Kies op maat

Inloggen Menu

Arbeidsrecht en Reorganisatie

Elke organisatie komt op enig moment in een fase waarbij verandering van structuur, cultuur en/of werkprocessen noodzakelijk is. Bijvoorbeeld doordat de omzet onverwacht terugvalt. Denk aan de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: veel ondernemingen hebben door de hoge energieprijzen hun bedrijfsvoering moeten aanpassen.   

Wanneer je als HRM’er of jurist in zo’n organisatie werkt, is er geen ontkomen aan: je gaat meehelpen om de reorganisatie vorm te geven én uit te voeren!   

Moet en mag er personeel ontslagen worden? Welke werknemers komen in aanmerking voor ontslag? Hebben deze werknemers, eenmaal ontslagen, recht op een werkloosheidsuitkering? Wat als een werknemer ziek uit dienst gaat?    

Ook speelt de medezeggenschap van werknemers bij zo’n reorganisatie een rol. Zijn er vakbonden betrokken? Hoe zit het met herplaatsing van werknemers? Mogen functies of arbeidsvoorwaarden worden aangepast? Zo ja, hoe dan?   

Om een verandering te laten slagen, is het essentieel dat hiervoor begrip en draagvlak is onder het personeel. Tijd voor verandermanagement! Hierbij worden vragen beantwoord als: Hoe kan er binnen de organisatie op een begrijpelijke manier worden gecommuniceerd? Wie is waarvoor verantwoordelijk bij de voorbereiding en uitvoering? Welke positie heeft de HRM-er hierin?   

Kortom, bij een reorganisatie moeten de bedrijfsjuristen en HRM-ers kennis van zaken hebben en samenwerken! 

Leerdoelen

De student toont via een individueel schriftelijk tentamen aan dat hij in staat is om onderdelen van veranderstrategieën, stappen, rollen en theorie aangaande (collectief) ontslagrecht, socialezekerheidsrecht en HRM te benoemen, uit te leggen en toe te passen ten aanzien van het reorganisatieproces.    

 

Daarnaast stelt de student (in groepsverband) een advies voor een reorganisatie op waarbij de student is in staat om vanuit zowel de discipline arbeids- en socialezekerheidsrecht als HRM wetgeving toe te passen, rondom de gevolgen van een reorganisatie en deze wetgeving om te zetten naar een adviesrapport en adviseren over benodigde maatregelen en interventies.  

  

De leerdoelen voor de onderscheiden onderdelen van de minor tref je hieronder aan. 

 

Arbeidsrecht en medezeggenschap:  

  • De student is in staat om in een reorganisatie de nodige ontslagscenario's uit te werken en toe te passen en waar mogelijk de nodige rechtsmaatregelen van werknemers toe te passen, te benoemen en te ondervangen. 

 

Socialezekerheidsrecht: 

  • De student is in staat om bij een reorganisatie zowel de werkgever als de werknemer te adviseren over de gevolgen voor de regelingen voor werkloosheid, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en pensioen.  
  • De student is in staat om de maatregelen als gevolg van de coronacrisis ter financiering van werknemerslasten weer te geven, alsmede wat een sociaal plan is en wat daarvan de kernpunten zijn. 

 

HRM:  

  • De student is in staat op de stappen van het verandermanagement toe te kunnen toepassen en een advies te schrijven voor het management als onderdeel van het reorganisatieplan in combinatie met een communicatie- en mobiliteitsplan, waarbij hij de positie/rol als HR-adviseur kan bepalen ten opzichte van de verschillende (externe) stakeholders. Daarnaast is hij in staat om te onderhandelen met de verschillende (externe) stakeholders waarbij hij weet om te gaan met verschillende belangen. Ook kan de student het management en de medewerker adviseren over de geplande reorganisatie waarbij hij de positie tussen de bedrijfsjurist en HRM kent. Daarnaast kan de student het management en de medewerker adviseren over de geplande reorganisatie waarbij hij de positie tussen de bedrijfsjurist en HRM kent. 

Ingangseisen

Derde- en vierdejaarsstudenten van de voltijdse opleidingen Human Resource Management, HBO Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening.  

 

Toelatingseisen overige studenten: minimaal propedeuse, minimaal 30 EC uit de hoofdfase en verder staat de toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding.

Literatuur

Rorink, F., Öztürk, B., en Kleijn, H. (2020). Verandermanagement. Pearson Benelux B.V. 

Amsterdam: Pearson Benelux B.V. 

 

Hogeschool van Amsterdam (2018). Reorganiseren door de ogen van een HR-professional. Utrecht: Noordhoff Uitgevers bv Groeningen Boek-op-Maat 

 

 

Digitaal Abonnement Sdu Opmaat Arbeidsrecht (aan de hand van kortingscode Sdu) 

Rooster

Per week 3 lessen van 2,5 uur gedurende 8 weken. In de andere twee weken volgen presentaties en mondelinge gesprekken. Daarnaast zelfstudie aan de hand van itslearning. 

Toetsing

Schriftelijke toets (40 procent) 

Portfolio & Assessment (60 procent)