Kies op maat

Inloggen Menu

Stilstaan bij gedrag

Voor wie

Wil je inzicht krijgen in het menselijk gedrag? In dat van jezelf en van een ander? In de manier waarop mensen en groepen ten opzichte van elkaar handelen, op elkaar reageren en elkaar beïnvloeden? Dan zit je bij de minor ‘Stilstaan bij gedrag’ op je plek. Inzicht in het menselijk gedrag maakt het je makkelijker om niet alleen andermans gedrag, maar ook je eigen gedrag bespreekbaar te maken. Hiermee kun je problemen voorkomen of oplossen en het draagt bij aan een betere samenwerking.  

Inhoud

Wie met mensen werkt, heeft te maken met gedrag. Van zichzelf en van de ander. In deze minor leer je alles over de interactie tussen mensen in een professionele of persoonlijke context. Wanneer en waarom gaat het goed of juist niet goed? Je leert hoe je feedback geeft en ontvangt. Je krijgt inzicht in conflicthantering en groepsprocessen. Ook leer je over welke interventies je kunt inzetten, ook preventief. Welke methoden en technieken kun je gebruiken in bepaalde situaties of bij specifieke doelgroepen? En natuurlijk komt ook de ontwikkeling van jouw eigen identiteit in relatie tot de ander aan de orde. Een zeer boeiende minor voor iedereen die het menselijk gedrag beter wil begrijpen.  

Cursussen

Visies op Gedrag 
De cursus richt zich op de verschillende visies op gedrag; hoe gedrag ontstaat en wat daarin meespeelt en hoe je dit kunt beïnvloeden.   

Communicatie & Groepsdynamica 
Je krijgt inzicht in de samenhang tussen communicatie en gedrag. Denk hierbij aan je eigen stijl in de communicatie, het geven en ontvangen van feedback, aan conflicthantering, aan de verschillende fasen en rollen die in een groepsproces ontstaan èn aan de invloed van groepsdruk en binnen/ buitensluiten.  

Zicht op Interventies 
Je leert beleid en interventies binnen een organisatie te herkennen en te plaatsen in het kader van preventie. Het verantwoord inzetten van interventies komt ook aan de orde. Net als de valkuilen en vertekeningen die een rol kunnen spelen in de waarneming.  

Interventies in de praktijk 
In de praktijk ga je zelf aan de slag met bewuste en onderbouwde keuzes uit de verschillende interventie- mogelijkheden.  

Presentie & Presentatie 
Tijdens de gehele minor geef je verschillende presentaties, zowel individueel als in subgroep verband en word je geacht actief deel te nemen aan de samenwerking in de groep en het leerteam.   

Visie & Ontwikkeling 
Dit heeft betrekking op de groei die je doormaakt tijdens de gehele minor in visie, maar ook met betrekking tot je leerdoelen en de eindkwalificaties.  

Leerdoelen

Na het volgen van de minor ‘Stilstaan bij gedrag’:  

  • heb je inzicht in het gedrag van jezelf en van de ander in interactie binnen een systeem  
  • heb je inzicht in visies op gedrag en de invloed hiervan op het handelen en ontwikkel je je eigen visie op gedrag 
  • weet je hoe je op verantwoorde wijze interventies kunt inzetten 
  • ben je in staat om problemen in eigen en andermans gedrag bespreekbaar te maken om problemen te voorkomen of om samenwerking te verbeteren 
  • herken je signalen van probleemgedrag en weet je hier adequaat op te reageren 
  • ben je je bewust van jouw invloed op het gedrag van anderen  

Ingangseisen

Er zijn geen toelatingseisen. De minor is ook geschikt voor deeltijdstudenten. Een stage- of werkplek is niet nodig om de minor te kunnen volgen. 

Literatuur

De volgende verplichte literatuur komt tijdens de minor aan de orde.  

  • Touw, H. & Beukering, van, T. (2009) Werkboek professional in de Spiegel  
  • Dijkstra, P. (2021). Op dezelfde Golflengte. Effectief communiceren met collega’s die anders zijn dan jij. Culemborg: AnderZ  
  • Celestin-Westreich, S. & Celestin, L. (2017). Observeren en rapporteren. Amsterdam: Pearson  
  • Diverse artikelen op de ELO  

Verder lees je literatuur die past bij jouw leerdoelen en presentaties.  

Rooster

De lesdagen zijn op dinsdag en donderdag, elk één dagdeel (de dag-groepen beiden fysiek les op locatie). Er is ook een avondgroep vanaf 17.00 uur (twee avonden; dinsdag en donderdag, waarvan de dinsdag fysiek en donderdag online). Als er een programma op maat nodig is, graag contact opnemen met de contactpersoon van de minor. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Binnen deze minor toetsen we de toepassing van jouw kennis met theorietoetsen, prestaties zoals het schrijven van een verslag en een assessment. In het assessment word je beoordeeld op je aanwezigheid in de bijeenkomsten, je bijdrage eraan en de manier waarop je je opgedane kennis en vaardigheden presenteert.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen. 
 

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld