Kies op maat

Inloggen Menu

Psychosomatiek en innovatie van zorg

Voor wie

Je hebt een bijzondere interesse in psychosomatische aandoeningen en wilt beter worden in het diagnosticeren en behandelen ervan. Bovendien vind je wetenschappelijk onderzoek leuk om te doen. Je zoekt een minor die voortbouwt op je studierichting en het bewegend functioneren van patiënten is daarom iets waar je meer van wilt weten.

Inhoud

Tijdens deze minor ga je een specifiek onderdeel van de Psychosomatiek onderzoeken: Patiënten met lichamelijke klachten waarbij geen somatische aandoening is gevonden óf patiënten waarbij wel een somatische aandoening is gevonden maar bij wie de klachten ernstiger of langduriger zijn dan passend bij de aandoening.

Je gaat hierbij specifiek de biomedische en psychologische factoren en de sociale context van de patiënt onderzoeken via het Biopsychosociale model.

De minor is in twee modules opgedeeld waarbij het eerste deel zich vooral richt op de fysiologie van pijn en stress, invloed van coping op persoonlijkheid en bewegend functioneren, psychopathologie, ontwikkelingspsychologie en behandelinterventies. In het tweede deel werk je mee aan het onderzoeksproject PREPGO (Pijnrevalidatie bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden) en loop je een stage bij een gespecialiseerde fysiotherapeut of oefentherapeut.

Cursussen

De minor bestaat uit twee cursussen:

 • Psychosomatiek (15 studiepunten)
  In het eerste deel staat psychosomatische problematiek in de eerstelijnszorg centraal.
 • Psychosomatiek en wetenschap (15 studiepunten)
  In het tweede deel van de minor ga je je verdiepen in de tweedelijns revalidatiezorg. Deze wordt geboden aan chronische pijnpatiënten, een van de belangrijkste patiëntenpopulatie binnen de groep psychosomatiek.

Leerdoelen

De minor is opgedeeld in twee modules waarin je een aantal belangrijke vaardigheden leert:

 • Fysiotherapeutisch en oefentherapeutisch handelen
 • Communiceren
 • Samenwerken
 • Kennis delen en wetenschap
 • Maatschappelijk handelen
 • Professioneel handelen

Aanvullende informatie

Leerovereenkomsten kunnen tot en met 6 december 2019 naar ons worden opgestuurd. Leerovereenkomsten die ná 6 december 2019 worden ontvangen, zullen niet in behandeling genomen worden.

Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Ingangseisen

Fysiotherapie- en Oefentherapiestudenten kunnen zich gelijk inschrijven, maar bepaalde basiskennis is wel aan te raden:

 • Kennis van de fysiologie van pijn en stress in relatie tot het fysieke functioneren.
 • Basiskennis van bindweefselfysiologie en herstel en van de diagnostiek en behandeling van psychosomatische klachten in relatie tot het bewegend functioneren.
 • Goede beheersing van de Engelse taal.
 • Een wetenschappelijke houding is een pré.

Andere paramedische disciplines nemen contact op met Selma May (selma.may@hu.nl).

Toetsing

Module 1 wordt getoetst met een kennistoets en een integrale praktijktoets.

Module 2 wordt getoetst d.m.v. een portfolio met verslagen van alle gevolgde themabijeenkomsten. Hierin is een reflectie op het behalen van de beoogde leeruitkomsten verwerkt. Het portfolio wordt getoetst met een individueel assessment.

Daarnaast wordt je bijdrage aan het innovatieproject gepresenteerd tijdens een afsluitend symposium.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

 • Nijs, J. Roussel, N. Wilgen van C.P., Köke, A. & Smeets R. ( 2013) Thinking beyond muscles and joints: Therapists’ and patients’ attitudes and beliefs regarding chronic musculoskeletal pain are key to applying effective treatment, Manual Therapy (18), 96-103
 • Burgt van der, M. & Verhulst, F., (2009) Doen en blijven doen, Houten, Bohn Stafleu van Loghum
 • Burken van, P.(2010) Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut, Bohn Stafleu Loghum, Houten

Rooster

De lessen vinden plaats op dinsdag, woensdag en vrijdag. Uitzonderingen kunnen voorkomen omdat er ook gastdocenten zullen lesgeven.