Kies op maat

Inloggen Menu

Digitale Toegankelijkheid en Inclusie

In Nederland heeft één op de vijf mensen een beperking. Om mee te kunnen doen in de maatschappij is digitale toegankelijkheid van bijvoorbeeld websites en apps belangrijk. Wil jij bijdragen aan een inclusievere wereld, waarin iedereen gebruik kan maken van digitale producten en diensten? Door aandacht te hebben voor toegankelijkheid kun je het verschil maken. Vanuit het bedrijfsleven is veel vraag naar specialisten op dit gebied.

Deze minor is geschikt voor alle hbo-studenten die interesse hebben in het toegankelijk ontwerpen en/of bouwen van websites of andere digitale producten. Je studeert bijvoorbeeld Software Development (SD), Communication & Multimedia  Design (CMD), Bedrijfskundige Informatica of Business IT & Management (BIM). Of je studeert Communicatie, Bedrijfskunde of Commerciële Economie (CE) en je hebt affiniteit met het inclusief ontwerpen en/of bouwen van websites of andere digitale producten.

Inhoud

Bedrijven hebben grote behoefte aan experts op gebied van digitale toegankelijkheid. Niet alleen om aan wetgeving te kunnen voldoen, maar ook om bij te dragen aan een inclusievere samenleving. Op dit moment er zijn nog heel weinig mensen die kennis hebben over dit onderwerp. Na het succesvol afronden van de minor kun je dan ook vrijwel direct aan de slag met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van een organisatie en snel doorgroeien tot toegankelijkheidsadviseur of onderzoeker.

Je leert alle ins- en outs van digitale toegankelijkheid. Hiervoor werken we samen met adviseurs van Stichting Accessibility, de expert in Nederland op het gebied van digitale toegankelijkheid. Binnen een organisatie werken verschillende disciplines samen aan duurzame digitale toegankelijkheid. Dat gaan wij binnen de minor ook doen. De ontwerper, de bouwer en de content creator hebben ieder een belangrijke rol. Maar ook de inkoopafdeling en HRM kunnen een bijdrage leveren. In de minor ga je samen met studenten met verschillende achtergronden aan de slag om inclusie op basis van digitale toegankelijkheid te vergroten.

Digitale toegankelijkheid kun je benaderen vanuit een technische invalshoek: het technisch testen op toegankelijkheid of het bouwen van een toegankelijk product. Maar je kunt het ook benaderen vanuit een gebruiker en je meer focussen op ontwerp en/of content, gebruikersonderzoek en processen. Beiden zijn nodig! We hebben deze twee benaderingen vertaald naar twee profielen waaruit je kunt kiezen. Na het succesvol afronden van de minor ontvang je van de Stichting Accessibility een certificaat van deelname. Een nationaal en/of internationaal certificaat behoort wellicht ook tot de mogelijkheden; dat onderzoeken we momenteel nog.

Cursussen

De minor bestaat uit een aantal opeenvolgende blokken, de precieze invulling daarvan zijn we momenteel nog aan het uitwerken. Je begint met drie intensieve startweken waarin je niet alleen kennismaakt met je collega-studenten, maar ook een stevige basis legt voor de rest van de minor. Binnen een projectteam werk je met verschillende disciplines samen en verdelen jullie de taken. Je werkt mee aan het onderzoeken van digitale toegankelijkheid van bestaande websites. Dit doe je aan de hand van relevante richtlijnen en met behulp van gebruikers. Op basis van een concrete opdracht voor een externe opdrachtgever werk je samen met je teamgenoten aan het (her)ontwerp, bouwen en testen van een digitaal product of dienst. Daarnaast werk je een businesscase uit en schrijf je een advies over de borging van digitale toegankelijkheid in de organisatie.

Leerdoelen

  • Je kunt toegankelijkheidsvereisten van gebruikers met verschillende soorten beperkingen in kaart brengen, zodat je deze kunt gebruiken bij de analyse, het ontwerp en de ontwikkeling van digitale producten en diensten.
  • Je bent bekend met business cases omtrent digitale toegankelijkheid, zodat je vanuit bedrijfsoogpunt kunt beargumenteren waarom digitale toegankelijkheid belangrijk is.
  • Je bent bekend met de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en relevante wetgeving over digitale toegankelijkheid, zodat je een bestaand product hierop kunt toetsen.
  • Je kunt een gebruikersonderzoek opzetten en uitvoeren, om zo de wensen en behoeften van alle gebruikers in kaart te brengen.
  • Je kunt op een inclusieve manier een digitaal product of dienst (her)ontwerpen en/of realiseren, zodat het voldoet aan de behoeften van verschillende gebruikersgroepen met of zonder beperking.
  • Je kunt voor een opdrachtgever een advies uitbrengen omtrent de implementatie van digitale toegankelijkheid, zodat deze (sneller of beter) geborgd wordt binnen de organisatie.

Ingangseisen

De minor staat open voor alle hbo-studenten die interesse hebben in het toegankelijk ontwerpen en/of bouwen van websites of andere digitale producten. Je hebt bij voorkeur enige ervaring met HTML en/of CSS. De minor is niet geschikt voor deeltijd- en flexstudenten.

Literatuur

Er is geen verplichte literatuur. Aanbevolen literatuur en bronnen reiken we tijdens de minor aan.

Rooster

Workshops en/of kennissessies zijn in principe op dinsdag of donderdag. Op maandag en woensdag werk je samen met je projectteam. De vrijdag gebruik je om zelfstandig verder te werken,  je portfolio op te bouwen en te reflecteren. Wekelijkse bijeenkomsten met je begeleider worden gepland aan het begin van de minor. Er zijn geen lessen na 19.00 uur.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Toetsing

Toetsing vindt plaats aan de hand van een assessment. Basis voor het assessment is een portfolio inclusief reflectieverslag.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie)
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld