Kies op maat

Inloggen Menu

Toegepaste Psychologie; van zelfinzicht naar professioneel handelen.

​​Vind je psychologie ook zo interessant? Maar studeer je zelf iets anders? Dan is deze minor geschikt voor jou. Het is een leerzame en leuke toevoeging aan je hoofdstudie. Psychologie is bovendien in elk werkveld toepasbaar. 

In het eerste deel krijg je kennis over psychologie zoals je dit in het dagelijks leven kunt tegen komen. Daarnaast breng je met behulp van officiële psychologische tests in kaart wat jouw eigen kwaliteiten zijn en wat nog ontwikkelpunten zijn. Je ontwikkelt zelfinzicht over je persoonlijkheid, motivatie en gedragingen. 

In het tweede deel van de minor doe je kennis op over de sociale psychologie. Bovendien ontwikkel je voor een opdrachtgever en doelgroep uit de praktijk een voorlichting, training of onderzoek en advies. Je krijgt daarbij een van de drie keuzevakken (voorlichten, trainen of onderzoek & adviseren). Bij jouw opdracht pas je de door jouw opgedane kennis van de psychologie steeds toe. 

 

Leerdoelen

  • verkrijgen van zelfinzicht (persoonlijkheid, motivatie en gedragingen) op het eigen professionele handelen. 
  • kunnen toepassen van psychologische theorieën bij het uitvoeren van een opdracht in de beroepspraktijk. 
  • kunnen benutten van het inzicht in de eigen kwaliteiten en valkuilen bij het uitvoeren van een opdracht in de beroepspraktijk. 
  • Formuleren en deels uitvoeren van een oplossing vanuit een beroepsrol binnen de toegepaste psychologie (training, onderzoek & advies of voorlichting) voor een praktijkgebonden beroepsprobleem aan een doelgroep.  

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten in de hoofdfase van alle voltijd bachelor opleidingen met uitzondering van de opleidingen SPH, MWD en TP. 

Literatuur

  • Zimbardo, P.G., Johnson, R.L. & McCann, V. (2022), Psychologie, een inleiding (8e herziene editie), Amsterdam: Pearson Education Benelux. 

ISBN: 978-90-430-4007-7 

 

  • Aronson, E., Wilson, T.D. & Sommers, S.. (2022). Sociale psychologie (10e  editie). Amsterdam: Pearson Education Benelux. 

      ISBN: 978-90-430-3917-8 

Rooster

Contacturen zijn op maandag en woensdag, gemiddeld 8 uur per week; de andere dagen zijn voor zelfstudie en uitvoering van opdrachten. 

Toetsing

 

Periode 1: 1 mc-toets (cijfer), keuzeopdracht (v/o) een zelfassessmentrapport (v/o) en een zelfassessmentgesprek (cijfer). 

 
Periode 2: 1 mc-toets (cijfer), schriftelijke opdracht (v/o), een rapport incl. draaiboek (cijfer) en een reflectieverslag met eindgesprek (v/o).