Kies op maat

Inloggen Menu

Immunologie

Je zal zowel theoretisch als praktisch met de immunologie bezig zijn. Bij de theorie krijg je middels interactieve hoorcolleges uitleg over het immuunsysteem en zal er aandacht worden geschonken aan overgevoeligheidsreacties, auto-immuniteit, tumorimmunologie en immuun ontsnappings-mechanismes. Ook zal er veel geleerd worden in groepsprojecten over onderwerpen als de hygiëne hypothese, het effect van het circadiaans ritme of van het zenuwstelsel op de werking van het immuunsysteem. Dit gebeurt d.m.v. literatuuronderzoek. Verder zijn er  patiëntcolleges en een symposium in samenwerking met de minor infectieziekten. Tijdens de praktijk zul je zelf leukocyten mogen isoleren uit bloed, waar je een eigen onderzoekje mee gaat doen. Je leert dan in een week veel gangbare technieken die in het werkveld ook worden uitgevoerd binnen het immunologische werkveld.   

Leerdoelen

- De student heeft inzicht en kennis van het immuunsysteem, zoals algemene afweermechanismen, specifieke afweer en pathologische mechanismen.  

  

- De student kan ten aanzien van wetenschappelijke hypotheses en theorieën een beargumenteerd standpunt innemen en deze verdedigen.  

- De student verdiept zich samen met studenten infectieziektes in een ziektebeeld en presenteert een poster of presentatie tijdens een gezamenlijk symposium.  

  

- De student kan zelf leukocyten uit bloed isoleren, identificeren en functionele testen uitvoeren.  

Ingangseisen

Doelgroep:   

Alleen voor studenten Biologie en medisch laboratoriumonderzoek  

  

Toelatingseisen (op het moment van inschrijven):  

  1. i) het propedeutisch examen is behaald of vrijgesteld en 
  2. ii) tenminste 40 EC zijn behaald in de postpropedeutische fase. 

 

Studenten dienen een gewaarmerkte cijferlijst met hun leerovereenkomst mee te sturen waaruit blijkt dat ze aan de toelatingseisen voldoen.  

Literatuur

Peter Parham “The immune system” 5e ed, Norton & Company. New York, 2021. EAN: 9780393533378, ISBN: 978-0-393-53334-7 

Rooster

Aantal ingeroosterde uren: 85

Toetsing

bijvoorbeeld: 

  • schriftelijke toets, 75%, cijfer 
  • presentatie, 25%, V/O 
  • aanwezigheid, kwalificatie, V/O