Kies op maat

Inloggen Menu

Ontwerpen Architectuur

Deze minor werkt met een maximum aantal inschrijvingen. Hiervoor is de minor 6-5-2024 gesloten voor inschrijving en wordt er d.m.v. een toelatingsopdracht bepaald wie er deel mogen nemen. Houd er rekening mee dat het voor studenten zonder een bouwkundige vooropleiding of een ontwerpopleiding moeilijk is om de minor te volbrengen

In de minor Ontwerpen Architectuur verdiep je je kennis van architectuur en je ontwikkelt je vaardigheden om tot een ontwerpoplossing te komen.

Het studietempo in de minor is fors, “de lat” ligt hoog en dus wordt er veel inzet en betrokkenheid van de student gevraagd. Je hebt na afloop behoorlijk wat werk geproduceerd dat je kunt toevoegen aan je portfolio. 

De Minor Ontwerpen Architectuur is uitsluitend voor studenten met een “bouwkundige”  achtergrond met ontwerpambities. De student wordt voorbereid op  mogelijke doorstroming naar de Masteropleiding van de Academie van Bouwkunst en de TU.

De Minor werkt samen met de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Het succesvol afronden van de minor geeft voor studenten zonder een bouwkundige achtergrond mogelijk vrijstelling voor het voorbereidend jaar van de masteropleiding Architectuur aldaar.

Leerdoelen

De leerdoelen binnen de minor zijn:

  • Het ontwikkelen van ontwerpvaardigheden voor elke fase van de ontwerpopgave.
  • Het aantoonbaar in aanzet kunnen hanteren van een wetenschappelijke methode voor ontwerp, onderzoek en het oplossen van vraagstukken.
  • Het aantoonbaar kunnen toepassen van een brede bouwkundige basiskennis binnen het vakgebied architectuur.
  • Het aantoonbaar beschikken over basiskennis van architectuur- kunst- cultuur- en stedenbouwgeschiedenis en de theorieën over deze disciplines.
  • Het aantoonbaar in staat zijn integraal over een vraagstuk na te kunnen denken en dit adequaat en correct mondeling, schriftelijk en non-verbaal te communiceren.
  • In staat zijn sociaal-maatschappelijke, wetenschappelijke of ethische aspecten in hun oordeelsvorming te betrekken. Het verdiepen van de kennis van architectuur en het ontwikkelen van vaardigheden om tot een ontwerp oplossing te komen ter voorbereiding op een masteropleiding architectuur.

Ingangseisen

- Propedeuse behaald
- Maximaal 15 studiepunten studieachterstand in semester 3 en 4
- Alle stages t/m jaar 3 behaald
- De minor is alleen toegankelijk voor studenten met een “bouwkundige” opleiding.

Deze minor werkt met een maximum aantal inschrijvingen. Hiervoor sluiten we de minor 6-5-2024 en wordt er d.m.v. een toelatingsopdracht bepaald wie er deel mogen nemen. Houd er rekening mee dat het voor studenten zonder een bouwkundige vooropleiding of een ontwerpopleiding moeilijk is om de minor te volbrengen

Rooster

De minor gaat van start in eind augustus. De duur van de minor is een half jaar, en beslaat 3 onderwijs blokken van elk 6 weken. Contacttijd is geschat op 15 lesuren per week.

Let op: de totale studiebelasting voor de student is ca 40 uur per week (voltijds) 

Toetsing

Er zijn in totaal 3 ontwerpateliers (praktijk gestuurd onderwijs, samen 15 ETC). In de ateliers worden verschillende ontwerpopgaven behandeld. De focus ligt op het steeds complexer maken van de opgave, wat van de student een steeds meer onderzoekende en zelfstandige houding vraagt.

Ondersteunend hieraan worden 4 cursussen en trainingen gegeven (kennis gestuurd onderwijs, samen 15 ETC) waar de student kennis en vaardigheden opdoet in de breedte en diepte van het vakgebied architectuur.

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.