Kies op maat

Inloggen Menu

A minor or major disaster?

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een loting en een eerdere sluitingsdatum. Lees de ingangseisen goed door voordat je je inschrijft.

Een pandemie zoals corona, een overstroming of droogte door klimaatverandering of terreurdreiging. Door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen neemt de kans op rampen en crises in Nederland toe. Weet jij wat je moet doen als hulpverlener onder rampomstandigheden? Dat staat centraal in de minor Minor or Major Disaster.

In het bijzonder in de regio Rotterdam is de kans op calamiteiten groot. De regio heeft te maken met grootstedelijke problematiek, de aanwezigheid van chemische industrie en natuurlijk het immense havengebied. Daarom is het van belang voor hulpverleners in de zorg om onder rampomstandigheden, binnen de keten van hulpverlening, zorg te kunnen verlenen.

Door het volgen van deze minor verrijk jij je kennis en vaardigheden op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze kennis doe je op tijdens inhoudelijke colleges maar ook door het volgen van trainingen en oefeningen in verschillende scenario’s.

Samen met jouw medestudenten doe jij literatuuronderzoek en voer je een onderzoek uit op het gebied van rampbestrijding en crisisbeheersing. Opdrachtgevers zijn onder andere de Veiligheidsregio Rotterdam en Veiligheidsregio Haaglanden.

Tijdens de minor ga je met elkaar een multidisciplinair rampscenario schrijven en organiseren voor diverse hulpdiensten. De multidisciplinaire oefening presenteer je als training aan diverse hulpdiensten en de daadwerkelijke uitvoering vindt plaats op het nationaal CBRN trainingscentrum van defensie in Vught.

Leerdoelen

•         Je kunt vertellen hoe de gehele keten (inclusief bestuurlijke structuren) van rampopvang en crisisbeheersing er uit ziet in Nederland en wat de actuele ontwikkelingen zijn;

•         Je toont aan dat je inzicht hebt in de verschillende vormen van rampen- en crisissituaties en welke rol je binnen je toekomstige beroep hebt in deze situaties;

•         Je kunt vertellen hoe crisiscommunicatie plaatsvindt in de keten van rampopvang en crisisbeheersing;

•         Je kunt uitleggen welke wettelijke kaders, psychische en ethische aspecten van belang zijn tijdens ramp- en crisis omstandigheden;

•         Je hebt concrete vaardigheden ontwikkeld die je nodig hebt bij het schrijven van en werken in een multidisciplinair rampscenario;

•         Je bent in staat om in een rampscenario te schrijven en een oefening te organiseren voor diverse eenheden en kent hierbij je eigen sterke en aandachtspunten;

•         Je kunt op basis van praktijkonderzoek komen tot adequate aanbevelingen in situaties die gelieerd zijn aan rampbestrijding en/of crisisbeheersing.

Ingangseisen

De minor is bedoeld voor studenten Medische Hulpverlening, Verpleegkunde, Integrale Veiligheidskunde en studenten van andere opleidingen met aantoonbare affiniteit met de inhoud van deze minor.

Let op!: Voor deze minor geldt een maximum aantal deelnemers in combinatie met een loting en een eerdere sluitingsdatum.  Indien je mee wilt doen met de loting, meld je dan aan via Kies Op Maat en lever de door jouw examencommissie ondertekende leerovereenkomst aan vóór 09:00 uur 13 mei 2024.

Literatuur

Er wordt literatuur aangeboden via Brightspace in de vorm van achtergrondartikelen

Aanbevolen literatuur staat vermeld in de studiewijzer.

Toetsing

Theorie (15 EC):

Conceptmap: kwartaal 1 (5 EC)

Trainingen: kwartaal 2 (5 EC)

Scenario: kwartaal 1 en 2 (5 EC)

                       

Onderzoek(15 EC) : kwartaal 1 en 2

- Projectvoorstel :3

- Literatuurstudie: 3

- Projectverslag: 5

- Presentatie en minorproject: 4

Aanvullende informatie

Online voorlichting: