Kies op maat

Inloggen Menu

Global Mobility Management

Global Mobility Management gaat over het bieden van internationale ondersteuning bij het efficiënt en kosteneffectief verplaatsen van medewerkers van (multinationale) bedrijven/overheidsinstellingen binnen en buiten Nederland.

Hierover biedt HRBS, in samenwerking met diverse strategische partners uit de praktijk, een interessant minorprogramma aan waarbij deelnemende studenten kennis maken met een nieuwe beroepenveld.

Na het volgen van deze minor kunnen studenten snel en effectief ingezet worden bij bedrijven. Vanwege de praktijkrelevantie hebben vanuit het beroepenveld diverse grote externe partijen zich aan deze minor verbonden.

Waarom Global Mobility Management?
Voor de meeste expats (internationale werknemers) wordt veel vergoed door hun bedrijf, zoals verblijf in het buitenland, reiskosten en kosten voor het meenemen van het gezin. De internationale bedrijven beschikken vaak zelf niet over de specialistische kennis van grensoverschrijdende arbeid en schakelen hier service providers (advieskantoren) voor in die bedrijven assisteren op het gebied van:

  • migratieproblematiek (bijvoorbeeld vanuit Azië naar Europa: verblijfs-/ tewerkstellingsvergunningen en de kennismigrantenregeling);
  • cultural competence (hoe om te gaan met verschillende culturen);
  • arbeidsrecht (netto hetzelfde contract of toch een verandering in het salaris?);
  • de 30%-regeling, internationaal belastingrecht (woon-/werkland), salary split/tax planning (zo min mogelijk belasting betalen);
  • internationale sociale zekerheid (waar is de werknemer en zijn gezin verzekerd?).

Bekijk onderstaande filmpjes over het vakgebied:

https://youtu.be/HLWdzZnXhdQ

https://youtu.be/FuzyMPlzRrg

https://youtu.be/KN2Kbp4fUzw

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor*:

  • heb je kennis van de belangrijkste basiselementen van (internationale) belasting op arbeid en (internationale) sociale zekerheid en kan je de hiermee verband houdende wetgeving toepassen in casusposities;
  • heb je kennis van de belangrijkste onderdelen van het arbeidsrecht en het arbeidsmigratierecht voor expats en impats (vb. visa, verblijfsvergunningen, werkvergunningen, etc.);
  • ben je in staat om culturele uitdagingen te analyseren, te voorkomen en op te lossen;
  • heb je basis kennis m.b.t. betekeniseconomie gekoppeld aan global mobility;
  • heb je kennis van de elementaire uitgangspunten van Strategische HRM en kan je een adviespresentatie geven, waarin oog is voor zowel de inhoud als de relatie met de organisatiestrategieën en doelstellingen.

*) Voor een volledig overzicht van de leerdoelen op cursusniveau, kun je de cursusbeschrijvingen van de vakken Cultural Competence, Belasting op Arbeid, Internationale Sociale Zekerheid, Internationale Arbeids- en migratierecht en Strategische HRM bekijken.

Ingangseisen

Om toegelaten te worden tot deze minor dien je semester 5 van je studie succesvol afgerond te hebben. Vaak is dit een stage. 

Deze minor is zodanig samengesteld dat studenten van alle opleidingen kunnen aansluiten.

Een geweldige ‘’extra’ op je opleiding en biedt je extra opties in de praktijk/na je studie!

Literatuur

Wordt tijdens lessen bekendgemaakt.

Rooster

De colleges worden ingepland in blok 1 en 2. Twee dagen per week en omvatten in totaal ongeveer 10 lesuren per week (10 weken).

Toetsing

Je wordt getoetst op de volgende gebieden:

  • Belasting op Arbeid en (Internationale) sociale zekerheid: project
  • Internationale Arbeids- en migratierecht: project
  • Cultural Competence: project
  • Strategische HRM: project + rollenspel
  • Onderzoek/praktijk/stage gekoppeld aan betekeniseconomie

Aanvullende informatie

Kosten zijn de aanschaf van lesmateriaal/boeken

Kom naar onze online voorlichting

Voorlichting 2 april 19:45 - 20:15