Kies op maat

Inloggen Menu

Impact - Maatschappelijke verandering door creativiteit

Wil je maatschappelijke impact maken door interdisciplinair te leren werken met creatieve middelen als sport, spel, drama, muziek, fotografie en film? Ben je nieuwsgierig naar en betrokken bij de wereld om je heen? In deze minor ontwikkel je een sociaal-artistiek product voor een vraagstuk waar jouw vuurtje van gaat branden. Dit doe je in co-creatie met de betrokkenen.   

Inhoud

In deze minor leer je om jouw creatief vermogen in te zetten voor urgente complexe vraagstukken. Je maakt kennis met concepten als creativiteit, kunst, sport en bewegen, media, exploreren en experimenteren, innoveren, waarde creatie, design thinking en veranderingsprocessen. Dit ga je leren door te doen. 

In onze samenleving is behoefte aan doendenkers. Professionals die kunnen omgaan met de grote complexe uitdagingen van onze tijd vanuit creatief en interdisciplinair perspectief.  

Binnen de minor ga je aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk waar jouw hart harder van gaat kloppen. Je werkt domeinoverstijgend en toont je creatieve, verbindende, onderzoekende en innovatieve vermogen aan door te werken aan een product. Je zoekt aansluiting bij organisaties, burgerinitiatieven, personen en/of doelgroepen in de samenleving. Met hen onderzoek je welke vragen leven. Je levert zo al experimenterend een actieve bijdrage aan het werkveld. Dit beroepsproduct ontwikkel je in co-creatie.   

 
Studenten aan het werk met het verbeelden van hun onderzoek en proces

Voorbeelden van projecten 

Onze studenten zijn aan de slag gegaan met: 

  • Duurzaamheid en fast fashion. Beroepsproduct: upcycle sessies van kleding.
  • Muziek, verhalen vertellen en narratief onderzoek met dak- en thuislozen in Den Haag. Beroepsproduct: podcast op Spotify & wandelingen door Den Haag.
  • Mentaal welzijn en bewustzijn van emoties bij kinderen. Beroepsproduct: pedagogische methode in combinatie met cupcakes bakken én een bijbehorend kookboek.
  • Een documentaire over presentatiedruk bij jongeren en in de eigen omgeving.
  • Kansenongelijkheid in het onderwijs. Beroepsproduct: storytelling programma en dialoog over het thema tot stand laten komen.


Bezoek aan Fotodok en workshop sport & spel

Extra kosten 
We gaan o.a. naar tentoonstellingen, creatieve broedplaatsen, voorstellingen en inspirerende plekken voor jouw vraagstuk. Voor deze excursies en mogelijk aanvullende materialen kan je rekening houden met een eigen bijdrage van € 50,-.

Cursussen

De cursussen zijn opgebouwd aan de hand van het double diamond-model van design thinking. De minor bestaat uit twee opeenvolgende perioden waarin je aan de slag gaat met een maatschappelijk vraagstuk en jouw sociaal artistiek product. In het eerste blok staan ‘ontdekken en definiëren’ centraal en in het tweede blok ‘ontwikkelen en opleveren’. 

Leerdoelen

Je leert op actieve, receptieve en reflectieve manier impact te maken in de samenleving door creatieve middelen in te zetten. Drie invalshoeken staan centraal: creatief werken (aanbieden en aanboren van creatieve processen); waarde creatie; participatief actie-onderzoek en ontwikkelingsgericht onderzoek. Je ontwikkelt je creatief, verbindend, onderzoekend en innovatief vermogen en werkt toe naar een concreet resultaat in de vorm van een product/ontwerp. 

Ingangseisen

Een afgeronde propedeuse.  

De minor: 

  • sluit goed aan bij studenten van onder meer de opleidingen Social Work, Vaktherapie, Pedagogiek, Pabo, HRM, Communicatie en Stedelijke Ontwikkeling; 
  • is geschikt voor zowel vol- als deeltijdstudenten; 
  • biedt je een goede basis om door te stromen in bijvoorbeeld de masteropleiding Community Development of de masteropleiding Ecologische Pedagogiek.

Literatuur

  • Van ’t Veer, J., E. Wouters, M. Veeger & R. van der Lugt (2020). Ontwerpen voor zorg en welzijn. Bussum: Coutinho. 
  • Goudswaard, T., Van Oosten, J. (2022). Maakkracht. Amsterdam: Atlas Contact.
  • Verder diverse aanbevolen literatuur, passend bij de interesse van de student. 

Rooster

De lessen zullen plaatsvinden op dinsdag en donderdag, daarnaast werk je aan je project. Het onderwijs bestaat uit excursies, kennismaking met creatieve disciplines in trainingen, inhoudelijke voeding voor je project en uitwisseling met medestudenten. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

Toetsing vindt plaats via een portfolio-toets per periode waarin je je leeruitkomsten aantoont. Je werkt toe naar een sociaal-artistiek product waarmee je impact maakt met betrekking tot een maatschappelijk vraagstuk.  

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* de minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode;
* de student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie);
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld.