Kies op maat

Inloggen Menu

Music 4 the Millions

Voor wie

Houd jij van muziek? Ben je geïnteresseerd in cultuureducatie? En wil jij op dat gebied een belangrijke rol spelen voor leerlingen in het basis- of speciaal onderwijs? Dan is ‘Music 4 the Millions’ de minor voor jou. Je ontwikkelt je tot een specialist die goed en inspirerend muziekonderwijs kan geven aan alle kinderen in het basisonderwijs. 

Bekijk de promo!

Deze minor kun je volgen als je deeltijdstudent bent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. 

Inhoud

Binnen het basisonderwijs en speciaal onderwijs is er veel vraag naar goed muziekonderwijs. En daar heb je goede professionals voor nodig. Het doel van deze minor is om die specialisten op te leiden. Via ‘Music 4 the Millions’ kun je 2 certificaten halen: 

  1. Vakspecialist muziek (officieel landelijk certificaat alleen in combinatie met pabodiploma te behalen)  
  2. Intern Cultuurcoördinator (ICC) 

Je kunt ook alleen de Vakspecialisatie muziek volgen en afronden. 

Tijdens de minor ontwikkel je je tot een vakspecialist. Jij hebt een duidelijke kijk op cultuur- en muziekeducatie. En je gebruikt jouw talenten om goed muziekonderwijs te ontwerpen en uit te voeren. 

Maar dat is niet alles. Je leert hoe je teams binnen de school enthousiast krijgt voor muziekeducatie. En hoe je kunt samenwerken met externe organisaties wat betreft muziek- en cultuureducatie. 

Excursies, museum- en concertbezoek maken ook deel uit van ‘Music 4 the Millions’. Jou inspireren vinden we namelijk ook heel belangrijk. 

Cursussen

Intern Cultuurcoördinator (ICC) 
Tijdens deze cursus formuleer je een visiestuk. Hoe kijk jij aan tegen de rol die cultuur- of muziekeducatie speelt of kan spelen in het onderwijs? Je ontwikkelt een cultuurplan of een muziekplan. 

Eigen vaardigheid muziek 
Je beheerst al een instrument of kunt zingen. In de cursus ga je je verdiepen in muzikale theorie en techniek. 

Oriëntatie praktijk PO en extern 
Je doet methode-onderzoek, ontwerpt lessen en zet een muziekproject op. Muziek als therapie, excursies en een aanbod aan het Utrechts conservatorium komen ook aan bod. 

Stage 
Je gaat aan de slag in het basis- of speciaal onderwijs. Overleg met collega’s, intervisie op de werkplek en muziek in de praktijk, je doet het allemaal. 

Extra kosten 
€50 
Dit zijn kosten voor eventuele excursies en materiaal. 

Leerdoelen

Tijdens de minor: 

  • ontwikkel je je op basis van leerdoelen die je zelf formuleert; 
  • werk je aan het verbeteren van je instrumentale en vocale musiceervaardigheden; 
  • leer je leidinggeven aan het gezamenlijk musiceren; 
  • ontwikkel je je kennis en vaardigheden binnen alle muzikale domeinen; 
  • leer je veel over cultuureducatie en vorm je je een mening over muziekeducatie; 
  • leer je hoe je een bijdrage levert aan vakoverstijgend onderwijs in cultuur; 
  • proef je binnen een school aan de praktijk van cultuuronderwijs; 
  • leer je tijdens de stage om samen te werken met collega’s en culturele instellingen uit de buurt. 

Ingangseisen

Er zijn 2 ingangseisen: dat je noten kunt lezen en een instrument speelt. Of bereid bent om dit (zelfstandig) voor aanvang van de minor te leren!  

Deze minor kun je volgen als je deeltijdstudent bent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. 

Literatuur

De onderstaande literatuur wordt tijdens de minor behandeld. Je ontvangt voor de aanvang van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • Haverkort, F. (2009) Eigen-wijs (2e druk) Stichting Ter Bevordering van de muzikale vorming, Born, Nederland of een abonnement op Eigenwijs NEXT/digitaal https://www.eigenwijsdigitaal.nl/bestellen  
  • Heusden, B. van, Rass, A., Tans, J. (2016) Cultuur2 Basisboek cultuuronderwijs, Koninklijke van Gorkum B.V., Nederland (optioneel voor studenten die ICC doen)  
  • Lei, van der R. (2015) Muziek Meester! (4e druk) ThiemeMeulenhoff, Nederland 

Rooster

Periode A en B, op maandag.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Toetsing

We toetsen je kennis op verschillende manieren. Zo schrijf je een cultuurplan of een muziekplan, geef je een muzikale presentatie waarin jouw vaardigheden de hoofdrol spelen en maak je een portfolio. Je plan presenteer je op je stageplaats. 

Aanvullende informatie

Ondertekende leerovereenkomsten kunnen tot en met 28 juni 2024 worden geüpload in Osiris Aanmelding, zie de instructie op de leerovereenkomst of check onze site. Leerovereenkomsten die ná 28 juni worden ontvangen, zullen niet in behandeling worden genomen.  

Let op: Leerovereenkomsten worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst in Osiris Aanmelding (first come, first serve). Een ingediende leerovereenkomst geeft pas recht op een plek binnen een minor als er sprake is van het volgende: 
* De minor is nog niet vol: elke minor heeft een maximum aantal plekken per periode 
* De student heeft de leerovereenkomst compleet ingediend (inclusief eigen gegevens en handtekening en stempel eigen examencommissie) 
* HU heeft de leerovereenkomst ondertekend en gestempeld