Kies op maat

Inloggen Menu

Taal en cultuur Duits

Voor wie

Wist je dat... 

  • ... de meest gesproken moedertaal in Europa het Duits is? (Een op de vijf Europeanen spreekt Duits.) 
  • ... Nederland zes keer zoveel naar Duitsland als naar China exporteert? 
  • ... Duitsland bekend staat om zijn levendige festivals en tradities? Het Oktoberfest in München is wereldberoemd en trekt bezoekers van over de hele wereld. 
  • ...een derde van onze minorstudenten het buitenlandsverblijf in periode B verbindt met het werken als skileraar in Oostenrijk? 
  • ... 86% van de ondernemers zegt dat ze Duits nodig hebben om concurrerend te zijn? 
  • En nog veel meer ... ontdek het! 

Inhoud

Wil jij je de taal van de belangrijkste handelspartner van Nederland eigen maken? Wil je meer weten over de rijke cultuur van de Duitstalige landen? Wil je later zaken doen in Duitsland, er misschien werken of gewoon lekker op vakantie en dan niet snel overschakelen naar het Engels? Heb je een actieve houding en ben je ondernemend? Dan is de minor 'Taal en cultuur Duits' wat voor jou.  
  
Je richt je tijdens de minor op de beheersing van het Duits in het persoonlijke en/of zakelijke contact. Dit doe je niet door rijtjes en regeltjes te stampen, maar vooral door zelf actief met de taal aan de slag te gaan. De lesactiviteiten zullen dan ook voornamelijk in het Duits plaatsvinden. Een leuk aspect van deze minor is dat je in veel gevallen een mooie verbinding met je hoofdstudie kunt maken. Verderop onder het kopje "Praktikum oder (Selbst-)Studium" wordt dit uitgelegd. 

Extra kosten

De extra kosten bedragen circa € 150,- voor de excursies. Dit betreffen met name reis- en entreekosten. Kies je ervoor om vier weken voor je stage naar Duitsland te gaan, reken dan op € 700,- tot € 1.500,-. Dit is het bedrag dat we denken dat je nodig hebt voor huisvesting etc. De kosten voor een taalcursus of winterschool zijn afhankelijk van de organisatie of universiteit waar je voor kiest. De verschillen tussen de plaatsen zijn erg groot en de kosten hangen ook af van jouw wensen en keuzes. 

Je kunt financiële steun aanvragen voor je stage in het buitenland via de Erasmus+ Grant for Short Blended Mobility (SBM). Studeer je aan een andere hogeschool? Vraag dan je eigen International Office naar Erasmus+

Cursussen

Sprache 1 of Sprache 4 (5 EC) 
Bij deze cursus word je op het juiste niveau ingedeeld bij Sprache 1 (B1+) of Sprache 4 (C1). Er wordt gewerkt met de methode Sicher!. Je verbetert individueel en in kleine groepjes je taalvaardigheid. Bij deze cursus stel je een dossier met opdrachten voor alle vier de vaardigheden (lezen, spreken, schrijven, luisteren) samen. 

Duitse actualiteit in beeld (5 EC) 
In deze module maak je kennis met actuele maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland waarbij we tv-programma's en debatten behandelen. Je leert je competent uit te drukken over actuele onderwerpen, je eigen mening te ontwikkelen en deze in het Duits te formuleren. Voor deze cursus wordt een dossier gemaakt.  

Perspektivwechsel: Kulturimmersion Minor (5 EC)
Tijdens deze cursus onderneem je individueel of met medestudenten uiteenlopende culturele activiteiten waarbij je kennis maakt met Duitse of Duitstalige cultuur. Denk hierbij aan film, muziek, museumbezoek of het bijwonen van een voetbalwetstrijd. Voor deze cursus wordt een dossier gemaakt.   

Buitenlandverblijf: Praktikum oder (Selbst-)Studium (15 EC) 
In deze cursus werken we onder andere aan Duits voor het beroep en vinden er twee begeleide excursies naar Duitse steden plaats. Daarnaast maak je een keuze uit onderstaande mogelijkheden:  

Keuze 1: Praktikum 
Je gaat voor minimaal vier aaneengesloten weken voor een stage naar Duitsland of plaats in een Duitstalig gebied. Je oefent je Duitse taalvaardigheid in het directe contact met de mensen om je heen en in een professionele context. Je schrijft een blog in de doeltaal over je stage, waarbij je ook ingaat op de interculturele ervaringen die je maakt.   

Keuze 2: Studium 
Je gaat een taalcursus of winterschool in Duitsland of plaats in een Duitstalig gebied volgen. Van dit verblijf houd je een blog bij in de doeltaal, waarbij je ook ingaat op de interculturele ervaringen die je maakt.   

Keuze 3: Selbststudium 
Als je niet in de gelegenheid bent om voor langere tijd naar het buitenland te gaan, is er een alternatief om de leerdoelen van de module te behalen. Dit stem je af met je docent.  
Je formuleert persoonlijke taalleerdoelen en een interculturele leervraag voor periode B en stelt een planning op om deze vooral zelfstandig en door kortere uitjes naar het buitenland te behalen. Je vooruitgang documenteer je in een persoonlijke blog in het Duits. 

Wil je zien hoe eerdere studenten deze minor hebben ervaren? 

Leerdoelen

Je leert Duits op minimaal B1+ of B2 niveau, waarbij er ook specifiek aandacht is voor Duits in de professionele context. Met dit niveau kun je je goed redden in het Duits. Je kunt de belangrijkste informatie over jezelf en je beroep begrijpen en uiten. Daarnaast kom je meer te weten over actuele maatschappelijke ontwikkelingen van Duitsland. Je dompelt je onder in de hedendaagse Duitstalige cultuur en werkt aan je interculturele competentie. 

Ingangseisen

Wij beginnen niet bij nul bij deze minor, maar gaan ervan uit, dat je al eerder Duits hebt geleerd of affiniteit met de taal hebt. Het instapniveau is B1 (dit is eindniveau Havo). Twijfel je over je taalniveau of heb je geen idee of je taalniveau B1 hebt? Geen zorgen, je kunt bij ons een intakegesprek plannen. In dit gesprek kunnen we je adviseren en denken we met je mee over hoe je het beste met de minor kunt starten in september. Neem hiervoor contact op met de contactpersoon van de minor (josch.lampe@hu.nl). 

Je hebt geen stage of werkplek nodig om de minor te kunnen volgen, maar een buitenlandstage behoort bij de opties. 

Literatuur

Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.  
Wij adviseren om met het aanschaffen van de boeken te wachten totdat duidelijk is op welk niveau van Sprache je wordt ingedeeld. 

Rooster

Je bent gemiddeld twee dagen per week met deze minor bezig, waarvan minimaal 1 lesdag aan de HU (deeltijd: dinsdag) of 2 lesdagen (voltijd: dinsdag en donderdag). Het buitenlandverblijf (Keuze 1: Praktikum of Keuze 2: Studium) vraagt een investering van minimaal vier aaneengesloten weken.

Aanwezigheid is niet verplicht, maar we zien het grootste leersucces bij studenten die regelmatig en actief deelnemen aan de cursussen. Deze minor is een mooie voorbereiding om het officiële Goethe B1 of B2 certificaat te behalen. Bespreek de mogelijkheden hiervoor met de docent. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je maakt diverse dossieropdrachten, waaronder een vaardighedentoets, een portfolio met producten gerelateerd aan culturele activiteiten, opiniestukken, presentaties en een verslag over je onderzoekje tijdens je buitenlandverblijf of de excursies. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.