Kies op maat

Inloggen Menu

Versnellen in de master 1e graads lerarenopleiding Biologie

Voor wie

Deze minor is bedoeld voor studenten van alle bachelor lerarenopleidingen Biologie die hun eerstegraads lesbevoegdheid Biologie willen behalen, of die meer verdieping zoeken. Je kunt door deze minor alvast beginnen met het volgen van 20-25 EC aan vakken van de master Eerstegraads Lerarenopleiding Biologie. De overige EC’s betreft vakken die een verdieping vormen op de Bachelor en een goede voorbereiding op een vervolg in de Master. Als de vakken die je behaalt nog tot het onderwijsaanbod behoren wanneer je later de Master lerarenopleiding Biologie gaat doen, dan hoef je deze vakken niet opnieuw te volgen. 

Inhoud

Binnen de minor volg je vakken uit de master lerarenopleiding biologie opleiding. Hierbij volg je vakken die biologisch inhoudelijk van aard zijn maar ook pedagogisch en onderzoeksmatig. Om breder inzetbaar te zijn binnen het onderwijs is een eerstegraads bevoegdheid naast een tweedegraads bevoegdheid aantrekkelijk. Wij stimuleren studenten met voldoende capaciteiten om dit traject te volgen en zo te onderzoeken of een eerstegraads opleiding iets voor hen is. In deze minor worden vakken uit de master Eerstegraads Lerarenopleiding Biologie aangeboden. Het gaat om 25 EC aan inhoudelijke vakken Biologie, gecombineerd met een generieke module; WPO 2 Differentiëren. 

Cursussen

De cel 
De moleculaire basis van de bouw en structuur van de cel. Onderwerpen die aan bod komen zijn: biochemie, thermodynamica, eiwitstructuur en functie, membraan structuur en functie, membraan transport, intracellulair transport en het cytoskelet. 

Stofwisseling 
Je scherpt je kennis aan van algemene biochemische basisbegrippen. We gaan dieper in op de structuur van belangrijke bouwstenen inclusief de fysische en thermodynamische eigenschappen van eiwitten, die bij de biochemische/cellulaire processen een belangrijke rol spelen. De nadruk zal liggen op de bouw en werking (kinetiek) van de enzymen. 

Populatie-biologie 
Populatiedynamica en enkele onderdelen van de verspreidingsecologie. 

Ecologie en ecofysiologie 
Systeemecologie, natuurbeheer en -behoud in het algemeen en in Nederland in het bijzonder. Aan bod komen: structuur in ecosystemen; relaties in vegetaties; diversiteit en stabiliteit; relaties in tijd en ruimte binnen ecosystemen, energiestromen en kringlopen; dynamiek en evenwicht; ecofysiologie en adaptatie; vakdidactiek van veldonderzoek. Deze module sluit aan op concepten uit de populatiebiologie en de eilandtheorie. 

Vaardigheden vakonderzoek 
De cursus Vakonderzoek Vaardigheden levert de bouwstenen voor opzetten, uitvoeren en rapporteren van het vakinhoudelijk (biologisch) onderzoek, dat later in de master wordt uitgevoerd. In de cursus staat het beoordelen van biologisch onderzoek (inclusief het kritisch interpreteren van de resultaten), het zelf opzetten van een biologisch onderzoek, en de (statistische) verwerking van de onderzoeksresultaten centraal. 

Werken aan professionele ontwikkeling: WPO 2H Differentiëren in de klas 
Van masterstudenten wordt verwacht dat zij goed onderwijs kunnen bieden en daarbij rekening houden met de diversiteit van leren in de eigen klas. Hoe kan het onderwijs zo worden ingericht dat een ieder aan bod komt? Je wordt uitgedaagd om op basis van je eigen lespraktijk en de bijbehorende theorie tot een passende oplossing te komen voor je klas(sen). 

Leerdoelen

Binnen deze minor volg je 30 EC uit onze master lerarenopleiding biologie. Je bent zo in staat om te versnellen binnen de masteropleiding als je deze direct na de bacheloropleiding gaat volgen. 

Tijdens deze minor: 

  • verdiep je je in biologische concepten die je moet beheersen om les te kunnen geven in het eerste graad gebied; 
  • ontwikkel je onderwijsinterventies die jou voorbereiden om les te geven in het eerste graad gebied; 
  • leer je over onderzoek doen op masterniveau; 

Ingangseisen

Je moet minimaal 50 EC aan vakinhoudelijke biologische vakken hebben afgesloten binnen de bacheloropleiding Biologie. Er is een verplichte intake waarin ook met je wordt verkend en besloten of je het niveau aan kunt. Een aantal opdrachten in deze minor dient uitgevoerd te worden op een (stage)school. De minor kan gevolgd worden door deeltijd- en flexstudenten mits je op de woensdag de lessen kunt volgen.  

Literatuur

De volgende literatuur (nieuwste versie) wordt onder andere voorgeschreven: 

  • Alberts, B. et al. Essential Cell Biology
  • Berg, J.M. et al. Biochemistry
  • Goosen, M. & Schoordijk, F. Basisvaardigheden academisch schrijven. 
  • Smith, T. Elements of Ecology
  • Van Swet, J. & Munneke, L. Praktijkgericht onderzoeken in het onderwijs

Rooster

Elke woensdag van 10.30 tot uiterlijk 21.30 uur.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je maakt voor de cursussen (modules) 1 tm 5 een theoretische toets en bouwt een dossier op. Voor het vak Werken aan professionele ontwikkeling maak je een verslag. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:

* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode.
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie).
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.