Kies op maat

Inloggen Menu

Circulaire Stad

Dat er een energietransitie aan de gang is en dat steden daar op moeten gaan inspelen is geen nieuws voor jou. De overstap van een lineaire naar een circulaire wereld vind je een boeiend en belangrijk onderwerp en daar wil je meer over weten. Je bent onderzoekend van geest, zelfstandig en het lijkt je leuk om in een multidisciplinaire groep te werken. De minor is immers toegankelijk voor iedere nieuwsgierige student omdat de vraagstukken voor de Circulaire stad om dezelfde multidisciplinaire aanpak vragen.

Inhoud

Veel steden en bedrijven zijn op zoek naar handige manieren om over te stappen van de lineaire economie naar een meer duurzame circulaire economie. Hiervoor moet er worden ingespeeld op klimaatverandering, moeten grondstoffen worden hergebruikt en is het belangrijk dat er nagedacht wordt over het inzetten van nieuwe energievoorzieningen. Deze minor heeft daarom een sterke focus op het schakelen tussen meerdere disciplines: concrete oplossingen bedenken, ontwerpen en inventiviteit. 

In samenwerking met de opleiding Built Environment ga je de uitdagingen van de circulaire stad aan. Er worden verschillende opdrachten aangeboden, waarvan je er één gaat uitvoeren. Je gaat bijvoorbeeld onderzoeken hoe groot de stromen (energie, water en grondstoffen) zijn in een gebied en voert een analyse uit. Op basis daarvan kijk je waar kansen liggen om de in- en uitgaande stromen te verminderen. Of je gaat onderzoeken wat voor impact het bouwen van een huis heeft voor de omgeving en je geeft aan hoe die impact verminderd kan worden.  Of je gaat onderzoeken hoe je een wijk van het gas af kan krijgen. Of je gaat onderzoeken hoe je de bouwmaterialen van een te slopen gebouw opnieuw kan inzetten bij een door jullie te ontwerpen gebouw. Je verwerkt de uitkomsten vervolgens in een adviesrapport.

Cursussen

De minor bestaat uit één cursus die is opgedeeld in:

Werkcolleges
Met o.a. Inleiding circulaire economie, energie, water, biodiversiteit, bepalen circulariteit, actoren en stakeholders, transitie en verdien- en businessmodellen. 

Projecten
Met een projectgroep werk je een opdracht uit met een echte opdrachtgever. 

Leerdoelen

Na de minor weet je alles van de circulaire stad omdat: 

  • je een analyse kan uitvoeren op een gebied of op een ander schaalniveau; 
  • een advies kan uitbrengen op basis van deze analyse; 
  • je weet hoe je stromen (energie, water of grondstoffen) of impact kan reduceren; 
  • je een circulair project kan uitwerken op een zelfgekozen schaalniveau (gebouw, gebied); 
  • je een adviesrapport en een infographic kan opstellen. 

Ingangseisen

Je hebt je propedeuse en een stage afgerond en zit bij voorkeur in het derde of vierde jaar van je opleiding.

Literatuur

Rooster

De lesdagen zijn nog niet bekend.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Gedurende de minor werk je mee aan één beroepsproduct en maak je een portfolio waarin je beschrijft welke competenties je ontwikkeld hebt en hoe je dat gedaan hebt. 

Je kan 30 studiepunten behalen door het maken van drie toetsen: 

  • Plan van Aanpak/ Persoonlijk ontwikkelingsplan (groepsproduct/ individueel) 
  • Een kennistoets (Individueel) 
  • Een eindassessment (individueel)

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld