Kies op maat

Inloggen Menu

Integrale aanpak multiproblematiek

Wanneer er sprake is van multiproblematiek binnen een gezin, dan zijn er vaak veel hulp- en dienstverleners die hen ondersteunen. Wanneer hulp- en dienstverlening niet goed met elkaar samenwerken, dan kan dat ervoor zorgen dat er weinig positief verandert in het gezin. De hulp is dan niet effectief.  

  

Veel taken op het gebied van zorg en welzijn zijn sinds 2015 verplaatst naar de gemeenten. Gebiedsgericht werken moet de oplossing vormen voor bureaucratische organisatievormen en moeizame verhoudingen tussen professionals onderling en tussen professionals en burgers. 

  

Als hulp- en/of dienstverlener kan je veel verschillende functies vervullen in een wijk. Om jullie verder voor te bereiden op het wijkgericht werken, is de minor Integrale aanpak multiproblematiek ontwikkeld.  

 

Vanuit een juridische, sociaal wetenschappelijke en communicatieve invalshoek, komen de volgende thema’s aan bod:  

  • Integraal werken en zorg 
  • Jeugd 
  • Ouderen 
  • Praten over cliënten 
  • Inclusie en diversiteit 
  • Veiligheid 
  • Als cliënten niet willen of twijfelen 

Leerdoelen

Na deze minor kan je een gemeente adviseren over de wijze waarop zij ondersteuning biedt aan een gezin waar multiproblematiek speelt. In het advies richt je je op de mate van integraliteit in de aanpak, ethische dilemma’s en relevante wet- en regelgeving. Daarnaast werk je tijdens deze minor aan je gespreksvaardigheden in het contact met cliënten, het toepassen van relevante wet- en regelgeving en afwegen van belangen binnen ethische kwesties. Je wordt hiermee voorbereid op de functie van hulp- en/of dienstverlener in de wijk.  

Ingangseisen

Derde- en vierdejaars studenten Sociaal Juridische Dienstverlening, Social Work, HBO-rechten, HBO pedagogiek, Verpleegkunde.  

 

Toelatingseisen: minimaal propedeuse, minimaal 30 EC uit de hoofdfase en verder staat de toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding. 

Literatuur

Volgt na aanmelding.  

Rooster

Gemiddeld 10 uur per week 

Toetsing

Advies aan de gemeente (40%) 

Juridisch toetsing - gericht op toepassing (20%) 

Ethisch overleg - en een verslag (20%) 

Assessment – een gesprek met een cliënt (20%)