Kies op maat

Inloggen Menu

Praktisch vermogensrecht en Burgerlijk Procesrecht

Stel je koopt een refurbished iPad in een winkel voor € 300,-. Een week later neemt de verkoper namens de winkel contact met je op. Er is een fout gemaakt. De prijs van deze iPad had € 450,- moeten zijn. Jou wordt verzocht het verschil bij te betalen, dan wel de iPad terug te geven. 

 

Als jij je afvraagt wie de eigenaar van de iPad is, of er wel sprake is van een overeenkomst en hoe je een gerechtelijke procedure start om de iPad terug te krijgen, dan is deze minor iets voor jou! 

 

In studiejaar 1 zijn de onderwerpen van deze minor tijdens het blok consument - verspreid - aangeboden. In de praktijk echter hebben vermogensrecht (verbintenissenrecht en goederenrecht) en burgerlijk procesrecht veel met elkaar te maken.  

 

Sterker nog, als je eenmaal in een gerechtelijke procedure bent beland, heb je niet alleen kennis van het procesrecht nodig, maar zal je ook een inhoudelijk, vermogensrechtelijk verweer moeten voeren. Zowel kennis van het materiële als van het formele recht is dan ook noodzakelijk als je je cliënt naar behoren wilt bijstaan. 

 

De onderwerpen van deze minor zijn de basis van het burgerlijke (proces)recht en komen in de juridische praktijk van alledag van pas! 

Leerdoelen

  • Als student heb je goed inzicht in een aantal belangrijke onderwerpen van voornoemde rechtsgebieden, te weten het vermogensrecht en burgerlijk procesrecht.  
  • Bovendien kun je de lesstof in de advies- en procespraktijk toepassen. 

Ingangseisen

Derde- en vierdejaarsstudenten van de opleidingen HBO- Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening (bij voorkeur met stage afgerond). 

 

Toelatingseisen overige studenten: minimaal propedeuse, minimaal 30 EC uit de hoofdfase en verder staat de toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding.  

Literatuur

  • Hijma/Olthof, Compendium Nederlands vermogensrecht 
  • J.H. Nieuwenhuis, Hoofdstukken vermogensrecht 
  • Hugenholtz/Heemskerk, Hoofdlijnen van Nederlands burgerlijk procesrecht 

Rooster

Zes uur per week (contacturen met docent) 

Toetsing

  • Schriftelijke toets van 3 uur; 
  • Portfolio met 3 processtukken.