Kies op maat

Inloggen Menu

Agoog in de GGZ, DT

Heb je belangstelling voor psychiatrie en wil je weten hoe je met psychiatrisch gedrag omgaat? Dan is deze minor zéker iets voor jou!

Ruim vier op de tien mensen in Nederland hebben ooit in hun leven te maken gehad met psychische aandoeningen. De meeste van deze mensen kampen met stoornissen op het gebied van angst, stemming of een middelenafhankelijkheid (alcohol, drugs) (Trimbos, 2019). Deze cijfers liegen er niet om, psychiatrie is alom aanwezig in onze samenleving. Maar ondanks dat psychische kwetsbaarheid haast een onderdeel van het leven te noemen is, is het niet als vanzelfsprekend dat de zorg goed aansluit bij mensen die zorg nodig hebben of dat de maatschappij ruimte creëert voor mensen die afwijken van het "normale". En wat is nu eigenlijk normaal? Of gek? Er is dus behoefte aan professionals met kennis over de psychiatrie. Professionals die signalen van psychische kwetsbaarheid herkennen, die weten hoe daar mee om te gaan. Maar ook professionals die kennis hebben van het omgaan met de grotere systemen die bij psychische kwetsbaarheid een rol spelen in zowel het ontstaan, in stand houden, als tegengaan daarvan. Bovenal een professional die in het werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid gelijktijdig oog houdt voor zowel "de mens" als "de kwetsbaarheid". Kortom, een professional die herstel ondersteunend werkt, een Agoog in de GGZ.

Leerdoelen

Deze minor draagt bij aan jouw ontwikkeling tot agoog in de GGZ. We gaan aan de slag met het verbreden van je kennis over actuele opvattingen, behandelingen en methodieken in de GGZ. Omdat jij zelf het instrument bent in contact met mensen met een psychische kwetsbaarheid, is het trainen van je communicatieve en gespreksvaardigheden evengoed een onderdeel van het programma. De bewustwording over je houding en de morele kwesties in het werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid mogen daarbij niet ontbreken (in deze minor ontkom je dus niet aan reflecteren).

Het lesprogramma bestaat uit theorievakken, trainingen, gesprekken, workshops, opdrachten en omvatten psychiatrie in de breedste zin van het woord. De cursussen die aangeboden worden binnen deze minor zijn: Psychopathologie, herstel & rehabilitatie,  de training motiveren tot gedragsverandering, drang & dwang, (transcultureel) systeemgericht werken en profileren als GGZ agoog. Waar mogelijk maken we gebruik van gastsprekers en ervaringsdeskundigen. Een gevarieerd aanbod, aangezien de groep mensen die gebruik maken van de GGZ namelijk een brede en diverse groep is. Deze minor is daarbij gebaseerd op een gedeelte van de specifieke competenties uit het landelijke beroepscompetentieprofiel van de ggz-agoog en levert 30 EC op.

Let op: Het is niet mogelijk om met deze minor de registratie GGZ-Agoog te behalen.

Ingangseisen

Deze minor is vrij toegankelijk, maar met uitzondering van studenten Social Work met profiel Zorg (route GGZ en Zorg). Voor de deeltijd variant is het een vereiste dat je minimaal 8 uur werkzaam bent in de beroepspraktijk die passend is bij jouw studierichting. Er geen verdere beperkingen of voortrajecten voor studenten. Het praktijkgerichte karakter van deze minor maakt wel dat de aansluiting moeilijker is voor studenten die niet bekend zijn met de psychiatrie en de GGZ. Mocht je geen sociale opleiding volgen maar toch interesse hebben in deze minor, neem dan contact op met de minorcoördinator via c.c.a.van.boxtel@hr.nl om te kijken of deze minor passend is voor jou.

Literatuur

·         Deth, R. van (2019). Psychiatrie. Van diagnose tot behandeling. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN nummer 978-90-368-2284-8.

·         Boek: Jesserun, N., & Warring, R. (2018). Verschillen omarmen. Transcultureel Systemisch werken. Bussum: Coutinho.

Binnen deze minor werken we met diverse readers en losse artikelen, waarbij er een selectie wordt gemaakt van relevante, actuele, diverse en verdiepende literatuur. De ervaring leert dat dit prettig werkt en het is tevens gunstig voor de portemonnee.

Rooster

In de deeltijd worden de lessen aangeboden op de maandag (ochtend/middag/avond) en daarnaast  bijbehorende zelfstudie.

Toetsing

Toetsingsvormen zijn: MÇ toets, open vragen toets, (reflectie)verslag, verschillende opdrachten en een eindgesprek gericht op je ontwikkeling.

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting

Onze online voorlichting is een interactieve bijeenkomst via Teams, en wordt gegeven op dinsdag 2 april  2024.

Na een korte presentatie over de minor is er ruimte om vragen te stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Klik op een van de linkjes hieronder om aan een voorlichting deel te nemen.

 

Dinsdag 2 april van 16.00 - 16.30 uur

Dinsdag 2 april van 20.30 - 21.00 uur