Kies op maat

Inloggen Menu

Sales en Accountmanagement

In de minor ‘Sales en Accountmanagement’ bereid je je in een half jaar voor op een functie als beginnend accountmanager of een (toekomstig) salesmanager. Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van je verkoopvaardigheden en kennis van sales. Je leert in de huid kruipen van je klant. Wie is hij? Waar is hij mee bezig? Waar heeft hij behoefte aan en hoe kun jij, als verkoper, daarin voorzien? We bereiken dit door theorie voortdurend af te wisselen met praktijk, in de vorm van rollenspellen, cases en opdrachten. 

Tijdens de minor ‘Sales en Accountmanagement’ leer je welke vorm van accountmanagement bij jou past. Ben je beter in het binnenhalen van nieuwe klanten of ligt het beheren van bestaande klanten je beter? Pas je binnen een groot of klein bedrijf? Traditioneel of vooruitstrevend? Zo kun je na de minor gericht op zoek naar een functie die helemaal bij jouw profiel past. We werken zeer intensief samen met het bedrijfsleven. Accountmanagers uit de praktijk testen je op je kennis, houding en vaardigheden met behulp van real life cases. 

Verder gaan we regelmatig op bezoek bij bedrijven om saleskennis op te doen in de praktijk. Dit zijn zeer interactieve sessies waarbij je niet alleen veel leert, maar ook jouw opgedane vaardigheden kunt toepassen. Verder worden veel van onze studenten naar aanleiding van deze bedrijfsbezoeken benaderd om bij bij deze bedrijven te starten in een mooie sales functie. 

Ook vorm je samen met een andere student uit jouw sales minor een sales team. Gezamenlijk ga je een dag in de week stage lopen bij een bedrijf waarbij je hun salesproces in kaart brengt en hen aan het einde van de minor adviseert hoe ze het proces kunnen verbeteren. 

Doe inspiratie op en bekijk de minor film hier

Ben jij er klaar voor om actief aan de slag te gaan met real life cases? Wil jij in de toekomst met gemak klanten binnenhalen? Kies dan voor de minor ‘Sales en Accountmanagement’ 

Vaardigheden 
In deze minor zetten we je saleskennis vanuit de eerdere jaren van je opleiding weer scherp. Daarnaast verdiepen en verbreden we je op specifieke onderdelen van het verkoopgesprek en toetsen wij deze vaardigheden. 
  
Ondersteunend krijg je lessen over bijvoorbeeld presenteren, de SPIN-methode, klantentypen, onderhandeling en oefenen we het complete verkoopgesprek onder leiding van de vakdocenten en externe deskundigen. 
  
Theorie en praktijk 
In het salesvak komt het vaak voor dat er met salesteams gewerkt wordt. Zo heeft de accountmanager vaak ondersteuning van een verkoop binnendienst. Zij werken als team samen om klanten en prospects te bedienen. Tevens proberen zij gezamenlijk het target te behalen. Bij grote trajecten wordt zelfs met accountteams gewerkt om grote klanten te bewerken. Voor de onderdelen salesjaarplan én verantwoording salesjaarplan vorm je als duo een accountteam. Je werkt dus gezamenlijk aan deze opdrachten. Het bedrijf acquireer je zelf en het team stel je zelf samen. 

Jullie zijn 1 dag in de week aanwezig bij deze organisatie en draaien volop mee in het verkoopproces. Aan het einde van minorperiode ben je in staat om de vakdocenten te overtuigen hoe het verkoopproces beter georganiseerd kan worden. Dit doe je middels het inleveren van het salesjaarplan en daaruit voortvloeiend de mondelinge verdediging daarvan. 
  
Bedrijfsbezoeken 
In deze minor besteden wij veel tijd in het benaderen en dus acquireren van interessante bedrijven. Het resultaat hiervan is dat jullie, als student, de kans krijgen om deze bedrijven van binnenuit te ontdekken. Deze bedrijven steken belangeloos tijd en energie in jullie. Daarnaast vinden veel van onze studenten op deze manier hun eerste sales baan. 

Leerdoelen

Je leert tijdens deze minor alles wat een (junior) accountmanager moet weten om een vliegende start te kunnen maken na je opleiding! 

Denk daarbij aan het leren van actuele kennis over gespreksstructuren en onderhandelingsstijlen. Je leert alle theorie toe te passen in een elevator pitch, verkoopgesprek en uit te werken in een salesjaarplan (Dublin Descriptor Toepassen Kennis en Inzicht). Je leert op basis van marktgegevens verkooppotentieel te bepalen. Je leert jouw ideeën en opvattingen over je salesjaarplan overtuigend te presenteren aan de vakdocenten én het beroepenveld. Je leert  zelfregulerend te werken aan de opdrachten en casussen.

Ingangseisen

Om toegelaten te worden tot deze minor dien je semester 5 van je studie succesvol afgerond te hebben. Vaak is dit een stage.  Door de vele bedrijfsbezoeken en de beperkte capaciteit om studenten te ontvangen bij de bedrijven geldt voor deze minor een selectie op basis van loting. Wil je deelnemen aan de loting? Schrijf je dan in vóór 20 mei 2024.  

Literatuur

basisboek sales. ISBN nummer 978 – 90 – 01 - 29278 - 2. Uitgeverij: Noordhoff uitgevers

Rooster

Je zit anderhalve dag op de Kralingse Zoom of bij bedrijven en anderhalve dag bij je stagebedrijf. De onderwijsvorm is uiteraard fysiek.

Toetsing

De toetsvormen zijn: verslagen, presentaties, een mondelinge verdediging, een digitale toets en een verkoopassessment. 

Aanvullende informatie