Kies op maat

Inloggen Menu

Designing Circular Supply Chains

Werk mee aan het circulair innoveren van een waardeketen! 

In deze tweetalige minor leer je interdisciplinair innovatieve oplossingen te ontwerpen voor de praktijk waarin de transitie naar circulaire ketens wordt gerealiseerd. 

De vraagstukken rond duurzaamheid waar organisaties voor staan leveren uitdagingen op binnen de huidige ketenstructuren. Een circulaire economie vraagt om een transitie van lineaire ketenverbanden naar circulaire samenwerking. Hierin moeten eigenaarschap, verantwoordelijkheden, kosten en opbrengsten met elkaar in samenhang worden gebracht. Vanuit die uitdaging leren studenten een transitie op materialenstroom kritisch te analyseren en met mogelijke oplossingen te komen. Hiermee richten ze zich op ketenbrede vraagstukken die kunnen ontstaan vanuit de circulaire ambities van een organisatie of sector.  

In de minor “Designing Circular Supply Chains” werk je met studenten van verschillende disciplines samen aan het circulair innoveren van ketens samen met partners uit het werkveld. Het gaat hierbij om complexe keten vraagstukken die uit onze huidige en toekomstige samenleving voortkomen. Dit heeft met name betrekking op agenda’s rond: 

  • Circulaire economie 
  • Energietransitie 
  • Schaarste van grondstoffen en verstoringen in grondstoffenketens 
  • Digitalisering en technologische mogelijkheden als onderdeel van de oplossing 

 

Studenten kiezen bij aanvang voor een Nederlandstalige of een Engelstalige projectgroep. De theorie in de minor wordt door middel van workshops aangeboden en wordt, uitzonderingen daargelaten, in het Engels aangeboden.  

------------------------------------------------------------ 

Contribute to the circular innovation of a value chain! 

In this bilingual minor, you will learn to design interdisciplinary, innovative solutions for the practice in which the transition to circular chains is realised. 

The sustainability issues that organisations face pose challenges within the current chain structures. A circular economy requires a transition from linear chain connections to circular cooperation. Ownership, responsibilities, costs and revenues must be reconciled. Based on this challenge, students learn to critically analyse a transition on the flow of materials and to come up with possible solutions. In doing so, they focus on chain-wide issues that can arise from the circular ambitions of an organisation or sector.  

In the minor "Designing Circular Supply Chains", you work together with students from different disciplines on the circular innovation of chains together with partners from the professional field. These are complex chain issues that arise from our current and future society. This relates to agendas of: 

  1. Circular economy 
  1. Energy transition 
  1. Scarcity of raw materials and disruptions in commodity chains 
  1. Digitisation and technological capabilities as part of the solution 

 

At the start, students choose a Dutch-speaking or an English-speaking project group. The theory in the minor is offered through workshops and, with exceptions, is offered in English.  

Afbeelding * - Indien je een andere afbeelding wilt dan huidige afbeelding, graag hier vermelden en de afbeelding als bijlage toevoegen in de mail – let op: de afbeelding moet horizontaal/landschap zijn.  

afbeelding toevoegen

Programma 

De transitie naar een duurzame en toekomstbestendige samenleving vraagt om duurzame circulaire ketens. Bestaande ketens moeten meer circulair worden, en nieuwe ketens worden ontwikkeld. De ketenstructuur verandert als er meer circulair gewerkt wordt door de behoefte aan nieuwe diensten en partners. Circulaire ketens zijn gebaseerd op het vertragen, vernauwen en sluiten van materiaal kringlopen, zowel binnen sectoren als sector overstijgend. Het gaat ook om het herwaarderen van afvalstromen naar bruikbare reststromen, en het verminderen van negatieve effecten op het milieu. 

Het circulair innoveren van ketens is complex door de diversiteit aan stakeholders, disciplines en technologieën. Het vraagt om kennis van materialen en materialenstromen, circulair ontwerpen van producten (inclusief verpakkingen) en diensten, circulair inkopen, retourlogistiek, digitalisering (i.e. data gaps, traceerbaarheidssystemen, data management, materiaal platforms, blockchain), life cycle assessment, life cycle costing, social life cycle assessment, multidisciplinaire samenwerkingsvaardigheden, leiderschap, transitie management, systeemanalyse, en kennis over prijs en markteffecten om mogelijke reboundeffecten te detecteren (waarmee de ecologische impact toeneemt in plaats van afneemt). 

Het programma bestaat uit 3 aspecten: 

  1. Praktijk opdracht waarin studenten samenwerken aan een circulair ketenvraagstuk in een specifieke sector (bijvoorbeeld bouw, voedsel, agrarische sector, kleding). 
  1. Kennisontwikkeling, door middel van workshops, masterclasses, MOOCS, e.d.  
  1. Ontwikkeling van trans-disciplinaire samenwerkingsvaardigheden (samenwerken met diverse ketenpartners, en technische en economische disciplines.  

 

Flow van de minor 

Keten vraagstuk 

In de eerste 4 weken van de minor, verkennen de studenten samen met de stakeholders het ketenvraagstuk. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak voor het herontwerp van de keten ontwikkeld.  Het herontwerp kan zich richten op een specifieke materiaalstroom die relevant is in de keten vanwege de omvang, de impact, innovatiemogelijkheden, of omdat de ketenpartners aangeven hier interesse in te hebben. Alvorens dit plan te presenteren aan betrokken keten stakeholders, halen studenten feedback op bij de kennispartners van het lectoraat.  

In de daaropvolgende 13 weken, werken studenten samen met de ketenpartners de beoogde oplossing voor de keten verder uit. Dit is een iteratief en kritisch onderzoeksproces, waarbij de studenten samen met de ketenpartners aannames toetsen, nieuwe inzichten verwerven en het ontwerp bijstellen waar nodig.  

Circulaire kennis en vaardigheden 

In de eerste 10 weken krijgen studenten een breed scala aan workshops en masterclasses aangeboden waarmee ze de benodigde kennis en vaardigheden kunnen verwerven. Ze kiezen uit het aanbod 8 workshops passend bij het project en de eigen interesse. Dit workshop aanbod wordt gezamenlijk aangeboden door de minoren Circular Economy and Business Innovation, Leadership for Circular Transition(s), Circular Maker and Circulair Gebouwde Omgeving, waarbij minoren ieder vanuit de eigen competenties workshops organiseert en met elkaar afstemt. Daarnaast spelen ze The Triple Connection, dit is een game waarin studenten de impact van circulaire beslissingen beoordelen in een multidisciplinaire context.  

In de context van circulaire ketens, komen de volgende onderwerpen aan de orde: 

Grondstoffen en kritische grondstoffen 

  1. Het identificeren, alloceren, en analyseren van materialen, materiaalkenmerken en materiaalstromen in de keten. 
  1. Kenmerken van circulaire producten en diensten. Het ontwikkelen en beoordelen van End-of-Life oplossingen voor materiaalstromen.  
  1. Circulair inkopen, en circulaire inkoop criteria en standaarden.  
  1. Impact assessment: Life Cycle Assessment, Life Cycle Costing en Social Life Cycle Assessment 
  1. Chemisch en technisch recyclen van materialen 
  1. Remanufacturing en repurposing strategieën.  
  1. Design thinking en prototyping 
  1. Systems thinking en circulaire rebound-effecten identificeren 
  1. Transitie Management en verander management 
  1. Digitalisering (e.g. blockchain, platforms, digitale materiaal paspoorten, traceerbaarheid, datamanagement)  

 

Daarnaast staan gastlessen en fieldtrips op het programma. De fieldtrips worden door de studenten zelf georganiseerd.  

In de laatste week van de minor, participeren de studenten in de Circular Harvest die traditioneel gepland staat in de week van de circulaire economie. Hier laten studenten (en ook docenten en lectoren) aan de buitenwereld zien hoe de Hogeschool Rotterdam met het thema Circulaire Economie bezig is.  

In deze minor lever je het volgende op: 

  1. Circulair ketenontwerp (groep) 

Studenten leveren in een groepje een circulair ontwerp op vanuit een vraagstuk uit de praktijk. Het vraagstuk betreft een materiaalstroom en de oplossing moet aangeven hoe deze materiaalstroom tot een reductie van afval, reductie van emissies en giftige stoffen leidt en een het verhogen van de waardevastheid van de materialen van de materialen. 

In de uitwerking wordt rekening gehouden met stakeholders, ketenstructuren, bedrijfseconomische impact, sociaal-maatschappelijke impact en milieu impact. 

Het eindproduct bestaat uit een posterpresentatie, een beleidsadviesdocument met een verantwoording en een pitch voor alle betrokken stakeholders.  

  1. Portfolio circulaire ketenontwikkelaar (Individueel) 

De start van de portfolio bestaat uit een reflectie op de competenties van een circulaire ketenontwikkelaar.  

Op basis hiervan ontwikkelen studenten leerdoelen waar ze gedurende de minor aanwerken. In een leerverslag (learninglog) reflecteren studenten op de kennis, vaardigheden en inzichten die ze verwerven in de minor en de betekenis ervan voor de ontwikkeling van competenties, de eigen discipline en de beroepspraktijk. Daarnaast schrijven studenten een paper over een circulair keten aspect, welke gepubliceerd kan worden op de HBO-kennisbank. Ook reflecteren ze op hun persoonlijke ontwikkeling met betrekking tot dergelijke complexe vraagstukken. Hiermee toont de student zich tot een weerbare gesprekspartner in duurzame transitietrajecten in de keten.  

De portfolio bestaat uit een kritische zelfreflectie op de ontwikkeling van de keten competenties; de paper, samenvattingen en reflecties op de workshops, masterclasses, artikelen, fieldtrips etc, en een learning-log. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Program 

The transition to a sustainable and future-proof society requires sustainable circular chains. Existing chains must become more circular, and new chains must be developed. The chain structure changes as work are more circular due to the need for new services and partners. Circular chains are based on slowing down, narrowing and closing material cycles, transcending both sectors and sectors. It is also about revalorising waste streams into usable residual flows and reducing negative effects on the environment. 

Circular innovation of chains is complex due to the diversity of stakeholders, disciplines and technologies. It requires knowledge of materials and material flows, circular design of products (including packaging) and services, circular procurement, return logistics, digitisation (i.e. data gaps, traceability systems, data management, material platforms, blockchain), life cycle assessment, life cycle costing, social life cycle assessment, multidisciplinary collaboration skills, leadership, transition management, system analysis, and knowledge about price and market effects to possible detect rebound effects (which increase rather than decrease the ecological impact). 

The program consists of 3 aspects: 

  1. Practical assignment in which students work together on a circular chain issue in a specific sector (e.g. construction, food, agricultural sector, clothing). 
  1. Knowledge development through workshops, master classes, MOOCS, etc.  
  1. Development of trans-disciplinary cooperation skills (collaboration with various chain partners and technical and economic disciplines.  

 

The flow of the minor 

Chain issue 

In the first 4 weeks of the minor, the students explore the chain issue with the stakeholders. Based on this, an action plan for redesigning the value chain is developed.  The redesign can focus on a specific material flow relevant to the chain because of its size, impact, and innovation opportunities or because the chain partners are interested in this. Before presenting this plan to the relevant chain stakeholders, students collect feedback from the knowledge partners of the research group.  

In the following 13 weeks, students work together with the chain partners to further develop the intended solution for the chain. This is an iterative and critical research process in which the students, together with the chain partners, test assumptions, gain new insights and adjust the design where necessary.  

Circular knowledge and skills 

In the first 10 weeks, students are offered a wide range of workshops and master classes that allow them to acquire the necessary knowledge and skills. They choose from the range of 8 workshops appropriate to the project and their own interest. This workshop offer is offered jointly by the minors Circular Economy and Business Innovation, Leadership for Circular Transition(s), Circular Maker and Circular Built Environment, in which minors each organise workshops based on their own competencies and coordinate with each other. In addition, they play The Triple Connection, a game in which students assess the impact of circular decisions in a multidisciplinary context.  

In the context of circular chains, the following topics are discussed: 

  1. Raw materials and critical raw materials 
  1. Identifying, allocating, and analysing materials, material characteristics, and material flows in the chain. 
  1. Characteristics of circular products and services. Developing and assessing End-of-Life solutions for material flows.  
  1. Circular procurement and circular purchasing criteria and standards.  
  1. Impact assessment: Life Cycle Assessment, Life Cycle Costing and Social Life Cycle Assessment 
  1. Chemical and technical recycling of materials 
  1. Remanufacturing and repurposing strategies.  
  1. Design thinking and prototyping 
  1. Identify systems thinking and circular rebound effects  
  1. Transition Management and change management 
  1. Digitisation (e.g. blockchain, platforms, digital material passports, traceability, data management)  

 

In addition, guest lectures and field trips (organised by the students themselves) are on the program.  

In the last week of the minor, students participate in the Circular Harvest, which is traditionally planned in the week of the circular economy. Here, students (lecturers and lecturers) show the outside world how Rotterdam University of Applied Sciences works on the circular economy theme.  

In this minor, you will deliver the following: 

  1. Circular chain design (group) 

Students deliver a circular design in a group based on an issue from practice. The issue concerns a material flow, and the solution must indicate how interventions of this flow lead to a reduction of waste, a reduction of emissions and toxic substances and an increase in the value retention of the materials. 

The elaboration considers stakeholders, chain structures, business economic impact, social impact and environmental impact. 

The end product consists of a poster presentation, a policy advice document with a justification and a pitch to all stakeholders involved.  

  1. Portfolio circular chain director (Individual) 

The start of the portfolio consists of a reflection on the competencies of a circular chain developer.  

Based on this, students develop learning objectives they work on during the minor. In a learning report (learning log), students reflect on the knowledge, skills and insights they acquire in the minor and its significance for developing competencies, their own discipline and professional practice. In addition, students write a paper about a circular chain aspect, which can be published on the HBO knowledge base. They also reflect on their personal development regarding such complex issues. In this way, the student shows himself to be a resilient discussion partner in sustainable transition processes in the chain.  

The portfolio consists of a critical self-reflection on the development of the chain of competencies, the paper, summaries and reflections on the workshops, master classes, articles, field trips etc., and a learning log.

Leerdoelen

In deze minor: 

  • Ontwikkel je kennis en vaardigheden over de rol van circulaire concepten in de context van het vertragen, versmallen en sluiten van materiaalkringlopen en kan deze verbinden aan de eigen discipline. 
  • Kun je deze concepten toepassen op het herontwerpen van een goederen- of materiaalketen, en kan de keuzes hierin professioneel beargumenteren in een trans-disciplinaire context. 
  • Ben je in staat het effect van de implementatie van het herontwerp van de keten te beoordelen voor betrokken partners, alsmede de ecologische en sociaal-maatschappelijke impacts.  
  • Leer je samen te werken in multidisciplinair verband om betekenisvolle verandering te realiseren en heeft oog voor de verschillende (communicatie) behoeften van de samenwerkingspartners.  
  • Reflecteer je vanuit het thema circulaire transitie op de eigen discipline, het eigen gedrag in het proces, en kan deze betekenisgeving omzetten naar nieuw professioneel handelen.  

 

------------------------------------------------------ 

Learning objectives 

In this minor: 

  1. Develop your knowledge and skills about the role of circular concepts in the context of slowing down, narrowing and closing material cycles and can connect these to your own discipline. 
  1. You can apply these concepts to the redesign of a goods or material chain and can professionally argue the choices in this regard in a trans-disciplinary context. 
  1. You will be able to assess the effect of the implementation of the redesign of the chain for the partners involved, as well as the ecological and social impacts.  
  1. You learn to work together in a multidisciplinary context to realise meaningful change and have an eye for the different (communication) needs of the cooperation partners.  
  1. From the theme of circular transition, you reflect on your own discipline and your own behaviour in the process and can convert this meaning into new professional action. 

Ingangseisen

De minor is interessant voor een brede groep studenten in het vierde jaar die vanuit hun eigen specifieke discipline een bijdrage willen leveren aan het circulair innoveren van ketens, zowel technisch als economisch. Het biedt studenten de mogelijkheid om de eigen discipline te verbinden aan de transitie naar een circulaire economie. We verwachten pro-actieve en ambitieuze teamspelers die het aandurven buiten de kaders te denken.

Rooster

Rooster / Planning 

 

Week 

Keten project: Circulaire keteninnovatie 

Portfolio: Keten ontwikkelaar 

 

Activiteit 

Contact 

Teamwork 

Activiteit 

Contact 

Zelfstudie 

Kick-off 

12 

Leercontract 

Project 

Workshops 

Project 

Workshops 

Project- Pres 

Workshops 

Project 

Workshops 

Feedback 

 

Project 

Workshops 

Project 

Assessment 

Workshops 

Project 

Workshops 

Feedback 

Project 

Workshops 

10 

Hackathon 8 uur 

11 

Project 

Gastles + Paper 

12 

Project 

Fieldtrip + Paper 

Feedback 

13 

Project 

Gastles + Paper 

14 

Project 

Feedback 

Fieldtrip + Paper 

15 

Project 

Gastles + Paper 

Feedback  

 

16 

Project 

Fieldtrip + Paper 

17 

Project 

Assessment 

Gastles + Paper 

18 

Project 

Portfolio assessment 

19 

Resit 

 

Resit 

 

10 

Circular Harvest 

 

Toetsing

Toetsvorm 

 

 

Formatief 

Summatief 

 

Circulair keten ontwerp 

 

Groep 

Week 4 en 14 

Geplande feedback momenten met alle betrokken stakeholders van het keten project op het plan van aanpak, het onderzoek, alle deelproducten, en het process.  

 

 

 

 

Week 7 

Beoordeling van het plan van aanpak (en de verwerking van de feedback van week 5) en de pitch voor de stakeholders 

 

Week 17 

Beoordeling van het eindproduct: de poster presentatie, beleidsadvies document met de verantwoording en een eindpresentatie. 

 

Er is een integrale beoordeling op de leerdoelen.  

 

De eindbeoordeling bestaat uit het gemiddelde cijfer van week 7 en week 17. 

 

15 ECTS 

Portfolio Keten ontwikkelaar  

 

Individueel 

Week 5, 8, 12 en 15  

 

Bespreken van de ontwikkeling van de portfolio in relatie tot de leerdoelen van het programma en de leerdoelen van de student.   

 

Week 18 

 

Integrale beoordeling van de portfolio met alle onderdelen en een gesprek met 2 coaches.  

 

 

15 ECTS 

Total 

 

 

30 ECTS 

 

--------------------------------------------------------- 

Assessment 

 

 

Formative 

Summative 

 

Circular chain design 

 

Group 

Week 4 and 14 

Planned feedback moments with all stakeholders involved in the chain project on the plan of approach, the research, all sub-products, and the process.  

 

 

 

 

Week 7 

Assessment of the action plan (and the processing of the feedback from week 5) and the pitch to the stakeholders 

 

Week 17 

Assessment of the final product: the poster presentation, policy advice document with the justification and a final presentation. 

There is an integral assessment of the learning objectives.  

The final assessment consists of the average grade of week 7 and week 17. 

 

15 ECTS 

Portfolio  

Chain designer 

 

Individual 

Week 5, 8, 12 and 15  

 

Discussing the development of the portfolio in relation to the learning objectives of the program and the learning objectives of the student.   

 

Week 18 

 

Integral assessment of the portfolio with all components and an assessment interview with the coaches 2 coaches.  

 

 

15 ECTS 

Total 

 

 

30 ECTS 

Aanvullende informatie