Kies op maat

Inloggen Menu

Bewind en mentorschap

Wil jij een betrouwbare en professionele hulpverlener zijn voor kwetsbare mensen met vragen over hun financiële huishouding? 

 

In deze minor ga je onderzoeken wat de rol bewindvoerder of mentor inhoudt. De focus in de minor ligt op het beroep van bewindvoerder.  

 

De relevante onderwerpen worden vanuit een juridische, een sociaalwetenschappelijk en een communicatieve invalshoek aangeboden. Denk hierbij aan zaken als de juridische context van de beschermingsmaatregelen, moreel beraad en motiverende gespreksvoering, kennis over de ketenpartners en de kwaliteitsvereisten en verplichtingen alsmede de rollen van de professionals binnen dit werkveld. 

 

Na het volgen van deze minor kun je vol vertrouwen starten als bewindvoerder of mentor bij een professionele organisatie. 

Leerdoelen

Je kunt kan na het volgen van deze minor als beginnend professional aan de slag op het gebied van bewindvoering en hebt een stevige kennisbasis voor het werkgebied mentorschap. 

 

De leerdoelen van de minor zijn: 

  • Je kunt een intakegesprek en een slechtnieuwsgesprek voeren met een cliënt in de weerstand en die mogelijk een LVB heeft. Je kunt een stap zetten in het motiveren van de cliënt tot gedragsverandering. 
  • Je kunt wet- en regelgeving die betrekking heeft op de uitoefening van het beroep professioneel bewindvoerder/mentor alsmede wet- en regelgeving die nodig is bij het uitvoeren van de werkzaamheden toepassen in een praktijksituatie. 
  • Je kunt overzicht creëren in de inkomsten, uitgaven en eventueel schulden van de cliënt en je weet welke acties ondernomen moeten worden om de inkomenssituatie te verbeteren. 
  • Je houdt rekening met de wensen en behoeftes van de cliënt met inachtneming en het in stand houden van zijn/haar eigenwaarde en zelfredzaamheid. 
  • Je kunt een informatief en toegankelijk artikel schrijven voor het werkveld waarin je het onderwerp integriteit, mentorschap, handelingsvaardigheid bij stress of omgaan met morele dilemma's behandelt. 

Ingangseisen

Derde- en vierdejaars studenten van SJD, HBO-Rechten, Social Work en Toegepaste Psychologie en andere studenten met belangstelling voor beschermingsbewind en mentorschap. 

  

Toelatingseisen overige studenten: minimaal propedeuse, minimaal 30 EC uit de hoofdfase en verder staat de toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding. 

 

Deze minor is niet geschikt voor studenten die in het kader van hun HBO-opleiding stage hebben gelopen bij een bewindvoerderskantoor. 

Literatuur

Verplichte literatuur: 

  • mr. Ramona Batten, De geboeide bewindvoerder, een praktisch-juridische gids, 3e herziene uitgave, Maklu, Apeldoorn/Antwerpen, 2021 
  • N. Jungmann & T. Madern, Basisboek aanpak schulden, 2e druk, Noordhoff Uitgevers, Groningen/Utrecht 2021 
  • Loes den Dulk, Wie beslist? Ondersteunen van wilsbekwaamheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, Uitgeverij Conferent, 2e druk, 2020 (te bestellen via Stichting Raad op Maat) 

 

Aanbevolen literatuur voor studenten zonder kennis over socialezekerheidsrecht: 

  1. Klosse & G.J. Vonk, Socialezekerheidsrecht in kort bestek, 3e druk, Boo

Rooster

7-9 uur per week 

Toetsing

  • Opdrachten, cijfer  (70%) 
  • Assessment, V/O (30%)