Kies op maat

Inloggen Menu

Toegepast en Duurzaam Onderzoek in de Chemie

Ontdek de wereld van chemisch onderzoek met onze Minor Toegepast & Duurzaam Onderzoek in de Chemie, een verdiepende specialisatie binnen je studie in de toegepaste wetenschap. Deze minor biedt een gestructureerd programma waarin diverse vakgebieden zoals biochemie, organische-, analytische- en fysische chemie aan bod komen binnen de thema’s Circulair en Biobased. Het programma bestaat uit twee hoofdonderdelen: een projectdeel en een theoretisch deel. Tijdens het project werk je aan je competentieontwikkeling (experimenteren, onderzoeken, zelfsturing, en de overige competenties binnen functioneren in een organisatie) en dit toon je aan d.m.v. je bijdrage tijdens vergaderingen, labwerkzaamheden, reflecties, onderzoeksverslag en (poster)pesentaties. Tijdens de workshops laat je je ontwikkeling zien met bijvoorbeeld een presentatie, verslag, aanwezigheid en/of opdrachten.


Binnen het projectdeel werk je aan praktijkgericht onderzoek dat relevant is binnen het veld. Denk hierbij aan onderzoeken die gericht zijn op biobased en circulaire processen, zoals het ontwikkelen van biologisch afbreekbare kunststoffen, het onderzoeken van plantenstoffen voor medicinale toepassingen of het verbeteren van recyclingmethoden voor verschillende soorten polymeren. In dit projectdeel krijg je de kans om hands-on ervaring op te doen en actief bij te dragen aan onderzoeksprojecten die gekoppeld zijn aan onderzoeksvragen uit de praktijk die zich richten op duurzame en innovatieve oplossingen.

Het theoretische deel van de minor biedt workshops en bijeenkomsten die gerelateerd zijn aan het project of die je kennis verbreden in verschillende vakgebieden binnen de chemie. Hierbij kun je denken aan lezingen over duurzame chemische processen, nieuwe technieken in de verschillende takken van de (bio)chemie, workshops over circulaire economie of seminars over innovatieve benaderingen van materiaalwetenschappen.

Binnen de minor biedt een combinatie van keuzevakken een pakket Chemisch Onderzoek. Dit biedt een platform om actief deel te nemen aan onderzoek dat gericht is op het verkennen van duurzame oplossingen binnen de chemie. Het is een kans om bij te dragen aan vooruitstrevend onderzoek dat zich richt op het begrijpen en verbeteren van processen die essentieel zijn voor een meer duurzame toekomst.

Door te kiezen voor het Biochemische Research pakket binnen deze minor, kun je je verder specialiseren in onderzoek naar allerlei biomoleculen, theoretische achtergrond in biochemische processen (bv signaaltransductie), bioinformatica, biochemische technieken en hun toepassingen. De projecten in deze richting zijn veelal gericht op enzymproductie, -zuivering en -karakterisatie, moleculaire biologie (bv maken van mutanten) en onderzoek naar plantenstoffen.

 

Ingangseisen

Het betreft een verdiepende en verbredende minor voor studenten die interesse hebben in verschillende onderzoekstakken van de chemie. Dit betekent wel dat studenten relevante laboratoriumervaring en basiskennis moeten hebben van de (bio)chemie om deel te kunnen nemen aan deze minor. Dit kunnen bijvoorbeeld studenten Chemie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Biomedische Wetenschappen, Farmacie, etc. zijn.
Studeer je niet bij de opleiding Chemie aan Hogeschool Rotterdam en wil je weten of dit voor jou past? Neem dan contact op met de coördinator. In overleg met de examencommissie kan er dan gekeken worden of je toelaatbaar bent.

Toetsing

De toetsing vindt plaats in de vorm van een portfolio voor de praktijk en verschillende vormen voor de workshops zoals presentatie, verslag, aanwezigheid en opdrachten.