Kies op maat

Inloggen Menu

Strategisch HRM (15EC)

In dit blok staat de postionering van het vakgebied HRM  en jijzelf als HR professional samen met de aansluiting van het HR-beleid op de doelen en ambities van de organisatie in de context van trends en ontwikkelingen centraal. 

 

Dit blok is ontworpen voor deeltijdstudenten HRM, jaar 2 en voor externe cursisten die de essentie van het vak HR beter willen leren overzien en kunnen verbinden aan hun eigen waarden, hun eigen postitie, de positie van HR in de oganiastie en aan de doelen van de organisatie. In dit blok krijg je kennis over en inzicht in wat strategisch HRM inhoudt, wat de functie van HR is binnen de bedrijfsvoering van een organisatie is en hoe je HR en de HR processen strategisch, tactisch en operationeel goed positioneert binnen een organisatie. 

De vaardigheden strategisch kijken, analyseren en adviseren staan centraal. Je leert hierbij gebruik maken van HR analytics en metrics.

Naast de inhoudelijke kennis is er in dit blok aandacht voor je eigen visie over HR. We dagen je uit je professionele rol te verkennen en hier richting aan te geven.

Leerdoelen

Het leerdoel dat centraal staat in dit blok is: Je analyseert in welke mate een bestaand organisatie HRM vraagstuk van strategische aard is, danwel op strategische wijze opgepakt dient te worden. Hierbij houdt je rekening met actuele en toekomstige ontwikkelingen en brengt advies voor het duurzaam oplossen van het organisatie HRM vraagstuk, zodanig dat het bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van de organisatie.

Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn:

  • Wat is strategische HRM, wat zijn strategische vraagstukken;
  • HR organisatie: HR rollen Ullrich en visie op de eigen HR organisatie;
  • Wat is Strategische personeelsplanning (SPP)/ Strategische personeelsontwikkeling en introductie van een aantal daarbij behorende modellen;
  •  Strategische doelen en HR strategie van de eigen organisatie bezien in het licht van de analyse van externe trends en ontwikkelingen op macro niveau, sector, marktniveau. En ook met betrekking tot ontwikkelingen in het HR vakgebied;
  • In kaart brengen van huidige uitdagingen en leren benoemen wat het strategische HR vraagstuk in een organisatie is;
  • In kaart brengen van toekomstige gewenste situatie en situatie bij ongewijzigd beleid (GAP-analyse);
  • Advies uitbrengen over het dichten van de GAP, aanbevelingen op korte en op langere termijn;
  • Presenteren van het advies in de organisatie en bij de opleiding.

De volgende competenties staan in dit blok centraal:

  • Ontwikkelingsgericht vermogen
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ondernemend vermogen
  • Innovatief vermogen

Ingangseisen

  • Propedeuseniveau HBO en een passende werkomgeving om een analyse te maken van het strategisch personeelsbeleid van organisatie. Vanwege deze eis is deze minor niet geschikt voor voltijdstudenten. Voor vragen hierover, neem gerust contact op met de module-docent Achia Qotit of curriculummanager Myrke Nieweg.
  • Dit betreft een minormodule van 15 EC en is dus geen volledige minor.
  •  

Literatuur

Voordat je literatuur gaat aanschaffen, lees altijd eerst de studiehandleiding voor de module die jij gaat volgen. Daar staat de actuele boekenlijst in. 

  • Van der Hagen, N. & Willemsen, M. (2019). Advieskunst - De interne adviseur in positie. Vakmedianet/Management Impact.
  • Kluijtmans, F. (2021). Leerboek HRM. Noordhoff Uitgevers.
  • Lange, D W., Heijden, van der B.I.J.M.M., Prins, de, P. (2019). Canon van HRM – 50 theorieën over een vakgebied in ontwikkeling. Vakmedianet B.V.
  • Leen, J., Mertens, J. (Nieuwe druk) Praktijkgericht onderzoek in bedrijf. Coutinho.

Bovenstaande boeken worden gebruikt tijdens de lessen. Mocht je niet uit de opleiding BK of HRM deeltijd komen en een deel hiervan nog niet hebben, schaf dan in ieder geval Advieskunst aan en overleg over de overige boeken in de eerste les even met de docent. Mogelijk komt er nog een ander vast voorgeschreven boek bij.

Rooster

Deze module wordt aangeboden:

- in blok 1 (start september) op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. 

- in blok 3 (start februari) op dinsdag- en donderdagavond, op beide avonden van 18.40 tot 22.00 uur.


Contacturen:
7 uur per week. Daarnaast rekenen we op 10 tot 13 uur per week aan zelfstudie.

Toetsing

Dit betreft een minormodule van 15 EC. 

We werken met praktijkgerichte opdrachten, verzameld in een portfolio dat gepresenteerd  wordt.Strategisch kijken, analyseren en adviseren staan hierin centraal.  Hier staan 10 EC voor.

Daarnaast vragen we studenten te reflecteren op hun ontwikkeling gedurende de module, dit te koppelen aan hun professionele ontwikkeling en hun persoonlijke visie op de professional die zij graag willen zijn. Deze reflectie wordt besproken en getoetst in een assessment. HIer staan 5 EC voor.


Herkansingen op overleg met docent.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin de student het onderwijs van de minor heeft gevolgd, dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor. 

Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien? Dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor. 

Aanvullende informatie

Nog vragen over de minor? Contact Aicha Qotit a.qotit@hva.nl
of Myrke Nieweg

Nog vragen over de Kies-Op-Maat procedure? Contact onderwijsbureau.fbe@hva.nl 

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst ondertekenende leerovereenkomsten in behandeling genomen.