Kies op maat

Inloggen Menu

Toekomstgericht leiderschap: profileren met impact in zorg en welzijn

​​Treed buiten je comfortzone, ontdek de kracht van data en (politieke) beïnvloeding in zorg en welzijn!

 

Onze minor biedt een unieke mix van werkbezoeken, ontmoetingen met inspirerende professionals, het opdoen van ervaringen, het verbreden van je kennis en het ontwikkelen van handige vaardigheden waar je als gediplomeerde professional zeker profijt van zal hebben!

 

In deze minor staan de volgende onderwerpen centraal:

 

De politieke arena van Zorg en Welzijn (inclusief werkbezoeken/meet en greet)

Betreed de brede politieke arena en ontwikkel een diepgaand inzicht in leiderschap en zeggenschap op zowel nationaal als Europees niveau. Bezoek en ontmoet professionals uit de praktijk, zoals politici, (vakbond) onderhandelaars en bestuurders en ontdek wie zich inzet voor jouw belangen. Leer hoe er op landelijk en/of lokaal niveau gewerkt wordt aan positionering, profilering en het opkomen voor de belangen van jouw beroepsgroep. Je krijgt in dit onderdeel van de minor een voorproefje van het politieke speelveld en je leert hoe jij je na diplomering daarin kunt bewegen.

 

Artificial intelligence (AI), data en data-gedreven zorg en welzijn

Vind jij data saai en/of een ver van je bed show? Vast niet als je weet hoe data (steeds meer) worden gebruikt om bijvoorbeeld besluiten te nemen of jouw werkplek te organiseren. En als je daarop invloed wilt hebben dan is het essentieel om meer te weten over het belang van data. In dit onderdeel van de minor duik jij dan ook in de wereld van data en AI. Je leert wat data zijn, hoe data worden verzameld en gebruikt om besluiten te nemen of slimme (AI) oplossingen te bedenken. Leer vervolgens hoe jij zelf data kunt gebruiken om meer inzicht, zeggenschap of invloed te krijgen. Oftewel: In dit onderdeel van de minor leer jij hoe je data en AI vóór je kunt laten werken.

 

Leiderschapsvaardigheden (soft skills):

Als toekomstige professional ga je verder dan het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Ontwikkel overtuigingskracht, leer anderen te beïnvloeden en perfectioneer samenwerkingsvaardigheden. In dit onderdeel van de minor leer jij bijvoorbeeld:

  • Effectief vergaderen;

  • Onderhandelen (bijvoorbeeld over je positie of de facilitering van een taak);

  • Netwerken;

  • Werken aan duurzaamheid (in samenwerking met kenniscentrum VEER Hogeschool Leiden);

  • Een event organiseren en voorzitten.

 

Omdat jij regie hebt op je eigen ontwikkeling is er ruimte voor een training naar keuze. Dus welke situaties vind jij lastig? In welke situaties zou jij anders of beter willen reageren? Welke vaardigheid wil jij leren? Aan jou de keuze!

 

Opdracht profilering (EVENT)

Pas jouw didactische en organisatorische vaardigheden toe in de praktijk door een bijeenkomst/symposium (op de hogeschool) te organiseren, waarmee jij jezelf of jouw beroepsgroep kunt profileren. Wees bijvoorbeeld dagvoorzitter, verzorg zelf een workshop, regel interessante sprekers zoals een lector, nodig jouw netwerk uit en zorg dat de borrel aansluitend ook nuttig is. Studenten uit jaar 1 en 2 en ook docenten zullen hiervoor worden uitgenodigd. En zo heb jij de kans om alvast te fungeren als rolmodel 😊.

 

Kortom, onze minor gaat verder dan leren in een klaslokaal. Het is een ontdekkingstocht waarbij je allerlei nieuwe dingen meemaakt. Dit helpt je om voorbereid te zijn op een toekomst waarin je niet alleen volgt, maar ook actief betrokken bent in de wereld van zorg en welzijn. Durf jij deze uitdaging aan te gaan en jouw stempel te zetten op hoe de toekomst eruitziet voor zorg en welzijn?

 

Kies dan deze minor.

Leerdoelen

Leeruitkomsten:

Je toont op onderbouwde wijze aan op welke wijze maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van invloed zijn op jouw handelen als professional op meso- en macroniveau.

 

Je biedt een oplossingsrichting aan voor een vraagstuk uit jouw werkveld met gebruikmaking van data en/of AI;

 

Je toont aan vaardigheden te beheersen waarmee je jezelf in diverse samenwerkingssituaties kunt profileren als inhoudelijk deskundig leider.

 

Je profileert jezelf als rolmodel voor het zorg of welzijnsveld waarbij je studenten en gediplomeerden op onderbouwde wijze weet te betrekken.

Ingangseisen

HBO-V studenten (VT, DU, DT), Social Work, Toegepaste psychologie, Fysiotherapie en Vaktherapie

Rooster

16 weken x 7 uur per week minor= 112 uur contacttijd.

 

In de overige uren van de minor bereid je je voor, doe je werkbezoeken, ontmoet je professionals en bereid je je voor op de toetsing.

Toetsing

De toetsen bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Het organiseren van en inhoudelijk bijdragen aan een bijeenkomst t.b.v. profilering beroepsgroep

  2. Opdracht politieke arena

  3. Opdracht data (bedenken van een slimme oplossing)

  4. Vaardigheid naar keuze (opname vaardigheid en supervisie)