttige onderzoeksactiviteiten zijn beschikbaar op de dagen van de fysieke lessen: 

  o Aan de slag met Design Thinking / Eveline van Zeeland 

  o The Design Thinking Toolbox / Michael Lewrick 

  o Design. Think. Make. Break. Repeat. / Martin Tomitsch

Rooster

Contacturen: 13 uur per week fysieke les en presentaties. De contacturen zijn op maandagen en vrijdagen.

Studenten plannen zelf hun zelfstudie-momenten, online lessen en groepsprojectbijeenkomsten op hun eigen schema. 

Onderwijsmethoden en gemiddelde studiebelasting per week (40 uur)

Fysieke les 12 uur per week 

Online les 4 uur per week 

Presentaties 1 uur per week 

Zelfstudie 4 uur per week 

Groepsproject 19 uur per week 

Toetsing

Deze minor omvat de volgende beoordelingsvormen: 

Beoordelingsvorm        Percentage    Week    Herexamen 

Individuele opdracht      25% (>=5.5)    wk 13-17    Volgende periode, wk 2 

Portfolio (groep)       50% (>=4.5)    wk 20    Volgende periode, wk 2 

Beoordeling (groep)      25% (>=4.5)    wk 20    Volgende periode, wk 2 

De individuele opdracht bestaat uit een opdracht die verdiepend is op de inhoud. Het groepsportfolio omvat onderbouwing van gemaakte keuzes en het ontwikkelde eindproduct. De beoordeling omvat een productpresentatie en een professioneel gesprek waarin keuzes worden bevraagd. 

Scores voor alle subonderdelen worden gemiddeld. Gemiddeld moet minimaal een 5.5 worden behaald om de minor succesvol af te ronden.

Aanvullende informatie

Samenwerkingspartners

-Bachelor opleidingen ADS/AI and CMD/UX 

-Lectoraat Group Civic Technology 

-Lectoraat Energy in transition 

-Lokale en nationale overheidsinstellingen zoals Gemeente Den Haag, de Nationale Politie, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf.

Deze minor volg je op de locatie Zoetermeer van de Haagse Hogeschool.