Kies op maat

Inloggen Menu

CampusDoc

Ben jij een gemotiveerde student met een passie voor documentaires, film en video? En zoek je naar een minor waar je in korte tijd heel veel ervaring kan opdoen? Dan is CampusDoc zeker wat voor jou.  

Je gaat in 20 weken een documentaire van 20 tot 25 minuten maken en mogelijk verkopen aan een omroep. Research, financiering, productie en montage: je gaat alles zelf doen. Het is een intensief programma met lange dagen en strakke deadlines maar je krijgt er veel voor terug: een (vrijwillige) studiereis naar New York en de documentaires van CampusDoc schitteren vaak op festivals over de hele wereld. Regelmatig worden ze ook uitgezonden door bijvoorbeeld 2Doc. Omdat de minor veel van je gaat vragen, zal er een selectie plaatsvinden. Voor je kunt meedoen, ga je daarom je plan pitchen.  

Deze minor wordt ook in het Engels aangeboden onder de naam CampusDoc - English.  

Inhoud

In deze voltijd minor volg je een intensieve cursus tot documentairemaker. Dankzij de samenwerking met de City University of New York (CUNY) ga je ook op (vrijwillige) studiereis naar New York, een unieke ervaring. Voor deze studiereis heb je een reisbudget van €1.800 nodig.  

Je leert alles over storytelling, research, geavanceerde film- en edittechnieken en postproductie. Maar ook hoe je jouw film in de markt zet met een crowdfundingcampagne. Verder ontwikkel je een trailer, een social media campagne en een distributieplan. Documentaires gemaakt door CampusDoc waren eerder te zien op festivals in de hele wereld in onder andere Lissabon, Doha, Seattle, Rome, Portland, Manchester, Ottawa, Mexico-Stad, Antwerpen en uiteraard op veel plekken in Nederland. Aan het einde van de cursus volgt op 22 en 23 juni sowieso het CampusDoc Film Festival waar alle films in een bioscoop voor het publiek te zien zijn. 

Bekijk ook: Documentaires 2020 - 2022 - Campusdoc (svjmedia.nl)

Het is een intensieve cursus met scherpe selectiecriteria, maar als je eenmaal toegelaten bent, gaat er een unieke wereld voor je open. Je wordt zowel in Utrecht als in New York begeleid door professionals uit het werkveld en oud CampusDoc-studenten en je wordt na afronding toegelaten tot de unieke CampusDoc ‘gang’.  

Cursussen

Het programma bestaat uit drie onderdelen:  

  1. Pre-productie: research, ethiek, belichting/cinematografie, filmplan en scripts uitwerken 
  2. Productie: Draaidagen, filmen, monteren en coaching 
  3. Post-productie: Eindversie, festivalversie, distributieplan  

Leerdoelen

Na het behalen van de minor heb je de volgende leerdoelen bereikt:  

Een professionele houding
Je ontwikkelt sociale en technische vaardigheden die onmisbaar zijn in je toekomstige werk als documentairemaker. Je leert werken onder druk en kan je research omzetten naar een goed verhaal. Je bent aanwezig en hebt actief meegedaan aan de feedbackrondes tijdens de ‘rough cut viewings.’ 

Professionele vaardigheden
Het werk dat je gaat opleveren, is van hoog professioneel niveau. Een documentaire is pas geslaagd als deze op (inter)nationale podia vertoond wordt.  

Innovatie en Internationale distributie
Om je documentaire internationaal op de kaart te zetten, leer je pitchen en op zoek te gaan naar financieringsmogelijkheden. Ook leer je alles over marketingtechnieken en promotie.  

Ingangseisen

Het is belangrijk dat je goed georganiseerd bent, in de hoofdfase van zit van bij voorkeur Journalistiek, Media, of Film en al ervaring hebt in videoproductie. Om dit te bewijzen moet je een aantal dingen laten zien:  

  • Een pitch* waarin je jouw plan voor de documentaire presenteert. Dit doe je alleen of als duo. Je werkt sowieso in duo’s gedurende de minor. 
  • Een motivatiebrief en CV 
  • Een video showreel 

Na inschrijving op de minor ontvang je van de minorcontactpersonen (Pim Mak en Milada Stipetic) een uitnodiging voor de pitch.

* De eerste pitchronde vindt plaats op woensdag 3 april. De eventuele tweede ronde is gepland voor eind mei/ begin juni. 

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • Directing the Documentary, 6e Edition,Michael Rabiger 
  • In the Blink of an Eye,Walter Murch 
  • The Hero With a Thousand Faces,Joseph Campbell 

Rooster

Deze minor wordt ook in het Engels gegeven, zoek op titel 'CampusDoc English', maar dan in periode AB, startend in september 2024. Het is een voltijd programma met soms dagen tot in de avond.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

CampusDoc maakt gebruik van een geïntegreerde beoordeling, uitgevoerd door twee begeleiders die jouw werk gedurende het hele proces in overweging nemen, op basis van jouw:  

  • Productieplan;  
  • Final shooting script;  
  • Marketing- en distributieplan;  
  • 20 tot 25 minuten durende videodocumentaire; 
  • Festivalpakket: documentaire + artwork + trailer.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

 

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld