Kies op maat

Inloggen Menu

Begeleidingskunde VT

Begeleidingskunde is een relatief nieuw vak, waarbij je ontwikkelingen van mens en organisatie leert begeleiden vanuit een onderzoeksgerichte en ontwikkelingsgerichte benadering. Hierbij wordt gebruikgemaakt van kennis uit diverse wetenschappelijke disciplines, zoals de sociale wetenschappen, de bedrijfswetenschappen en de geesteswetenschappen. De begeleidingskunde geeft daarmee een nieuwe dimensie aan de vele begeleidingsvormen en methodieken welke in de afgelopen decennia zijn ontstaan, zoals supervisie, coaching, counseling, mediation en loopbaanbegeleiding. Deze uitgebreide variatie aan professionele begeleidingsvormen en methodieken kan gezien worden als antwoord op de toegenomen complexiteit en dynamiek van organisatie en samenleving. Kenmerkend voor begeleidingskunde is de samenhang tussen de operationele, tactische en strategische componenten bij begeleiding. Een minor begeleidingskunde moet gezien worden als een ‘kennismaking’, een plek om te ontdekken wat begeleidingskunde kan betekenen. In de minor doe je elementaire ervaringen op met bovengenoemde aspecten.

De minor richt zich in het bijzonder op de begeleidingsvorm van coaching. Je verzorgt zelf drie (individuele) coachtrajecten waarin je het geleerde toepast en je vaardigheden en competenties als coach ontwikkelt. Na afronding heb je jezelf ontwikkeld doordat processen in begeleiding beter inzichtelijk zijn geworden en je hebt ervaren dat ze een actieve rol kunnen spelen in trajecten van coaching. Ook weet je welk begeleidingskundig profiel jou past, om in je huidige of toekomstige functie verder vorm aan te kunnen geven.

 

Bekijk hier de presentatie van het vak 'Aankomen in de haven' 

Leerdoelen

Er zijn drie leerlijnen in de Minor Begeleidingskunde die vormgeven en bijdragen aan jouw ontwikkeling als begeleidingskundige.

De ontwikkelingsgerichte leerlijn: De vakken ‘Onderzoek naar jezelf’ en ‘Aankomen in de haven’ geven tools om jouw ontwikkeling te kunnen maken en dit proces van ontwikkeling te  kunnen zien en borgen.
De methodische leerlijn geeft hierbij een scala  aan werkvormen en methodieken die je in kunt zetten in de begeleidingskundige context. ‘Begeleiden van professionals’ en ‘Positieve psychologie’ zijn de vakken die behoren bij de methodische leerlijn.
De contextuele leerlijn gaat over de context van het coachen en begeleiden – dit gaat zowel in op jezelf versterken áls ook de ander en de ander daarin kennen en leren kennen. Door theorieën te zoeken, onderzoeken en verbinden krijg je inzicht in de context van de coachee, de mogelijke wisselwerking met omgeving en het verdiepen van je denken hierover, om betekenis te geven hieraan in je rol als coach. Vakken binnen de contextuele leerlijn zijn ‘Durf te denken’ en ‘Coach context’

Ingangseisen

Deze minor staat open voor verschillende opleidingen. Het is juist waardevol en inspirerend om vanuit verschillende professionele perspectieven en invalshoeken te bespreken met elkaar, daarom worden alle studenten van harte uitgenodigd deel te nemen.

Deze minor is relevant voor de studenten die in de toekomst volgende beroepen willen uitvoeren: interne coach van professionals in organisaties of leidinggevende in verschillende sectoren (zowel non-profit als profit). Denk hierbij aan de kinderopvang, zorginstellingen, psychiatrisch ziekenhuizen, maar ook bouwbedrijven, autogarages, ICT-organisaties, enz. Daarnaast kun je als loopbaancoach of professionele begeleider bij bureaus voor re-integratie aan de slag of als zelfstandig ondernemer met een eigen professionele begeleidingspraktijk.

Literatuur

Ruijters, M. & & Luin, G. van (2019). Mijn binnenste buiten. Werken aan je professionele identiteit. Uitgeverij Boom: Amsterdam

Kouwenhoven M., Strategisch coachen, Soest, ISBN 9789024418008

Ribbens, A., Waringa, A., Direct aan de slag met het nieuwe coachen, E coaching| 1e druk | Uitgeverij Boom/Nelissen ISBN 9789024401567

Banning, H. & Banning-Mul (2010). Narratieve begeleidingskunde: Hoe het gebroken verhaal professioneel te waarderen. Soest: Nelissen

Bannink, F. (2010). Positieve psychologie in de praktijk. Amsterdam: Hogrefe Uitgevers.

Wiss, E. (2020). Socrates op sneakers. Filosofische gids voor het stellen van goede vragen. Uitgeverij Ambo/Anthos

Overige artikelen/handouts worden beschikbaar gesteld op LMS Brightspace.

Rooster

Voor de voltijd zijn de lesdagen (onder voorbehoud) op dinsdag en donderdag.

Toetsing

Toetsopdrachten, reflectieverslagen, casustoets en een presentatie van je coachingsprofiel.

Aanvullende informatie

Online voorlichtingen

Onze online voorlichting is een interactieve bijeenkomst via Teams, en wordt gegeven op 3 april 2024.

Na een korte presentatie over de minor is er ruimte om vragen te stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Klik op een van de linkjes hieronder om aan een voorlichting deel te nemen.
 
Woensdag 3 april : 16.00 uur
Woensdag 3 april : 17.30 uur
Woensdag 3 april : 19.45 uur