Kies op maat

Inloggen Menu

Arbeid, Gezondheid en Welzijn

Deze minor is uitermate geschikt voor studenten Ergotherapie, HRM, Social Work, Facility Management, Fysiotherapie, Verpleegkunde, en iedere andere opleiding waarbij je kan motiveren waarom deze minor aansluit bij jouw mogelijkheden en opleiding. Allereerst leer je over de organisatie en begeleiding van de terugkeer naar werk na (langdurig) verzuim wegens gezondheidsklachten (re-integratie). Je gaat je daarnaast verdiepen in het faciliteren van de mogelijkheden en het scheppen van de voorwaarden die ervoor zorgen dat werknemers in hun huidige en toekomstige werk blijven functioneren, met behoud van gezondheid en welzijn (duurzame inzetbaarheid). Je verdiept je inzicht in de bijdrage die jij vanuit jouw expertise, samen met andere professionals, kan leveren aan het aanpakken van vraagstukken rondom het behouden van betekenisvol werk, ongeacht problemen op het gebied van gezondheid.

Ondermeer vanwege de vergrijzing en de ontgroening is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen optimaal (blijven) participeren op de arbeidsmarkt. Van de mensen die werken in de zorg- en welzijnssector en in de HR-praktijk, wordt daarom gevraagd aandacht te besteden aan (duurzame) arbeidsparticipatie van werknemers. Ook aan werkgevers wordt gevraagd om een arbeidsorganisatie te creëren, waarbij het HRM-beleid gericht is op het faciliteren van duurzame inzetbaarheid, en het voorkomen en bestrijden van uitval en (langdurig) verzuim.

Werkgelegenheid is niet alleen belangrijk voor de nationale economie, het biedt ook persoonlijke voordelen voor werknemers. Werk biedt idealiter niet alleen een inkomen, maar ook sociale status, contacten en ontwikkelingsmogelijkheden. Werk bevordert daarmee de mentale en fysieke gezondheid.

Dus:

-        Heb jij iets met de het bevorderen van de re-integratie van zieke werknemers, duurzame inzetbaarheid, verzuimbeleid, en arbeid gerelateerde preventie?

-        Wil jij zelfstandig én multidisciplinair werken, je grenzen verleggen, en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt verbreden?

Dan is deze minor iets voor jou!

Jouw rol als beroepsprofessional binnen een re-integratietraject
In dit filmpje spreekt Monique Floothuis (docent Ergotherapie) over de rol van arbeid in iemands leven en wat het betekent wanneer iemand wegens verzuim of arbeidsongeschiktheid uitvalt uit het arbeidsproces. Binnen de module ‘Re-integratie’ leer je hoe je als toekomstig beroepsprofessional kunt bijdragen aan de verzuimbegeleiding en re-integratie van iemand met complexe problematiek in de terugkeer naar werk.

Bekijk het fillmpje

Het belang van duurzame inzetbaarheid en jouw rol als zorgprofessional
In dit filmpje legt Natascha van Schaardenburg uit waarom duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt en hoe jij als toekomstig zorgprofessional werkgevers hierbij op weg kunt helpen. Natascha is directeur, adviseur duurzame inzetbaarheid en ergotherapeut bij Bureau VolZin.

Bekijk het filmpje

 

Leerdoelen

Je ontwikkelt de volgende competenties:

·       De student kent relevante modellen, wet- en regelgeving en factoren op micro-, meso- en macroniveau op het gebied van re-integratie en duurzame inzetbaarheid en kan deze toepassen binnen de praktijkopdrachten

·       De student analyseert een vraag op het gebied van verzuim en geeft een onderbouwd advies op het gebied van re-integratie dat aansluit bij de werknemer en werkgever en waarbij zorg- en Arbo professionals betrokken zijn.

·       De student analyseert een vraag, voert een praktijkgericht onderzoek uit en geeft een onderbouwd advies aan een zelf gevonden organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid.  

De student geeft een onderbouwde visie over een onderwerp op het gebied van arbeid, gezondheid en welzijn gerelateerd aan re-integratie en duurzame inzetbaarheid

Ingangseisen

Vierdejaarsstudenten afkomstig zijn uit een van onderstaande opleidingen:

·       Ergotherapie

·       Human Resource Management

·       Social Work

·       Fysiotherapie

·       HBO-Verpleegkunde

·       Facility Management

·       Bedrijfskunde.

Iedere opleiding waarbij je kan motiveren waarom deze minor aansluit bij jouw mogelijkheden en opleiding.

Literatuur

·       Heerkens, Y., Bieleman, A., Miedema, H., Engels, J., & Balm, M. (2024). Handboek arbeid & gezondheid (4e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

·       Miedema, H. & Engels,J. (2017). ZorgBasics - Werkhervatting en re-integratie. Amsterdam: Boom Lemma.

Diverse literatuur is opgenomen in de studiehandleidingen of wordt gedeeld via BrightSpace.

Toetsing

Kwartaal 1

·       Re-integratietraject: feedback presentatie                                                     (0 EC; formatief)

·       Re-integratietraject: adviesrapport in verslagvorm (groepsopdracht)        (12 EC)

 

Kwartaal 2

·       Duurzame inzetbaarheid: feedback plan van aanpak                                     (0 EC; formatief)

·       Duurzame inzetbaarheid: adviesrapport (groepsopdracht)                             (12 EC)

·       Arbeid, gezondheid en welzijn: visie (individueel)                                        (6 EC)

 

Een verantwoording van de Dublin descriptoren is bijgevoegd.

Aanvullende informatie

Online voorlichting: