Kies op maat

Inloggen Menu

Versnellen in de master 1e graads lerarenopleiding Natuurkunde

Voor wie

Deze minor is bedoeld voor studenten van alle bachelor lerarenopleidingen Natuurkunde die hun eerstegraads lesbevoegdheid Natuurkunde willen behalen, of die meer verdieping zoeken. Je kunt door deze minor alvast beginnen met het volgen van 20-25 EC aan vakken van de master Eerstegraads Lerarenopleiding Natuurkunde. De overige EC’s betreft vakken die een verdieping vormen op de Bachelor en een goede voorbereiding op een vervolg in de Master. Als de vakken die je behaalt nog tot het onderwijsaanbod behoren wanneer je later de Master lerarenopleiding Natuurkunde gaat doen, dan hoef je deze vakken niet opnieuw te volgen. 

Inhoud

Vergroot je mogelijkheden met een eerstegraads bevoegdheid Natuurkunde. Om breder inzetbaar te zijn binnen het onderwijs is een eerstegraads bevoegdheid naast een tweedegraads bevoegdheid buitengewoon aantrekkelijk. Wij stimuleren studenten met voldoende capaciteiten om dit traject te volgen en zo te helpen het lerarentekort te verkleinen. Je volgt in deze minor vakken uit de master Eerstegraads Lerarenopleiding Natuurkunde. Het gaat om 30 EC aan natuurkunde-inhoudelijke, pedagogische, vakdidactische en/of onderzoeksmatige vakken.  

Cursussen

Experimentele natuurkunde I 
In Experimentele Natuurkunde I wordt ingegaan op de opzet van natuurkundig experimenteel onderzoek. Vaardigheden rondom het systematisch aanpakken van het onderzoek komen aan bod. Je leert hoe je om moet gaan met meetonzekerheden. Deze vaardigheden pas je toe in cursus- en onderzoekspractica die gedurende het jaar plaatsvinden. Verder voer je practica uit op het gebied van analoge signaalverwerking en sensoren. Je verwerft kennis over theoretische concepten zoals de werking van voedingen, verschillende sensoren en actuatoren.  

Wiskunde I en II 
In deze cursus worden wiskundige begrippen en technieken herhaald en uitgebreid, namelijk: vectoren, functies, differentialen, integralen en toepassingen binnen natuurkunde. In de cursus wiskunde II komen complexe getallen, functies van twee of meer variabelen, meervoudige integralen en differentiaalvergelijkingen aan de orde.  

Mechanica I en II 
In de bacheloropleiding heb je al uitgebreid kennis gemaakt met de mechanica. In deze module wordt dezelfde mechanica op een hoger wiskundig en daardoor moeilijker niveau bedreven. Je maakt gebruik van het zeer krachtige wiskundige hulpmiddelen zoals differentiëren en integreren. Bij Mechanica I vindt een herhaling en verdieping plaats van de onderwerpen beweging, energie, impuls en rotatie. Bij Mechanica II komen de onderwerpen evenwicht, gravitatie, trillingen en stroming aan de orde.  

Moderne natuurkunde I en II 
Het onderwerp van Moderne natuurkunde I is de natuurkunde van het begin van de 20e eeuw. De atoomtheorie van Bohr wordt vervangen door een krachtiger theorie met de Schrödinger-vergelijking als uitgangspunt. Hierdoor krijgt de atoomstructuur en de kernfysica een nieuwe basis. De cursus Moderne natuurkunde II bevat een verdieping van de kwantummechanica en gaat over de relativiteitstheorie en de fysica van de elementaire deeltjes. De relativiteitstheorie gaat over bijzondere verschijnselen bij snelheden van de orde van de lichtsnelheid. De fysica van de elementaire deeltjes gaat over de kleinste bouwstenen van de materie en hun wisselwerking. Er wordt gebruik gemaakt van wiskundige hulpmiddelen als differentiëren en (partieel) integreren.   

Vakdidactiek en Wetenschapsfilosofie 
Je verdiept je in de vakdidactiek van natuurkunde. Er wordt ingegaan op didactiek die specifiek is voor het eerstegraadsgebied en je verdiept je visie op de rol van het vak natuurkunde in het (voortgezet) onderwijs.  

Je gaat kennismaken met historische voorbeelden van natuurkundige ontwikkelingen en denkwijzen. Aan de hand daarvan raak je bekend met verschillende stromingen in de wetenschapsfilosofie. Deze visies vergroten je inzicht in kwaliteit van wetenschappelijke ontwikkelingen; parallel ga je literatuur onderzoek doen naar een (historische of actuele) natuurwetenschappelijke ontwikkeling naar keuze. Je ontwikkelt hierdoor een open, kritische houding ten aanzien van wetenschappelijk onderzoek.  

Differentiëren in de klas 
Van masterstudenten wordt verwacht dat zij goed onderwijs kunnen bieden en daarbij rekening houden met de diversiteit van leren in de eigen klas. Hoe kan het onderwijs zo worden ingericht dat eenieder aan bod komt? Je wordt uitgedaagd om op basis van je eigen lespraktijk en de bijbehorende theorie tot een passende oplossing te komen voor je klas(sen).  

Leerdoelen

Je hebt na deze minor een grondige natuurkundige vakinhoudelijke kennis verworven en ook je onderzoeksvaardigheden vergroot. Daarnaast krijg je de eerste tools en handvatten aangereikt om les te geven in het eerstegraadsgebied.  

Ingangseisen

Je moet minimaal 50 EC aan vakinhoudelijke Natuurkunde vakken hebben afgesloten binnen de bacheloropleiding Natuurkunde. Zo niet dan moet je speciale toestemming vragen aan de examencommissie van je opleiding. Er is een verplichte intake waarin ook met je wordt verkend en besloten of je het niveau aan kunt.  

Literatuur

De volgende literatuur (nieuwste versie) wordt onder andere voorgeschreven:  

  • Young and Freedman, University Physics  

Rooster

Elke woensdag van 10.00 tot uiterlijk 19.30 uur. Er wordt 's avonds lesgegeven.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

De cursussen wiskunde, mechanica en moderne natuurkunde sluit je af met een kennistoets. Het vak experimentele natuurkunde sluit je af met een dossier dat bestaat uit verschillende delen.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.