Kies op maat

Inloggen Menu

Ethiek, Digitaliteit en Economie

In deze minor draait het om de ethische vragen die bij het inzetten van digitale middelen in economische processen gesteld kunnen worden. Wat voor gevolgen heeft bijvoorbeeld het inzetten van algoritmes bij personeelswerving? Wat betekent het voor werknemers om samen te werken met kunstmatige intelligentie  (AI’s)? Hebben mensen nog wel de vrijheid van keuze als hun referentiekader bepaald wordt door wat algoritmes hen laten zien? Mag je app’s gebruiken als middel om data te genereren? Kan je AI-modellen ook zo ontwerpen dat ze niet alleen kwantificeerbare resultaten in hun iteraties meenemen?

We verdiepen ons dus in AI, Immersive Tech (Ar/VR/MR), big data, Robotica en meer en kijken vooral vanuit een ethisch perspectief naar de toepassingen daarvan, bij bijvoorbeeld logistieke vraagstukken en diverse selectieprocedures, bij  het creëren van visuele en tekstuele content, enzovoort.

Een derde van de minor bestaat uit een AI-track die we organiseren samen met de minoren ‘AI Business Solutions’, ‘Marketing in een online wereld’ en  ‘Digital  Humans’. Hierin staat het gebruik van generatieve AI-modellen centraal. Je verdiept je samen met studenten van die minoren in een toepassing en geeft daar een workshop over.

Ongeveer de helft van het programma bestaat uit projectonderwijs (50-50) de andere helft  wordt ingevuld met kennis en/of vaardigheidsonderwijs. Je maakt een portfolio waarin je jouw ontwikkeling laat zien.

Leerdoelen

Je kan de inzet van een digitale techniek in de waardeketen van een product of dienst beoordelen vanuit verschillende ethische perspectieven waarbij je de belangen van stakeholders (werknemers, bewoners, aandeelhouders, tussenpersonen, klanten, enz.) meeneemt in je oordeel, en op basis daarvan beargumenteerde adviezen geven aan opdrachtgevers en/of beslissingen nemen over de inzet van digitale technieken in economische processen.

  • Je hebt inzicht in en begrip van verschillende ethische theorieën, begrippen en stromingen
  • Je kunt ethische perspectieven en stakeholders, hun belangen, normen en waarden identificeren
  • Je kunt de inzet van digitale technieken vanuit ethische perspectieven en stakeholdersbelangen beoordelen
  • Je kunt adviezen en/of beslissingen aan opdrachtgevers beargumenteren
  • Reflectie: je kunt je eigen leeruitkomsten benoemen en duiden. Je kunt je aandeel in groepsopdrachten aantonen.

Ingangseisen

Om aan deze minor deel te nemen dien je semester 5 van je studie te hebben afgerond. Vaak is dit een stage.

Literatuur

Het snijvlak van digitaliteit, artificial intelligence en ethiek is relatief nieuw binnen het economisch vakgebied. Gedurende de minor wordt gebruik gemaakt van verschillende ideeën, inzichten, theorieën en modellen. Daarbij is onder meer -maar niet uitsluitend- geput uit de onderstaande boeken. Aanschaf daarvan is niet verplicht.

  • Van Heesch, M. , Nys, Th. & Robeyns, I. (2014). Basisboek Ethiek (3de druk) Boom
  • Van der Knaap, G. (2022). Van Aristotles tot algoritme; filosofie van kunstmatige intelligentie. Boom uitgeverij, Amsterdam
  • Williams, J. (2018). Stand out of our light; freedom and resistance in the attention economy. Cambridge University Press.
  • Rasch, M. (2020) Frictie. Ethiek in tijden van Dataïsme. De Bezige Bij.
  • O'Neil, C. (2017) Weapons of Math Destruction, How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy, Penguin Books Ltd.
  • Duncan, D. E. (2019) Talking to Robots, Tales from Our Human-Robot Futures. , Robinson, London

Toetsing

Je legt vanaf het begin een portfolio aan waarin je bewijzen en verantwoording verzamelt, zoals essays, het eindproduct, feedback etc. Een aantal documenten zijn verplichte onderdelen van dit portfolio. Dat laat je je ontwikkeling zien en bewijs je dat je voldoet aan de competenties. Het portfolio wordt voor de toetsweek ingeleverd. De toets bestaat uit van een criteriumgericht interview waarin de student aantoont dat hij de inhoud van de verschillende documenten kan verduidelijken en verdedigen. Het criteriumgericht interview en het portfolio krijgen samen één eindcijfer.

Meer informatie over opzet en eisen aan het portfolio volgen bij de start van de minor, evenals de rubric.

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting

Voorlichting 3 april 16:45 - 17:15