Kies op maat

Inloggen Menu

Intelligent Shipping (Smart Maritime Solutions)

Wil jij je bezighouden met smart maritieme oplossingen, duurzame en digitale maritieme innovatie? Kom dan de minor Intelligent Shipping volgen.

In deze minor maak je kennis met de scheepvaart die razendsnel verandert, wereldwijde handelsverhoudingen die onder druk staan, de invloed van Covid op bemanningen, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN plus nog een paar spraakmakende 'incidentjes' zoals de Ever Given die enkele dagen vast heeft gezeten in het Suezkanaal waardoor wij in Nederland opeens geen pijnstillers konden kopen.  De scheepvaart verandert hierdoor razend snel. We zien een expansieve groei in adoptie van nieuwe technologieën in de binnenvaart, scheepvaart en in de haven met als doel ongelukken te voorkomen en de efficiëntie van het vervoer over water te optimaliseren.

 

Leerdoelen

Door de steeds slimmer wordende scheepvaart zullen ook de competenties van werkenden in en om de haven gaan veranderen. Een professional zal steeds meer een data analytische rol gaan aannemen waarbij ‘slimme’ technologie steeds meer de uitvoering gaat over nemen. Maar ook bij nieuwe technische ontwikkelingen zijn het de mensen die het verschil blijven maken. Hoezo vertrouw jij op Artificial Intelligence? Hoe houden we onze data veilig? Welke rol speelt de mens bij autonome schepen? Hoe kunnen we Augmented Reality inzetten zodat de mens altijd de juiste informatie krijgt? Hoe kunnen we blijven zorgen voor ‘meaningful human control’? 

Dit zijn allemaal vraagstukken waarbij de mens centraal staat en het belangrijk is dat de techniek de mens ondersteunt. Dit heet ‘human centered design’. In de minor Intelligent Shipping gaan we dieper in op wat er nodig is om aanpassingen op het vlak van automatisering op schepen en aan de wal veilig te kunnen implementeren. Je ontwikkelt kennis over de diverse onderwerpen, waarbij de optimale interactie tussen de mens en techniek centraal staat.

Ingangseisen

Studeer jij bij één van de technische of logistieke opleidingen zoals bijvoorbeeld (technische) Informatica, elektrotechniek, maritieme techniek, maritiem officier, technische bedrijfskunde, logistics engineering, werktuigbouwkunde of een van de vele andere technische en logistieke opleidingen en wil jij kennis maken met nieuwe smart technologieën in de haven en transport over water? Schrijf je dan in voor deze gave, slimme, intelligente en ‘natte’ minor!

Toetsing

Tijdens het onderzoek draag je bij aan de ontwikkeling van intelligente systemen voor Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam, Rederij Kotug en scheepsbouwer Damen. Ook komen interessante dienstverleners op het gebied van maritieme digitalisering langs. Je komt op locaties die normaal gesproken niet voor iedereen toegankelijk zijn en je vaart mee met de nautische dienstleverleners in de haven zoals sleepvaartbedrijf Kotug, de Rotterdamse roeiers en het Loodswezen om een goed beeld te krijgen van de mens en zijn/haar omgeving. Verder wordt er gedurende de minor gebruik gemaakt van het nieuwe opleidingsschip Ab Initio en de Stormmeeuw voor dataverzameling. De praktijkruimtes en de simulatoren in het Scheepvaart en Transport College gebouw worden ingezet voor het uitvoeren van diverse experimenten.

Aanvullende informatie

Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online
bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen
aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder de datum en het tijdstip van jouw keuze te selecteren en de URL in de zoekbalk te plakken kun je deelnemen in de Teams

Dinsdag 2 april 2024
16:00 - 16:30
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_OTk0ZDRjNjctZDdjMy00OGU5LWI5YWMtYWM3ODBhZDI0NTc4%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22ca6fbace-7cba-4d53-8681-a06284f7ff46%22%2c%22Oid%22%3a%22f7b3f23f-aacf-420e-9779-a053fef42b46%22%7d

Woensdag 3 april 2024
16:00 - 16:30
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NGM1YzhlNzYtMzMzNi00ZjY0LWExNjEtNGViMDQ2Y2MzNWVm%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22ca6fbace-7cba-4d53-8681-a06284f7ff46%22%2c%22Oid%22%3a%22f7b3f23f-aacf-420e-9779-a053fef42b46%22%7d