Kies op maat

Inloggen Menu

Yachts & Small Craft

Wil je snelle motorboten en zeiljachten ontwerpen, construeren, optimaliseren, simuleren en testen met gebruik van de vereiste inzichten, nieuwste materialen en digitale technieken?

Compilatie van de verschillende projecten bij de minor Yachts & Small Craft
De minor Yachts & Small Craft brengt de benodigde simulatietechnieken, vormoptimaliseringstechnieken, productiemethodes en nieuwe materialen samen voor het creëren en ontwerpen van prototypes, snelle motorboten en zeiljachten. De minor begint met een aantal introductie lessen. Er zijn inspirerende gastlessen van verschillende professionals en excursies naar een aantal toonaangevende jachtwerven. Er wordt aandacht besteedt aan de volgende thema's.

Light & Fast - Zowel vorm als gewicht is cruciaal. Dit geldt vooral bij het ontwerpen van snelle planerende of foilende schepen en jachten. Daarom zijn er colleges en workshops voor zowel hydromechanica voor snelvarende schepen als voor lichtgewicht construeren met composieten.

Design & Styling - Door het groot aantal spelers in deze markt, probeert elke werf een uniek product te ontwerpen en te produceren. Dit kan door een product te ontwerpen met unieke eigenschappen, maar ook door een herkenbaar en aantrekkelijk vaartuig te ontwerpen. Er is aandacht voor het 3d modelleren in Rhino, maar ook voor het maken van handschetsen om het ontwerpproces te visualiseren en te ondersteunen.

Research & Innovation - In samenwerking met één van de geselecteerde bedrijven voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Na dit onderzoek bepaal je de koers binnen je multidisciplinaire projectgroep. Dit is een goede voorbereiding op je afstuderen en brengt praktijk en theorie met elkaar in contact.

Prototyping & Testing - De ideeën en concepten die je maakt, wil je graag testen zodat je deze kan valideren. Dit kan in een vroeg stadium door middel van virtuele prototypes, simulatie en later in het proces door het maken van modellen voor de sleeptank en het bassin bij het Aqualab. Dit thema wordt afgesloten met de bouw van een innovatief prototype.

Bij de minor Yachts & Small Crafts is er extra aandacht en verdieping voor onder andere patrouillevaartuigen, watertaxi's, offshore crew carriers en zeiljachten. Er is een vaartuig voor elk doel. In de Minor Yachts & Small Craft maak je kennis met een aantal van deze vaartuigen. Deze vaartuigen hebben vaak een planerende of semi displacement rompvorm. Vorm en gewicht zijn van cruciaal belang bij dit soort schepen. Daarnaast is er aandacht voor zeilboten en zeiljachten vanwege de innovaties bij het wedstrijdzeilen en de mogelijkheden die zeilen bieden als alternatieve voortstuwing.

Net als in het bedrijfsleven wordt er gewerkt in multidisplinaire teams. Afgelopen jaren bestonden de verschillende projectgroepen uit studenten van onder andere de opleidingen Martieme Techniek, Werktuigbouw, Industrieel Ontwerpen, Maritiem Officier, Civiele Techniek en Mechatronica.

Leerdoelen

Bij de minor Yachts & Small Craft ga je een ontwerp maken voor de watertaxi van Rotterdam, een ontwerp van een schip of motorjacht en ga je een innovatieve modelboot ontwerpen en bouwen. Je leert hierbij om zelfstandig concepten, schetsontwerpen en detailvoorstellen te maken en hier een functioneel prototype, schaalmodel of virtueel prototype van te maken, om deze te testen en te verbeteren.

Ingangseisen

De minor is gericht op de student die zich wil verdiepen in het ontwerp en affiniteit heeft met snelle schepen, zeilboten of de jachtbouw. Bij voorkeur heb je een praktijkstage of vergelijkbare werkervaring bij een werf of ingenieursbureau opgedaan. De student heeft een gemotiveerde, assertieve en oplossingsgerichte houding en werkt graag in een innovatieve en competitieve omgeving.

De minor Yachts & Small Craft is geschikt voor zowel ontwerpgeoriënteerde studenten met een technische achtergrond als technisch georiënteerde studenten met een ontwerpachtergrond.

Afgelopen jaren hebben studenten van Martieme Techniek, Werktuigbouw, Industrieel Ontwerpen, Maritiem Officier, Civiele Techniek en Mechatronica deelgenomen aan deze minor. Daarnaast is de minor ook toegankelijk voor andere technische studierichtingen.

Voor deze minor is er een maximum aantal deelnemers van 30 studenten.

Literatuur

Literatuur
Larsson, L. , Eliasson, R. & Orych, M. (2014). Principles of Yacht Design (4e ed) Engeland: Bloomsbury
Oskam, I. & Cowan, K. (2017) Ontwerpen van Technische Innovaties: door onderzoek, creatief denken en samenwerken (2e ed) Nederland: Noordhoff Uitgevers B.V.
Aanbevolen Literatuur
Fossati, F. (2009). Aero-hydrodynamics and the Performance of Sailing Yachts: The Science Behind Sailing Yachts and Their Design (1e ed) Engeland: Bloomsbury
Eissen, K. & Steur, R. (2011) Sketching: the Basics (1e ed) Nederland: BIS Publishers
Sloof, J. (2016) The Aero- and Hydromechanics of Keel Yachts (2e ed) Zwitserland: Springer International Publishing
Thema's : Maritieme Techniek, Industrieel Produkt Ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Maritiem Officier
Plaats : ROTTERDAM

Toetsing

Voor het project Design & Styling maak je in tweetallen een ontwerp van de watertaxi van Rotterdam. Hiervoor maak je een kort verslag met een programma van eisen, schetsen, algemeen plan, weerstandsberekeningen, constructietekening en renders van het 3d model.

Het theorievak Light & Fast over planerende schepen, zeilboten en composieten wordt afgesloten met een openboektentamen.

Voor Prototyping & Simulating maak je een opdracht voor je medestudenten over Rhino, Grasshopper of Maxsurf.

Bij Research & Innovation I maak je een technisch verslag met een multidisciplinaire ontwerpgroep een programma van eisen en daarin een individueel onderzoek naar bijvoorbeeld rompovormen, foils, hull vane, alternatieve brandstoffen, lichtgewicht materialen of construeren van 3000 woorden.

Bij Design & Innovation ontwerp je een zeilboot van 1.20 meter en maak je een kort verslag met schetsen, algemeen Plan, weerstandsberekeningen, constructietekening en renders van het 3d model. Dit doe je in een groep van 5-6 studenten.

Bij Prototyping & Testing bouw je een werkend prototype van de zeilboot.

Bij Research & Innovation ontwerp je, op basis van de gedane onderzoeken een innovatief jacht of schip. Hierover maak je met je projectgroep een ontwerpverslag met persbericht en persafbeeldingen.

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online
bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen
aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder de datum en het tijdstip van jouw keuze te selecteren en de URL in de zoekbalk te plakken kun je deelnemen in de Teams meeting.

Dinsdag 2 april 2024
16:00 - 16:30
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NzIwODQxMDEtN2EwNi00NjQ5LThjOTItODJhZTU3MDQyZjMx%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22ca6fbace-7cba-4d53-8681-a06284f7ff46%22%2c%22Oid%22%3a%22e9dbcd7c-481f-4af7-803c-bcd8244ee826%22%7d

Woensdag 3 april 2024
16:00 - 16:30
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NjY4YzFiYjEtODIxNy00ZjM0LWE0NmMtMTUxYTE0NGJlMmMy%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22ca6fbace-7cba-4d53-8681-a06284f7ff46%22%2c%22Oid%22%3a%22e9dbcd7c-481f-4af7-803c-bcd8244ee826%22%7d