Kies op maat

Inloggen Menu

Psychiatrie in de praktijk van alle dag (VT)

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een loting en een eerdere sluitingsdatum. Lees de ingangseisen goed door voordat je je inschrijft.

Door de huidige ambulantisering binnen de geestelijke gezondheidszorg verblijven steeds minder mensen met psychiatrische klachten in instellingen. Hierdoor krijgen veel zorgprofessionals in hun beroepspraktijk te maken met mensen met een psychiatrische problematiek.

In deze minor krijg je middels diverse onderwijsvormen (zoals hoorcolleges, werkgroepen en vaardigheidstrainingen) les over het psychiatrische werkveld. Je krijgt niet alleen inhoudelijke kennis over de psychiatrie aangeboden, maar je wordt tegelijkertijd getraind in gespreksvaardigheden. Hierdoor krijg je praktische handvaten voor het werken met mensen waarbij (mogelijk) sprake is van een psychiatrische problematiek binnen je eigen beroepspraktijk.

Doe je de voltijdroute van de minor? Dan kun je je ook gaan opmaken voor het uitvoeren van een interessant project, gericht op zorgvragers met psychiatrische problematiek. Je gaat een praktijkgericht onderzoek uitvoeren binnen een psychiatrische instelling. De minor is voor de voltijd student gericht op een verbreding van hun kennis over de psychiatrie. Zodat zij dit later beter kunnen inzetten binnen hun eigen beroepspraktijk. De minor voor de duale student is specifiek gericht op studenten die werken binnen de psychiatrie, waarbij er meer aandacht is voor de verdieping binnen het psychiatrisch werkveld.

Deze minor is interessant voor alle studenten die in de toekomst binnen de gezondheidszorg aan het werk gaan en te maken krijgen met zorgvragers met een psychiatrische achtergrond of hulpvraag.

Leerdoelen

Na het afronden van deze minor:

-        Heb je kennis over de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen;

-        Ben je in staat psychiatrische problematiek bij zorgvragers in jouw beroepspraktijk te herkennen;

-        Heb je kennis verkregen over de diverse doelgroepen binnen de geestelijke gezondheidszorg;

-        Weet je welke begeleidings- en behandelmethodes worden gebruikt binnen de geestelijke gezondheidszorg;

-        Kun je adequaat je weg vinden binnen de geestelijke gezondheidszorg;

-        Heb je inzicht gekregen in de actuele ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg;

-        Weet je wat je moet doen indien je denkt dat er psychiatrische problemen spelen bij een zorgvrager;

Heb je voldoende vaardigheden om in de eigenberoepspraktijk te werken met zorgvragers waarbij (mogelijk) sprake is van psychiatrische problematiek.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten die:

·       Interesse in of affiniteit met mensen met psychiatrische problematiek hebben;

·       Belangstelling hebben in het reilen en zeilen binnen de geestelijke gezondheidszorg;

·       Studeren binnen het Instituut voor Gezondheidszorg: bijvoorbeeld verpleegkunde of verloskunde;

·       Zowel theoretische als praktische verbreding zoeken vanuit hun eigen beroepsopleiding ten aanzien van mensen met psychiatrische problematiek;

·       Graag multidisciplinair samenwerken;

·       Ervaring hebben met het zoeken naar literatuur in internationale databanken;

·       Bovenal dien je toestemming van je eigen opleiding te hebben om deze minor te kunnen volgen. 

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een loting en een eerdere sluitingsdatum.  Indien je mee wilt doen met de loting, meld je dan aan via Kies Op Maat en lever de door jouw examencommissie ondertekende leerovereenkomst aan vóór 09:00 uur 13 mei 2024.

Literatuur

Deth, R. van. (2019). Psychiatrie van diagnose tot behandeling. Houten: Bohn en Stafleu van Loghum.

Toetsing

Om deze minor succesvol af te ronden moet je twee minorproducten, de kennistoets en het project met een voldoende afsluiten.

Kennistoets | Psychopathologie

Je maakt een portfolio. Hiervoor vinden er hoorcolleges plaats die gaan over meerdere psychiatrische stoornissen zoals neurobiologische stoornissen, trauma & stressor gerelateerde stoornissen en impuls- & gedragsstoornissen. De hoorcolleges bereid je voor door opnames te bekijken en literatuur te bestuderen.

Minorproduct 1 | Vlog actualiteit

Je maakt een vlog. Hiervoor kies je per tweetal een actueel onderwerp uit vanuit de media. Denk hierbij aan een artikel, interview of werkdossier. Dit onderwerp leg je voor aan de docent voor akkoord. Vervolgens voer je een literatuuronderzoek ten behoeve van de kennisclip uit. Daarna maak je een scenario of storyboard. Je geeft tussentijds feedback op het literatuuronderzoek van een ander tweetal. Aan het einde van de cursus worden alle kennisclips gezamenlijk bekeken.

Minorproduct 2 | Bejegening

Je maakt een vaardigheidstoets. Hiervoor vinden er hoorcolleges plaats met (gast)docenten en ervaringsdeskundigen over de bejegening van mensen met psychiatrische stoornissen en hun omgeving. Niet alleen diverse benaderingswijzen worden behandeld, maar ook de omgang met gedragsproblemen, zoals omgaan met verzet. Ook oefen je tijdens werkgroepen met verschillende houdings- en gesprekstechnieken. De bijeenkomsten bereid je voor door literatuur te bestuderen. Aan het einde van de cursus voer je een gesprek met een simulatiepatiënt en daar schrijf je een reflectieverslag over.

Verslag | project

De praktijkgestuurde leerlijn bestaat uit vier onderdelen: a) projectvoorstel, b) literatuurstudie, c) project-verslag en d) presentatie.

Aanvullende informatie

Online voorlichtingen:

  • DI 2 april 16.00 - 16.30 uur
  • DI 2 april 16.45 - 17.15 uur