Kies op maat

Inloggen Menu

Creatief schrijven

Wat kan je allemaal met taal? Communicatieprofessionals weten hoe taal kan aanzetten tot denken, voelen, doen. Hoe je met de juiste woorden en zinnen informatie kunt overdragen, een toekomstbeeld kunt schetsen, een verhaal kunt vertellen. Dat kan het verhaal van een organisatie zijn, van een idee, of van een individu. Een serieus verhaal, of juist speels. Breed uiteengezet of kort en krachtig. 

 

Tijdens de minor ga je spelen met taal in creatieve schrijfopdrachten en leer je hoe je een langere creatieve tekst schrijft. Kies bijvoorbeeld voor de verhalende journalistiek, schrijf een biografie over iemand die je intrigeert of verdiep je in storytelling op basis van historische feiten. Schrijf een thriller, een fantasyverhaal, een familiegeschiedenis, een verhaal in brief- of dagboekvorm of kies een ander literair genre. Eigenlijk kun je, in overleg met de docenten, elke creatieve tekst naar keuze schrijven. 

 

Tijdens (gast)colleges leer je over verhaalelementen, schrijftechnieken en het creatieve schrijfproces. Je gaat lezen om inspiratie op te doen en de kunst af te kijken. En je gaat schrijven, veel schrijven, schrappen, schuiven en schaven. Je werkt samen in redacties, geeft, ontvangt en verwerkt feedback en leert zo steeds betere teksten te schrijven. 

Leerdoelen

Na afronding van deze minor ben je in staat om zelfstandig een creatief schrijfproces te doorlopen. Je hebt inzicht in de stappen die nodig zijn bij het produceren van creatieve teksten en kunt ook anderen daarin begeleiden. Je kunt een goed verhaal bedenken en vertellen en dit inzetten voor uiteenlopende communicatieve doelen. 

Ingangseisen

Derde- en vierdejaarsstudenten van alle opleidingen (niet deelnemend aan een afstudeertraject).  

 

Toelatingseisen studenten van andere studierichtingen: propedeuse en minimaal 30 EC uit de hoofdfase. Verder staat toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding. 

Literatuur

Verplicht 

- Stüger, F. (2011) Personages, conflict en perspectief. Uitgeverij Atlas Contact. ISBN 978-90-457-0463-0  

 

Aanbevolen 

- Duyns, D. (2010) Dialogen schrijven. Uitgeverij Augustus. ISBN 978-90-457-0421-0 

- Brokken. J. (2006) De wil en de weg. Uitgeverij Atlas Contact. ISBN 978-90-457-0099-1 

 

Overige tips voor literatuur, ook afhankelijk van het gekozen genre, volgen tijdens de minor.  

Rooster

16 uur per week 

Toetsing

Individueel dossier