Kies op maat

Inloggen Menu

Preventieve mondzorg bij kinderen in complexe situaties

Helaas deze minor gaat niet door in periode AB. Voor periode CD kun je je wel aanmelden!

Jij kijkt verder dan de gezondheidsvraag waar de patiënt mee komt en hebt een specifieke interesse in de zorg voor kinderen. Als student Mondzorgkunde weet je dat een goede gezondheid sterk afhangt van factoren als leefomgeving, opvoeding en gedrag en je wilt je graag in deze factoren verdiepen. Dat is precies wat je gaat doen in de minor ‘Preventieve mondzorg bij kinderen in complexe situaties’.

Inhoud

Deze minor is erop gericht om de mondgezondheid te verbeteren bij kinderen in een complexe situatie. Deze groep loopt namelijk een verhoogd risico door bijvoorbeeld gedragsproblemen, een lage sociaal economische status (SES) of algemene gezondheidsproblemen. Er is daarom naast specifieke theorie ook veel aandacht voor het sociale domein.

Je zal door middel van Blended Learning de theorie leren en workshops krijgen over preventieve zorg. Dat betekent dat je zowel offline als online verschillende lesmaterialen krijgt aangeboden en contact hebt met medestudenten en docenten.

Cursussen

De minor bestaat uit 3 cursussen:

  • Stage gericht op kindertandheelkunde, 26 dagen* (10 studiepunten)
  • Stage in specialistische praktijk, tehuis, instelling gericht op kinderen*, 1 keer 8 dagen of 2 keer 4 dagen. Daaruit volgend 1x een patiënten/casuspresentatie waarin de werkcolleges, over vak verbreding en -verdieping is verwerkt (10 studiepunten)
  • Onderzoek: (CAT= Critical Appraisal of Topic) (10 studiepunten)

*deze stages mogen ook in het buitenland plaats vinden.

Leerdoelen

Je werkt in deze minor aan de volgende CANMEDS-rollen:

  • Communicator
  • Samenwerkingspartner
  • Reflectieve EBP professional
  • Gezondheidsbevorderaar
  • Organisator

Deze rollen worden afgerond op Dreyfus-niveau 3.

Ingangseisen

Je hebt je propedeuse Mondzorgkunde en tenminste 60 studiepunten uit de hoofdfase behaald. Je bent zelf verantwoordelijk om, voordat de minor begint, een stageplaats te regelen. We hebben wel adressen in ons bestand die je mag gebruiken, neem daarvoor contact op met de minorcontactpersoon.
De minor is niet in deeltijd te volgen.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

  • Amerongen W.E. van, Berendsen, W.J.H., Martens, L.C. en Veerkamp, J.S.J. (2009). Kindertandheelkunde deel 1.Houten: Bohn Stafleu van Loghum
  • Amerongen W.E. van, Berendsen, W.J.H., Martens, L.C. en Veerkamp, J.S.J. (2012). Kindertandheelkunde deel 2.Houten: Bohn Stafleu van Loghum
  • Loveren, C. van, & Weijden, G.A. van der. (2000). Preventieve tandheelkunde. Op weg naar een doelmatige aanpak. Houten, Bohn Stafleu van Loghum
  • Baarda, B. & Bakker, E. (2013). Basisboek kwalitatief onderzoek. Handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek. Groningen, Noordhoff Uitgevers B.V.

Rooster

In het eerste blok van de minor (blok A of C) heb je de theorie- en praktijklessen. In blok B of D ga je stagelopen. Je hebt in blok A of C drie dagen per week les. Actieve deelname aan de minor is verplicht.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je rondt de minor af met een verslag en presentatie van de uitkomsten van het CAT-onderzoek. Ook stel je een portfolio samen met daarin beoordelingen en reflecties uit je stage. Als laatste presenteer je behaalde resultaten uit de specialistische stage d.m.v. een casus/patiënt presentatie.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode CD kunnen tot en met 6 december 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 6 december worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende:
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.