Kies op maat

Inloggen Menu

Renovatie en transformatie

De bouw is veranderd. Steeds meer gebouwen worden gerenoveerd of getransformeerd naar een andere gebruiksfunctie. Deze uitdagende opgave is heel anders dan nieuwbouw. Je hebt immers te maken met een bestaand gebouw dat gebouwd is volgens oude bouwmethodes en in sommige gevallen zelfs een monument is. Hierdoor gelden andere eisen, er zijn andere belanghebbenden en er moet zorgvuldiger worden omgegaan met de bestaande bebouwing

Ook is er reactie te zien op de versnelde doorvoering van de energietransitie: bureaus verwachten een duidelijke toename in opdrachten betreft transformatie en renovatie, hergebruik en herontwikkeling en verbetering en verduurzaming van huizen en gebouwen.

Renovatie en Transformatie is dus een interessant vraagstuk waarin je bezig bent met verschillende aspecten van bouwkunde, vastgoedontwikkeling, ruimtelijke ordening, logistiek, duurzaamheid en installaties.

Samen met een multidisciplinaire groep van studenten werk je aan reële transformatie- en renovatieprojecten samen met het bedrijfsleven en het lectoraat.

Je gaat aan de slag met de volgende vraagstukken:

  • Wat kunnen we doen met de bestaande constructie en opbouw van de gebouwen?
  • Hoe kunnen we met de gebruikte bouwmethodes er toch voor zorgen dat de gebouwen aan hedendaagse en zelfs toekomstige eisen voldoet?
  • Is het rendabel om een bestaand pand te renoveren of te transformeren?
  • Hoe gaan we om met de bestaande bewoners en/of omwonenden?
  • Hoe zorgen we ervoor dat het nieuwe plan in een vaak bebouwde omgeving gerealiseerd wordt?

Als bouwkunde student ga je je bouwkundige kennis verbreden en verdiepen, als student uit een andere studierichting leer je je eigen vakgebied verbinden met de bouwkunde.

Het resultaat is dat je, als je je plek gaat zoeken in het bedrijfsleven, over een voorsprong in kennis en kunde over renovatie en transformatie beschikt, en daarmee een uitstekende startpositie krijgt als je gaat deelnemen aan het bouwproces.

Tijdens de minor werk je aan:

  • Het verbreden en verdiepen van de kennis
  • Creëren van innoverende kennis, die in dit vrij nieuwe vakgebied ontwikkeld moet worden, teneinde de enorme omvang van de opgave aan te kunnen.
  • Vaardigheid verkrijgen in opstellen en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek
  • Samenwerken in en communiceren binnen multidisciplinaire teams. De teams die samenwerken binnen een project aan een integrale oplossing, dienen problemen aan te pakken op bouwkundig-, constructie-, werktuigkundig-, logistiek- en sociaal-maatschappelijk gebied.
  • Onderzoeksvaardigheden en het ontwikkelen van een kritische houding, eager to learn houding.

Leerdoelen

Tijdens de minor werk je aan:
Het verbreden en verdiepen van de kennis
Creëren van innoverende kennis, die in dit vrij nieuwe vakgebied ontwikkeld moet worden, teneinde de enorme omvang van de opgave aan te kunnen.
Vaardigheid verkrijgen in opstellen en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek
Samenwerken in en communiceren binnen multidisciplinaire teams. De teams die samenwerken binnen een project aan een integrale oplossing, dienen problemen aan te pakken op bouwkundig-, constructie-, werktuigkundig-, logistiek- en sociaal-maatschappelijk gebied.
Onderzoeksvaardigheden en het ontwikkelen van een kritische houding, eager to learn houding.

Leerdoelen:
Je wordt bij de Minor R&T opgeleid om te kunnen bijdragen aan een renovatie- en transformatie project. We doorlopen de hele cyclus, dus in principe kun je later na het afronden van je studie werken bij verschillende bedrijven in de vastgoed(her)ontwikkeling, architectuur, bouwontwikkeling, corporaties en beleidskundige kant van renovatie en transformatie.

De overall doelstelling van de minor R&T is geconcretiseerd in een aantal leerdoelen. Bij de formulering van deze leerdoelen is onderscheid gemaakt in leerdoelen aan de hand van de competenties van de Built Environment.

Ingangseisen

- Propedeuse behaald
- Maximaal 15 studiepunten studieachterstand in semester 3 en 4

- Alle stages t/m jaar 3 behaald

- De minor is toegankelijk voor studenten Bouwkunde, Built Environment, Bouwmanagement Civiele Techniek, Facility Management, Vastgoed en Makelaardij, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. Bij studenten van andere opleidingen wordt in een toelatingsgesprek vastgesteld of de student voldoende voorkennis heeft om de minor te kunnen volgen.

Literatuur

Voor de Minor R&T worden digitale readers aangeboden

Rooster

-

Toetsing

-

Aanvullende informatie