Kies op maat

Inloggen Menu

Data Engineering

Dive deep in the data lake, fly high in the cloud

Er is steeds meer data in onze wereld, maar hoe transformeer je deze data in kennis en inzicht om daadwerkelijk de juiste beslissingen te maken? Daar gaat deze minor over met een focus op het verzamelen en opslaan van die data. Voordat data tot waardevolle “insights” leidt, moet deze data immers wel beschikbaar zijn. Hier ligt een belangrijke taak voor de data engineer. 

 

Als data engineer houd jij je bezig met complexe data vraagstukken en ontwerp en bouw je (big) data infrastructuren. Verschillende soorten data (gestructureerd/ongestructureerd),  soorten data opslag (data lake, relationele database, NoSQL database) en verwerking (batch/realtime) kennen na het volgen van deze minor geen geheimen meer voor je. Cloud omgevingen nemen een prominente plaats in binnen data infrastructuren en uiteraard leer je daar mee werken. Bij het ontwerpen van een data infrastructuur leer je rekening te houden met data management aspecten, zoals privacy, beveiliging en governance. Een goede aanpak van data vraagstukken, zoals DataOps voorstaat, kan je in een project toepassen. 

 

In de minor werk je aan je kennis in colleges en tijdens zelfstudie, train je inzicht en vaardigheden in individuele practicum opdrachten en toon je je kunde aan samen met mede studenten in een project. 

 

De minor wordt ondersteund vanuit het DataLab. Het DataLab van de Hogeschool Leiden voorziet in de behoefte aan actueel, praktijkgericht onderwijs. Samen met organisaties in de regio wordt een community gevormd waarbinnen samen aan uitdagende data projecten wordt gewerkt. 

Leerdoelen

Leerdoelen: 

  1. Je leert in deze minor een data vraagstuk analyseren. Hierbij kijk je naar de verschillende  belanghebbenden, de context van het data vraagstuk, de verschillende bronsystemen en de data in deze bronsystemen. De analyse geeft je de specificaties waarmee je de data oplossing kunt ontwerpen en realiseren. 
  1. Je leert verschillende soorten data oplossingen te ontwerpen en te realiseren, waaronder een klassieke data warehouse oplossing, een data lake met bijpassende data pipelines en oplossingen voor streaming data. Bij je ontwerp houd je rekening met wet-en regelgeving op het gebied van privacy bijvoorbeeld (AVG) en beveiligingseisen.  
  1. Je leert een advies geven over een data oplossing en daarover te communiceren met belanghebbenden. 

Ingangseisen

Het propedeutisch examen moet behaald zijn en 40 EC moet zijn behaald in de major. 

 

Studenten die deze minor willen volgen dienen te beschikken over basisvaardigheden in programmeren (bij voorkeur in Python) en SQL (relationele databases). 

Literatuur

Wordt in de les gedeeld. 

Rooster

12 uur per week

Toetsing

  • Schriftelijk 
  • Individuele opdracht 
  • Project