Kies op maat

Inloggen Menu

Versnellen in de master 1e graads lerarenopleiding Scheikunde

Voor wie

Deze minor is bedoeld voor studenten van alle bachelor lerarenopleidingen Scheikunde die hun eerstegraads lesbevoegdheid Scheikunde willen behalen, of die meer verdieping zoeken. Je kunt door deze minor alvast beginnen met het volgen van 20-25 EC aan vakken van de master Eerstegraads Lerarenopleiding Scheikunde De overige EC’s betreft vakken die een verdieping vormen op de Bachelor en een goede voorbereiding op een vervolg in de Master. Als de vakken die je behaalt nog tot het onderwijsaanbod behoren wanneer je later de Master lerarenopleiding Scheikunde gaat doen, dan hoef je deze vakken niet opnieuw te volgen. 

Inhoud

Vergroot je mogelijkheden met een eerstegraads bevoegdheid scheikunde. Om breder inzetbaar te zijn binnen het onderwijs is een eerstegraads bevoegdheid naast een tweedegraads bevoegdheid buitengewoon aantrekkelijk. Wij stimuleren studenten met voldoende capaciteiten om dit traject te volgen en zo te helpen het lerarentekort te verkleinen. Je volgt in deze minor vakken uit de master Eerstegraads Lerarenopleiding Scheikunde. Het gaat om 30 EC aan chemisch-inhoudelijke, pedagogische en/of onderzoeksmatige vakken.  

Cursussen

Chemische Binding 
In deze cursus gaan we in op de vragen: wat is een atoom en hoe kan een atoom bestaan? We behandelen een aantal experimenten die aan het eind van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw zijn uitgevoerd, die hebben geleid tot het ontwikkelen van een atoommodel wat verklaart hoe een atoom een stabiel systeem is. Hierbij maak je kennis met de basis van de kwantummechanica, die we vervolgens gebruiken om te verklaren hoe de elementen volgens het Periodiek Systeem zijn gerangschikt. Tenslotte behandelen we de interacties tussen atomen onderling die leiden tot het vormen van moleculen.  

Fysische Chemie 
In het eerste deel van de cursus gaan we de twee hoofdwetten van de thermodynamica aan een onderzoek onderwerpen. Een systeem kan door een proces een verandering ondergaan die gepaard gaat met warmtetransport en/of uitwisseling van arbeid. Aan de hand van een ideaal gas als model voor een systeem zullen we dit meer concreet en in detail bestuderen. Uiteindelijk wordt chemische evenwicht met deze thermodynamische modellen verklaard. Het tweede deel van de cursus gaat over elektrochemie. Het centrale thema daarbij is de omzetting van chemische energie in elektrische energie en omgekeerd.  

Anorganische Chemie 
In deze cursus komt de structuur van eenvoudige vaste stoffen aan de orde, zoals die van zouten en metalen. Er worden verschillende eigenschappen van deze stoffen, zoals geleidbaarheid of oplosbaarheid, nader bekeken. Ook wordt gekeken naar en gerekend aan de precipitatie van zouten en de vorming van complexe ionen. Verder wordt er gekeken naar zuren en basen en onderwerpen uit de elektrochemie. Denk hierbij aan de sterkte van zuren en het effect van het oplosmiddel. Er wordt gerekend aan de pH van oplossingen en titratiecurven en aan reacties in de elektrochemie en de eventuele afhankelijkheid van de pH.  

Analytische Chemie en Instrumentele Vaardigheden 
Bij deze cursus komt een uitgebreid scala aan analysemethoden aan bod, zoals UV-VIS en AAS, chromatografie, infrarood-, massa- en NMR spectroscopie. Je leert hoe deze methodes in detail werken en worden uitgevoerd voor diverse bepalingen. Tijdens de theoretische bijeenkomsten worden de analytische methoden uitgelegd. Gedurende de praktische bijeenkomsten maak je kennis met het in de praktijk brengen van de opgedane theorie door met een aantal behandelde apparaten zelf aan de slag te gaan.   

Natuur Leven en Technologie 
In deze module vorm je je een beeld van het profielkeuzevak Natuur, Leven en Technologie (NLT) en jouw mogelijkheden om als NLT-docent te functioneren. In colleges, presentaties, zelfstudie en workshops wordt kennis aangeboden die nodig is voor de groepsopdrachten. Tijdens de bijeenkomsten werk je samen met studenten van andere vakken aan deze opdrachten. 

Differentiëren in de klas 
Van masterstudenten wordt verwacht dat zij goed onderwijs kunnen bieden en daarbij rekening houden met de diversiteit van leren in de eigen klas. Hoe kan het onderwijs zo worden ingericht dat eenieder aan bod komt? Je wordt uitgedaagd om op basis van je eigen lespraktijk en de bijbehorende theorie tot een passende oplossing te komen voor je klas(sen).  

Leerdoelen

Je hebt na deze minor een grondige scheikundige vakinhoudelijke kennis verworven en ook je onderzoeksvaardigheden vergroot. Daarnaast krijg je de eerste tools en handvatten aangereikt om les te geven in het eerstegraads gebied.  

Ingangseisen

Je moet minimaal 50 EC aan vakinhoudelijke scheikunde vakken hebben afgesloten binnen de bacheloropleiding Scheikunde. Zo niet dan moet je speciale toestemming vragen aan de examencommissie van je opleiding. Er is een verplichte intake waarin ook met je wordt verkend en besloten of je het niveau aan kunt.  

Literatuur

De volgende literatuur (nieuwste versie) wordt onder andere voorgeschreven:  

  • Oxtoby, David W. Principles of Modern Chemistry  

Voor overige titels verwijzen wij naar de boekenlijst master Scheikunde. 

Rooster

Elke woensdag van 10:00 tot uiterlijk 19:30 uur. De lessen zijn op het instituut.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je maakt voor de cursussen een theoretische toets of een dossier. Bij Analytische Chemie en Instrumentele Vaardigheden maak je ook een practicumverslag. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op:
Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.