Kies op maat

Inloggen Menu

Technologie en Zorg

Voor wie

Als je bij een opleiding aan een van de instituten in de domeinen Gezondheidszorg, Natuur en Techniek, Maatschappij & Recht en Economie & Management studeert, kun je je inschrijven voor deze minor. Maar als je een andere studie doet, ben je ook welkom. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de coördinator.

Inhoud

Een dag zonder tablet of smartphone? Dat kan toch niet meer! Technologische ontwikkelingen zijn ook de zorg ingeslopen. Heb je weleens van E-health, zorgdomotica zorg op afstand, robotica, artificial intelligence (AI) of virtual reality (VR) gehoord? Dat zijn mooie ontwikkelingen waarbij technologie en zorg samenkomen.

Actuele thema’s als age friendly cities, vergrijzing, langer zelfstandig thuis wonen en eHealth komen aan bod binnen de minor. Wat zijn de uitgangspunten en achtergronden van deze ontwikkelingen, en welke mogelijkheden hebben deze nieuwe technieken in de praktijk?

Daarnaast kom je alles te weten over wat dit betekent voor de omgeving waarin mensen leven, en hoe zij hun gezondheid kunnen verbeteren door deze omgeving beter in richten. Je kunt bijvoorbeeld het klimaat in huis aanpassen, maar ook kunst, licht en een mooi uitzicht doen wonderen. Kan techniek hier nog iets aan bijdragen?

Om zorg en technologie aan elkaar te koppelen moeten bijvoorbeeld installateurs, verpleegkundigen, bouwkundigen en fysiotherapeuten met elkaar leren samenwerken.

Cursussen

Public Health Engineering – Inleiding
Je woont colleges bij over publieke gezondheid en je maakt een individuele opdracht over dit onderwerp.

Public Health Engineering – deel 2
Je werkt aan een project met een groep studiegenoten met een verschillende achtergrond. Je gaat met een vraag uit de zorg aan de slag. Uiteindelijk kun je bijvoorbeeld een voorlichtingsplan, een advies of ontwerp voor een product zijn.

Leerdoelen

Je bouwt kennis op over publieke gezondheid, leert hoe je onderzoek moet doen en bedenkt een bijzondere zorginnovatie.

Ingangseisen

Er zijn geen bijzondere toelatingseisen.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De lesdagen zijn dinsdag en vrijdag. Het project vraagt om een flexibele inzet van ongeveer drie dagen per week.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Toetsing

Je maakt tentamens, een individuele opdracht en levert een project op.

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten voor minoren in periode AB of Lint kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode. 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie). 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.