Kies op maat

Inloggen Menu

Geschiedenis van de Islam

Helaas deze minor is vol in periode AB en CD!

Voor wie

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de islam en de islamitische wereld? De invloed die deze wereld heeft gehad op het huidige Europa? De geschiedenis van het Ottomaanse rijk? De ontwikkeling van de verschillende richtingen en stromingen binnen de islamitische godsdienst? De verhoudingen tussen het jodendom, het christendom en de islam?  De minor ‘Geschiedenis van de islam’ geeft je stevige basiskennis.  

Inhoud

In deze minor gaan we kijken naar het ontstaan en de ontwikkeling van de islam en de islamitische wereld. Wat is de islam? Hoe kunnen we de islam en de islamitische beschaving definiëren en beschrijven? Hoe hebben deze godsdienst en de daarbij behorende tradities zich door de geschiedenis heen ontwikkeld? In hoeverre was de islam en waren de moslims een gevaar voor het Westen? Welk beeld had en heeft de christelijke Europese wereld van de islamitische beschaving? Er is speciale aandacht voor de relaties tussen de beide beschavingen, waarbij we op zoek gaan naar de interactie en beïnvloeding. We kijken daarbij ook naar de bijdrage die de islamitische beschaving heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Westerse beschaving. Bijzondere aandacht krijgt het Ottomaanse Rijk en zijn invloed in Europa.  

Naast deze informatie maak je een video-opdracht waarin je de islam -aan de hand van een actueel thema- gaat vergelijken met joodse en christelijke tradities in Nederland. 

Daarnaast wordt er een excursie/studiereis georganiseerd naar Istanbul. Deze is niet verplicht en kan ook middels een vervangende opdracht worden afgesloten. Tijdens de excursie staat de islam in het Ottomaanse Istanbul centraal dat aan de hand van het bezichtigen van bezienswaardigheden wordt bestudeerd waarin de stof zichtbaar en tastbaar wordt. 

Een korte introductiecollege: 

De minor kent ook een Facebook pagina: https://www.facebook.com/deislamenhetOttmaanseIstanbul  

Meer informatie is te vinden op de website: https://minorjodendomchristendomislam.hu.nl/index.php/islam/  

Extra kosten
De reis naar Istanbul wordt zelfstandig door de studenten geboekt. De kosten zijn afhankelijk van de boeking. 

Cursussen

Plenaire bijeenkomsten:  
Je krijgt inzicht in de geschiedenis van de islamitische wereld en het ontstaan en de ontwikkeling van de islamitische godsdienst. 

Studiereis: 
De studiereis vindt plaats in Istanbul. De studiereis is niet verplicht en kan ook middels een vervangende opdracht worden afgerond. 

Daarnaast moet je de gehele minor kunnen evalueren aan de hand van een verslag. 

 

Video-opdracht (als vervangende opdracht voor de studiereis):   
Je gaat op zoek naar relevante vraagstukken of discussies over de door jou gekozen godsdiensten. Een -in groepsverband- uitwerking in een samengestelde video van een vergelijking tussen de drie wereldgodsdiensten (jodendom, christendom -of andere godsdienst- en islam) aan de hand van een -gekozen- actueel thema. Je bezoekt organisaties, houdt interviews en verzamelt belangrijke informatie en gegevens. 

Leerdoelen

Periode I: De hoofdzaken van het verloop van de politieke en de sociaaleconomische geschiedenis van de islamitische wereld vanaf de periode voorafgaand het optreden van de profeet Mohammed (7de eeuw) tot het opkomen van het Ottomaanse rijk (16de eeuw). De invloeden die de islamitische wereld heeft gehad op de ontwikkelingen in Europa en de geschiedenis in zijn algemeen. 

Periode II: De ontwikkeling van de islam van een religieus-politieke beweging tot een godsdienstig systeem in vijf hoofdrichtingen; de soennitische islam, de sjiitische islam, het soefisme, volksislam en de islamitische filosofie 

Ingangseisen

Er zijn geen toelatingseisen voor deze minor. Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. 

Literatuur

  • Ansary, T. Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen 
  • Erogluer, T. Een geschiedenis van de islamitische wereld (op de site) 
  • Erogluer, T. Grootmachten, Het Ottomaanse Rijk (op de site) 

Rooster

Vrijdag: fysieke bijeenkomst 10:00-17:00 (BLOK en LINT) 

Dinsdag: digitale bijeenkomst 10:00-12:00 (BLOK en LINT) 

De studenten die de fysieke bijeenkomsten op de vrijdag(en) niet kunnen volgen kunnen deze digitaal volgen op de dinsdag. De inhouden van de colleges worden zowel in opgenomen video’s als op schrift in de syllabus -op de site- aangeboden. 

Het programma wordt flexibel aangeboden en is ook op maat te volgen. Dit kan worden besproken met de docent. 

Er is geen aanwezigheidsplicht. De studenten die de fysieke bijeenkomsten op de vrijdag(en) niet kunnen volgen kunnen deze digitaal volgen op een andere -afgesproken- dag/tijd. De inhouden van de colleges worden zowel in opgenomen video’s als op schrift in de syllabus -op de site- aangeboden. De minor is op deze wijze zelfstandig te volgen. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

De cursussen van deze minor rond je af met: 

  • toets/tentamen 
  • deelname aan een studiereis of vervangende opdracht (video-opdracht) 
  • evaluatieopdracht 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen. 

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.