Kies op maat

Inloggen Menu

ICT voor beginners: Programmeren in de praktijk

Wil je begrijpen hoe ICT werkt en hoe je ICT inzet om je eigen werk beter te doen? Dat leer je bij de minor ICT voor beginners! Je leert hoe je kunt programmeren en hoe je data van jouw vakgebied zo kunt organiseren, opslaan en samenbrengen dat je met de informatie uit de data goede beslissingen kan maken in jouw werk. Of je nu chemicus, biomedisch analist, marketeer, verpleegkundige of jurist bent; je leert hoe jij ICT zo inzet dat je minder met Excel-bestanden hoeft te puzzelen en snel, efficiënt en goed werk kan leveren.

 

Natuurlijk is het belangrijk om ICT op een veilige en verantwoordelijke manier te gebruiken. Daarom gaat de minor ook in op gegevensbescherming, ethische vraagstukken en maatschappelijke factoren waar je rekening mee houdt als je ICT gebruikt.

 

Na deze minor kun je procedureel programmeren in de taal Python, creëer je goed samengestelde datasets en houd je rekening met wat verantwoord is in jouw vakgebied wanneer je gebruik maakt van ICT.

 

Het is mogelijk binnen deze minor met een eigen vraagstuk aan de slag te gaan; dat doe je in overleg met de docent van de minor. Je kunt ook een voor jouw vakgebied relevante opdracht aangereikt krijgen tijdens de minor*; het is aan jou voor welke van deze opties je kiest.

 

*Momenteel biedt de minor voor de volgende studenten een opdracht in het eigen vakgebied aan: Chemie, Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek en Rechten.

Leerdoelen

Leeruitkomsten:

 

-      Je ontwerpt en bouwt een kwalitatieve softwareapplicatie die voldoet aan de basisrichtlijnen van clean code. Je applicatie volgt de DRY en SRP-principes binnen een lage complexiteit in jouw vakgebied.

-      Je ontwerpt en implementeert een SQL-infrastructuur die samenwerkt met een specifieke softwaretoepassing binnen jouw vakgebied.

-      Je houdt in je softwareapplicatie en/of datatoepassing aantoonbaar rekening met eisen uit jouw vakgebied en maakt hierbij afwegingen in ethische en maatschappelijke vraagstukken

-      Je communiceert over je softwareapplicatie en/of datatoepassing op een manier die vakgenoten met een lagere ICT-vaardigheid begrijpen en geeft hierbij expliciet de beperkingen van de ICT-toepassing aan.

Ingangseisen

Doelgroep:

Studenten van alle HBO opleidingen van HL zijn welkom. Uitzondering hierop zijn studenten Informatica en Bio-Informatica.

 

Studenten van alle opleidingen zijn welkom. Uitzondering hierop zijn studenten Informatica, Computer Science, hbo-ICT en Bio-Informatica.

 

De minor biedt voor het vakgebied relevante opdrachten aan voor studenten van de opleidingen Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie en Rechten. Studenten van andere opleidingen kunnen aan de slag met een eigen ingebrachte casus.

 

Toelatingseisen (op het moment van inschrijven):

het propedeutisch examen is behaald of vrijgesteld

Toetsing

De toets bestaat uit een portfolioassessment.

Je portfolio bestaat uit de opdrachten die relevant zijn voor jouw vakgebied, waarbij je ICT inzet. Hierbij kan je werken met opdrachten die de minor verstrekt, of formuleer je in afstemming met de docent eigen opdrachten.

 

Je portfolioassessment gaat over de portfolio-opdrachten die je maakte. Je presenteert je portfolio en gaat in gesprek met de docenten over het portfolio.

 

De beoordeling gebeurt op basis van de leeruitkomsten. Bij deelname aan de toets kun je een Onvoldoende (O), Voldoende (V) of Goed (G) beoordeling ontvangen.

Aanvullende informatie

Herkansings-mogelijkheden

De herkansing is aan het begin van periode 4.