Kies op maat

Inloggen Menu

Digitalisering in de gebouwde omgeving

De ontwikkeling van digitalisering in de gebouwde omgeving gaat razendsnel. De minor Digitalisering in de gebouwde omgeving richt zich op deze ontwikkeling. Deelname biedt jou de gelegenheid om binnen stedelijke opgaven de diepte en de breedte van digitalisering binnen de gebouwde omgeving te onderzoeken en eigen te maken. 
Je werkt hierbij in interdisciplinaire groepjes aan een project/casus in de gebouwde omgeving. Deze actuele casussen komen uit het werkveld  en kunnen ieder semester anders zijn. Om tot goede oplossingen te komen zijn, afhankelijk van de casus en jouw kennis, verschillende digitale vaardigheden nodig. Via speciale tracks (routes) krijg je de ruimte om die skills eigen te maken. Denk  bijvoorbeeld aan: parametrisch ontwerp in combinatie met visueel programmeren, het uitwisselen van BIM en GIS informatie, VR, 3D printen en robots.

Een aantal voorbeelden van projectcasussen
Een buitendijks gebied in Rotterdam dat ontwikkeld of herontwikkeld moet worden. Tegelijkertijd moet er rekening gehouden worden met het stijgende water en klimaatadaptatie. Hierbij is zowel het ontwerp, de uitvoering als het gebruik en beheer van belang. Bij deze casus bieden digitale middelen niet alleen een kans om tot betere oplossingen te komen, het is zelfs onmogelijk om deze complexe opgave zonder goede integrale digitale samenwerking te laten slagen.

De ontwikkeling van een gebied met een hoge dichtheid, gemengde functies, hoge biodiversiteit en een multifunctioneel waterplein met sociale functie. Ook deze casus vraagt om een uitstekende multidisciplinaire en digitale samenwerking om tot een optimaal ontwerp, een goede uitvoering en vervolgens goed beheer te komen.

Ben je enthousiast? Meld je aan! Heb je nog vragen? Laat het ons gerust weten! 

Leerdoelen

-

Ingangseisen

• Propedeuse behaald en alle stages t/m jaar 3 behaald
• Deze minor werkt met een toelatingsprocedure. De inschrijving sluit eerder, je hoort uiterlijk 20-5-2024 of je geselecteerd bent.
• De minor staat open voor studenten in het domein van de Gebouwde Omgeving zoals; Bouwkunde, Civiele Techniek, Watermanagement en Ruimtelijke ordening, Vastgoed, Facility Management en bijvoorbeeld informatica studenten die interesse hebben in de digitalisering in de gebouwde omgeving.
• We vragen van iedere student een korte motivatiebrief toespitsend op de bovengenoemde voorwaarden en we houden toelatingsgesprekken. In het toelatingsgesprek wordt vastgesteld of je voldoende voorkennis hebt om de minor te kunnen volgen. Hiervoor sluit de inschrijving eerder.
• De toelatingsgesprekken vinden plaats in de dagen voor 20-05-2024. Gezien de beperkte planningstijd nodigen we je uit voor een specifieke tijd en verzoeken we je op dat moment beschikbaar te zijn. Bij afwezigheid kan worden besloten om je niet toe te laten.
• In verband met de hoge mate van interactie met deelnemende bedrijven is er een maximumaantal deelnemers voor deze minor.
• Dit is een fulltime minor, de verwachting is dat je 2 dagen bij het bedrijf bent en 3 dagen op school.

Rooster

-

Toetsing

-

Aanvullende informatie

In de ondersteunende tracks kun je deels naar eigen keuze en, afhankelijk van jouw kennis en interesse, specialistische digitale vaardigheden opdoen zoals: parametrisch ontwerpen, visueel programmeren, plannen & begroten, visualiseren, generatief ontwerp, script-en, GIS en werken met point-clouds. Dit zal, indien mogelijk, bij een bedrijf plaatsvinden waar je een dag in de week naast een expert uit de praktijk kunt werken.  Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van plekken bij bedrijven.
Ook zal er aandacht zijn voor de zachte kant die nodig is om digitale samenwerkingsprocessen mogelijk te maken en daartoe organiseren we gastlezingen. Net als de projecten vragen de tracks en gastlezingen een grote mate van zelfstandigheid en een zelfsturende houding in de eigen ontwikkeling.
De minor wordt in samenwerking met praktijkpartners opgezet om je een specialistisch en praktijkgerichte minor aan te bieden. 

Je vindt hier de schematische weergave van de minoropbouw. Deze is nog niet definitief.

Volg ons op LinkedIn. 

Dit zijn een aantal van de bedrijven waarmee we in gesprek zijn over een rol in de minor:
ICN Solutions, INBO, Buro de Haan/ Productivity, Kraaijvanger, RoosRos Architecten, digiGO, DGMR, Van Wijnen Engineering, ABT, OMRT, In the Middle of Our Street.

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.