Kies op maat

Inloggen Menu

Oncologie (VT)

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een selectieprocedure en een eerdere sluitingsdatum. Lees de ingangseisen goed door voordat je je inschrijft.

Steeds meer mensen overleven kanker door verbeterde behandelmethoden. Verpleegkundigen krijgen daardoor vaker te maken met kankerpatiënten in verschillende fasen van de ziekte. Niet alleen in ziekenhuizen maar juist ook in de thuiszorg en de ouderenzorg, heb je als verpleegkundige regelmatig met deze ziekte te maken.

Tijdens de minor

In deze minor maak je kennis met de fundamentele aspecten van kanker, psychische aspecten en verpleegkundige zorg in de diagnostische-,behandel-, en palliatieve fase. Er komen vele facetten van het verpleegkundig beroep aan de orde. Niet alleen leer je ziektebeelden en over de behandeling van kanker, ook komt aan de orde wat de diagnose kanker met een mens doet. Hoe ga jij hier als verpleegkundige mee om? Hoe sta jij er bijvoorbeeld tegenover wanneer een patiënt een dieet gaat volgen?

Onderdeel opleiding oncologieverpleegkundige

Het theoretische deel wordt verzorgd door Erasmus MC Academie en is onderdeel van de opleiding tot oncologieverpleegkundige. Het succesvol afronden van deze minor biedt vrijstelling voor onderdelen van die opleiding bij het Erasmus MC Academie.

Twee lesdagen

Deze minor is een verdiepende minor voor verpleegkunde studenten en is geschikt voor studenten uit alle afstudeerdifferentiaties. Wel moet je er rekening mee houden dat het onderwijs op twee lesdagen wordt verzorgd. Als je deeltijd- of duaal student bent, is het daarom van belang vooraf toestemming te vragen aan je werkgever voor deelname aan deze minor.

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor heb je:

-          Kennis van de ethologie, epidemiologie, symptomatologie, stadiering en prognose van oncologische aandoeningen.

-          Inzicht in de verschillende diagnostische maatregelen die bij patiënten met verdenking van kanker worden toegepast.

-          Inzicht in de principes, toepassingen en bijwerkingen van ingrepen en therapieën bij kanker en verpleegkundige handelingen die daarbij horen.

-          Kennis over voeding bij kanker.

-          Kennis over de psychosociale aspecten van de kankerpatiënt (coping strategieën)

-          Kan je beargumenteren welke zorgen en zorgtaken mantelzorgers hebben en welke mogelijkheden er zijn voor mantelzorgers voor ondersteuning.

-          Kennis van de meest voorkomende manieren van pijnbestrijding bij kanker en kan je deze toepassen.

-          Kan je beargumenteren wat belangrijk is tijdens een voorlichtingsgesprek om zelfmanagement en therapietrouw te bevorderen bij patiënten die worden behandeld voor kanker.

-          Kennis van mogelijkheden voor complementaire zorg, ondersteunende therapieën en zelfzorg (ook voor verpleegkundigen)

Ingangseisen

Deze minor staat alleen open voor verpleegkundestudenten (alle differentiaties).

De afgelopen jaren was de belangstelling voor deze minor groot. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt. Als het aantal aanmeldingen hoger is dan het aantal beschikbare plaatsen volgt selectie op basis van motivatie om deel te nemen aan deze minor. De aanmelders ontvangen dan een motivatieformulier dat hiervoor moet worden ingevuld. Op dat formulier is ook de procedure vermeld. Bij de selectie wordt geen onderscheid gemaakt tussen interne – en externe studenten en duale of voltijd studenten. Voor deelname aan deze minor is kennis van (praktijkgerichte) onderzoeksvaardigheden een pré.

Let op!: Indien je mee wilt doen aan de selectie, meld je dan aan via Kies Op Maat en lever de door jouw examencommissie ondertekende leerovereenkomst aan vóór 08:00 uur 6 mei 2024

Literatuur

Verplicht (ONDER VOORBEHOUD VAN HERZIENING / ACTUALISERING) zijn onder andere:

- Leerboek oncologie-verpleegkunde. Spil van J.A., Muilekom van H.A.M., Folsche M., Schreuder-Cats H.A. Bohn, Stafleu, van Loghum, 3e herziene druk 2021 (Dit boek zal via de mediatheek van de Hogeschool Rotterdam wel (zij het tot 3 view maximaal tegelijk) als E-book in te zien zijn maar niet te downloaden.)

- Zakboek verpleegkundige diagnoses. L.J. Carpenito – Moyet. Noordhoff Uitgevers B.V., 5e druk 2017.

Toetsing

De minor wordt Erasmus MC Academie getoetst via een MC toets. Hogeschool Rotterdam toetst via theorie en praktijkopdrachten zoals een projectvoorstel, literatuurstudie, (praktijkgericht) onderzoek, projectverslagen en reflecties.

Aanvullende informatie

Online voorlichtingen:

ONLINE MEETINGS DINSDAG 45 minuten / WOENSDAG 30 minuten; alleen voor studenten van de opleiding verpleegkunde