Kies op maat

Inloggen Menu

Pijn, de basis voor gezondheidsprofessionals

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een loting en een eerdere sluitingsdatum. Lees de ingangseisen goed door voordat je je inschrijft.

Pijn is vaak de eerste reden waarom mensen in contact komen met zorgverleners. Met je deelname aan de minor Pijn, de basis voor zorgprofessional kun je je goed voorbereiden op de beroepspraktijk waarbij pijn bij patiënten een wezenlijk onderdeel is. De International Association for the Study of Pain (IASP) heeft specifieke leerprogramma’s ontwikkeld voor gezondheidszorgprofessionals. Deze minor is een vertaling van deze leerprogramma’s. Chronische pijn is wereldwijd een groot probleem en heeft aandacht nodig voor samenwerking tussen de verschillende soorten zorgverleners.

Of je nu verpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut of medische psychologie zorgprofessional bent: de kans is groot dat je te maken krijgt met mensen die chronische pijn hebben. Die pijn kan worden veroorzaakt door een ernstige ziekte zoals kanker, een operatie of een lichamelijke kwetsuur. Soms kan er ook pijn zijn zonder dat een duidelijke reden is waarbij verschillende psychosociale factoren hierin een dominante rol spelen. De chronische pijn speelt voor mensen een grote rol en veroorzaakt vaak een beperking in hun dagelijks en sociale leven. Wat kan jij als zorgverlener doen om patiënten goed te helpen of te begeleiden?

Tijdens deze minor zal de pijnfysiologie (perifeer en centraal) aan bod komen, psychologie en pijn, interdisciplinaire samenwerking, zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze behandelingen worden besproken. Naast de theorie ga je ook praktische vaardigheden uitvoeren zoals educatie geven, graded activity/ exposure in vivo, mindfulness, ACT. Er zullen ontmoetingen zijn met mensen met chronische pijn die hun verhaal komen doen en waar jij je vragen aan kunt stellen. Daarbij zal er ook gebruik gemaakt worden van simulatie patiënten voor de communicatie vaardigheden. De theoretische en praktische kennis zal gebruikt worden bij het vormgeven van het diagnostisch en therapeutisch proces bij verschillende casuïstieken. Dit zal plaatsvinden in kleinere groepen met een multidisciplinair karakter. Er zal ook aan project gericht onderzoek gewerkt worden in kleine project groepen, waarbij “pijngerelateerde vraagstukken” behandeld worden.

In deze minor zijn experts uit het werkveld actief: revalidatie arts, ergotherapeuten, verpleegkundigen, (psychosomatisch) fysiotherapeuten en onderzoekers.

Er wordt gebruikt gemaakt van de meest recente ontwikkelingen op dit gebied.

Leerdoelen

Het belangrijkste doel van de minor is:

Op het eind van de minor hebben studenten verdiepende kennis opgedaan over het multidimensionele karakter en interdisciplinaire aanpak van pijn en behandeling wat zij toe kunnen passen op een grote diversiteit van relevante praktijkproblemen binnen het veld van de interprofessionele gezondheidszorg.

Ingangseisen

Studenten van opleidingen in de gezondheidszorg (verpleegkunde, ergotherapie, fysiotherapie en medische psychologie) mogen zich voor deze minor inschrijven. Deze minor is vooral geschikt voor studenten die interdisciplinair samen willen werken om zich te verdiepen in het onderwerp chronische pijn.

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een loting en een eerdere sluitingsdatum.  Indien je mee wilt doen met de loting, meld je dan aan via Kies Op Maat en lever de door jouw examencommissie ondertekende leerovereenkomst aan vóór 09:00 uur 13 mei 2024.

Literatuur

o   IASP curricula: website of the IASP (iasp-pain.org). Focus on the relevance and content of ‘pain curricula for health professionals’ (https://www.iasp-pain.org/Education/CurriculaList.aspx?navItemNumber=647)

o   https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-pijn

o   Zorgstandaard Chronische pijn: https://www.pijnpatientennaar1stem.nl/wpcontent/uploads/2017/04/ZorgStandaard_Chronische_Pijn_versie_2017_03_28.pdf

o   Handboek pijnrevalidatie; voor de 1e-, 2e en 3e lijns gezondheidszorg; Bohn Stafleu van Loghum. Verbunt, Swaan, Schiphorst Preuper, Schreurs

Toetsing

De toetsing binnen de minor bestaat uit twee onderdelen:

1. Hoorcolleges (10 ECTS)

Theoretische kennistoets over de basis van pijn en de huidige ‘body of knowledge’ omtrent pijn. De kennistoets omvat de kennis die aan bod komt gedurende de hoorcolleges en werkcolleges gedurende het eerste kwartaal van de minor.

 

2. Project (12 ECTS)

Project is gebaseerd op een “pijngerelateerde vraagstuk” uit de praktijk en wordt uitgevoerd in een kleine groep van studenten.

Het project bestaat uit drie onderdelen:

o   Project set-up: projectopzet dat gedurende het eerste kwartaal uitgewerkt wordt 

o   Project product: het uiteindelijke projectproduct (een verslag) dat uitgevoerd wordt gedurende het eerste en tweede kwartaal

o   Presentatie: presentatie van het onderzoeksproject

 

3. Werkcolleges (8 ECTS)

De werkcolleges zullen middels een assessment getoetst worden; een casus wordt aangereikt waarbij de studenten presenteren hoe de interdisciplinaire behandeling eruit ziet en de daarbij horende praktische vaardigheden worden getoond.

Aanvullende informatie