Kies op maat

Inloggen Menu

Onderwijs buiten. De aarde is jouw klaslokaal

Buiten breng je leren tot leven  

Stel je eens voor dat je niet alleen binnen, maar ook buiten lesgeeft.  

In deze minor leer je gebruik te maken van het plein en het park om de hoek waardoor taal, rekenen, burgerschap en de ontwikkeling van (levens)vaardigheden buiten tot ontwikkeling komen. 

Je ervaart dat kinderen nieuwsgierig worden, op onderzoek uitgaan en vragen stellen. 

Je ontdekt dat zij langer hun aandacht kunnen vasthouden en tijdens de les volop mogen bewegen. 

 

De aarde is jouw klaslokaal  

Het onderwijs is, net zoals de zorg, toe aan verandering. De inzet van natuur leidt tot een passende verandering voor kinderen en jongeren. In deze minor leer je hoe je hen helpt zich te ontwikkelen tot volwassenen die zich thuis voelen op de aarde en er verantwoordelijkheid voor willen dragen. 

 

Wat ga je doen?  

Op avontuur 

  • Je wordt op avontuur gestuurd waarbij je jouw relatie met natuur onderzoekt en je kennis en vaardigheden verrijkt zodat je meer (nog) vertrouwd raakt met buiten zijn.
  • Je loopt stage bij een natuurorganisatie.
  • Je loopt stage op een school waar onderwijs buiten wordt gegeven. 
  • Je realiseert een ontwikkelvraag op het vlak van onderwijs buiten op jouw stageschool.  

  

Struinend leren  

Buiten leer je anders dan binnen. Je mag struinen. De leerweg is meer open; ontdekkend, onderzoekend en ervarend. Er is ruimte om het zelf (uit) te vinden. In de minor maken we je vertrouwd met deze vorm van leren.  

  

Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind 

De minor wordt gegeven door pedagogen Marieke van Ierschot, Janneke Hagenaar en Loes van ‘t Hoff en biologen Marian Joven en Mart Ottenheim, docent-onderzoekers van het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind.

Leerdoelen

Kies je voor de minor OnderwijsBuiten; de aarde is jouw klaslokaal dan werk je aan twee kwalificaties:   

 

  1. 1. Buitenbekwaam, wat wil zeggen
  • Je bent op (meer) je gemak in de natuur. Je weet wat natuur voor jou betekent en je weet wat er te vinden is.  
  • Je bent competent in aardse vaardigheden, zoals vuur maken, de weg vinden, eetbare planten herkennen, houtbewerken en meer natuur op het plein brengen.   
  • Je bent een competente waarnemer.   
  • Je beschikt over basiskennis van de natuur, en kunt dit toepassen in je onderwijs aan kinderen op verschillende leeftijden.  
  • Je beschikt over basiskennis van de wederkerige relaties van mensen met natuur, en kunt dit toepassen in je onderwijs aan kinderen op verschillende leeftijden.  

 

  1. OnderwijsBuitenbekwaam, wat wil zeggen
  • Je bent op je gemak in het gebruik van de aarde als klaslokaal. Je weet wat het de kinderen geeft, wat je aan hen wil leren en hoe je dit doet.   
  • Je beschikt over basiskennis van het belang van natuur voor de gezondheid, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, en kunt dit toepassen in je onderwijs aan kinderen op verschillende leeftijden.  
  • Je beschikt over basiskennis van het belang van het contact van kinderen met natuur voor de aarde, en kunt dit toepassen in je onderwijs aan kinderen op verschillende leeftijden.  
  • Je bent vaardig in het gebruik van de aarde als klaslokaal, je kunt de onderwijswaarden ervan benoemen, en weet dit uit te leggen aan collega’s en ouders.   

  

NOTABENE:  

We werken samen met Stichting NatuurWijs. (https://www.natuurwijs.nl/) Tijdens de minor krijg je de gelegenheid het certificaat Natuurwijzer te behalen. Zo bouw je met deze minor stevig aan je CV. 

Ingangseisen

Leraren in opleiding  

De minor OnderwijsBuiten: de aarde is jouw klaslokaal staat open voor leraren in opleiding voor het basisonderwijs en leraren in tweedegraads lerarenopleidingen die hun propedeuse hebben gehaald en minimaal de helft van voorgaande onderwijsstage succesvol hebben afgerond.   

 

Andere opleidingen 

Deze minor staat ook open voor studenten die een opleiding in de zorg, welzijn of natuurbeheer volgen. Ook hiervoor geldt dat het propedeuse van de opleiding is behaald. Graag bespreken we vooraf de mogelijkheden om na te gaan of deze minor passend is. 

  

Regulier en specifieke signatuur 

Wij kijken uit naar studenten van reguliere opleidingen en voor studenten die een opleiding volgen met een specifieke signatuur, zoals Vrijeschoolonderwijs.  

 

Voltijd en deeltijd  

Voltijd en deeltijdstudenten; voor ons is jouw wens van belang bekwaam te willen zijn in het geven van onderwijs buiten en je inzet om dit te realiseren. We bespreken dit tijdens de startbijeenkomst in juni/juli 2024. 

Literatuur

Literatuur 

In de minor werk je met onderstaande of vergelijkbare literatuur. 

Maas, J. et. al. (2021). De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen. Whitepaper over de positieve impact van groene schoolpleinen op de ontwikkeling van kinderen, de kwaliteit van het onderwijs, de klimaatbestendigheid van de omgeving en biodiversiteit. Amsterdam: Vrije Universiteit. 

Prins, J. & Hagenaar, J. (2021). Buiten aan de slag met taal ( pdf, 1.29 MB ). HJK #5 2021, p. 32-35. 

Prins, J. en Hovinga, D. (2017). Hoofd, schouders, knie en taal. Over de voetafdruk van onze ervaring in onze taal en ons denken. ( pdf, 1.09 MB ) Leiden: Hogeschool Leiden. 

Peters, E. en Hovinga, D. (2016). 'Met je billen in het zand. Zien hoe de omgeving het spel van kinderen vormt' ( pdf, 6.67 MB ). Leiden: Hogeschool Leiden. 

Hovinga, D. (2013). Van deadline naar lifeline 'Natuur een groeiruimte voor kinderen' ( pdf, 2.52 MB ). Leiden: Hogeschool Leiden. 

Rooster

6 uur contacttijd per week (woensdagmiddag en -avond. 

1 dag stage per week (dag wordt in overleg bepaald) 

3 uur begeleidingstijd per twee weken (facultatief) 

Toetsing

Portfolio & Meesterproef  

De natuur kent dag en nacht, de seizoenen, het leven is cyclisch. Zo kijken wij ook naar leren. Je werkt vanuit eigen leervragen en doorloopt een cyclisch leerproces. Al jouw ervaringen, nieuwe vaardigheden en opgedane kennis leg je vast in een portfolio. Je reflectie daarop is het laatste onderdeel van het portfolio.  

We werken met behulp van leeruitkomsten toe naar een meesterproef waarin de twee kwalificaties centraal staan: Buitenbekwaam & OnderwijsBuitenbekwaam. Met de meesterproef verzorg je een OnderwijsBuitenactiviteit voor je mede-studenten waarmee je je bekwaamheid aantoont. 

Omdat we werken in de vorm van een leergemeenschap is jouw aanwezigheid en actieve participatie tijdens de bijeenkomsten en de stages van belang. 

 

Kwalificatie: V/O 

Aanvullende informatie

De voertaal is Nederlands. Er wordt gebruik gemaakt van Engelstalige artikelen en filmpjes.