Kies op maat

Inloggen Menu

Verpleegkundig Leiderschap

​​Verpleegkundig leiderschap is essentieel voor het bieden van persoonsgerichte en kwalitatief goede en veilige zorg. Wanneer een verpleegkundige in haar patiëntenzorg leiderschap toont heeft dat een aantoonbaar positief effect op patiëntuitkomsten (lagere opnameduur en dus lagere kosten), op werkplezier van verpleegkundigen en behoud van verpleegkundigen voor het vak. Maar wat is verpleegkundig leiderschap nou precies? Hoe kun je leiderschap ontwikkelen? En hoe pas je het toe in de praktijk? In deze minor krijg je een beter beeld van verpleegkundig leiderschap. Je maakt kennis met leiderschapstheorie en de praktische uitwerking daarvan. Je krijgt een beter beeld van de complexe context van verpleegkundig leiderschap. Je past de kennis toe in je persoonlijke ontwikkeling en tijdens het maken van de praktijkopdracht.

 

De minor bestaat uit drie verschillende lijnen: Leadership Journey, Research Lab en Pressure cooker.

  • Leadership Journey: Je ontwikkelt je reflectief vermogen en je leiderschapsvermogen. Je bouwt een eigen leiderschapsstijl op en beargumenteert je keuze daarvoor tijdens het afsluitend gesprek.

  • Research lab: Je leert een jou aansprekend rolmodel te kennen en neemt deze een interview over haar/zijn ontwikkeling tot leider af. Zo ontwikkel je zowel je onderzoekend vermogen als je visie op leiderschap verder. Middels een creatieve communicatievorm (blog of vlog) ga je het resultaat van dit interview aan de buitenwereld presenteren.

  • Pressure cooker: Je werkt samen met een aantal andere medestudenten, om in een ultrakort tijdsbestek, een probleem uit de dagelijkse praktijk op te lossen. Alrijne Zorggroep is jullie opdrachtgever. De onderbouwing voor jullie resultaat wordt vastgelegd in een verslag. De oplossing presenteren jullie aan een panel uit de praktijk binnen Alrijne.

 

Na afronding van de minor heb je kunnen werken aan je persoonlijke leiderschapsontwikkeling en ben je nog beter voorbereid om in te kunnen spelen op complexe zorgvragen en samen te werken met anderen binnen de gezondheidszorg.

 

De minor is ontwikkeld vanuit het Lectoraat Verpleegkundig Leidershap en de opleiding hbo-verpleegkunde.

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor:

  • Kan de student beargumenteren hoe hij zijn eigenschappen en talenten heeft ingezet vanuit de visie van de minor en welke ontwikkeling hij hierin heeft doorgemaakt.

  • kan de student beargumenteren hoe hij/zij zich als toekomstig rolmodel wil gaan opstellen op een manier die trots en waardering voor het verpleegkundig beroep uitstraalt.

  • kan de student inzicht krijgen in zijn eigen en verpleegkundige waarden en beargumenteren hoe hij deze integreert in dagelijkse handelen.

  • Kan de student beargumenteren hoe hij handelt in situaties waarin verschillende belangen aanwezig zijn.

  • Kan de student uitleggen hoe hij/zij een collegiale werkrelatie met andere professionals aangaat, en op professionele wijze omgaat met andere perspectieven.

  • Kan de student zijn onderzoekend vermogen inzetten om eigen werkomgeving en kwaliteit van zorg te beïnvloeden.

  • Kan de student op een inspirerende en pakkende wijze communiceren over het verpleegkundig beroep en het belang van verpleegkundig leiderschap.

Ingangseisen

HBO-V studenten. Voltijd, duaal en deeltijd.

Literatuur

In elk geval:

Vermeulen, H., Holleman, G., Huis, A., Ista, E., & Lalleman, P. (Reds.). (2018). Verpleegkundig leiderschap (2e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

 

Adriaansen, M. en Peters, J. (Reds.). (2018) Leiderschapsontwikkeling van verpleegkundigen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Rooster

100 begeleide uren

Toetsing

De toetsen bestaat uit drie onderdelen:

  • De opdracht “Leadership Journey” wordt getoetst middels Critrium gericht interview (CGI). Het is een individuele opdracht.

  • De opdracht “research lab” wordt getoetst middels storytelling. Het is een individuele opdracht.

  • De opdracht “Pressure cooker” wordt getoetst middels een verslag en een presentatie. Het is een groepsopdracht.