Kies op maat

Inloggen Menu

Arbeidsrecht voor HR professionals en managers

Ben jij een manager, leidinggevende, teamleider of HR-professional? Of heb je de ambitie dat te worden? Dan kan deze minormodule voor jou interessant zijn.

De meeste organisaties streven ernaar om vanuit goed werkgeverschap een werkomgeving te bieden waar mensen met plezier op een veilige en gezonde manier kunnen werken. HR-professionals én leidinggevenden zetten zich hiervoor in en creëren samen, ieder vanuit een eigen rol, een arbeidsrelatie die voor zowel de medewerker als organisatie goed is. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hierbij is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de juridische (on)mogelijkheden. Wat moet, wat mag en met welke (financiële) risico’s heb je te maken? 

 

Het zal je helpen om verantwoorde beslissingen te nemen die zowel in belang van jouw organisatie als de medewerker zijn. Of het nu gaat om recruitment & onboarding, arbeidsovereenkomsten, ziekte, re-integratie,  ontslag of arbeidsconflicten.. Deze minormodule past dus bij jou als je wil leren hoe je arbeidsrechtelijke uitdagingen in een organisatie kunt aanpakken.  

Juist omdat in organisaties HR-professionals en managers intensief samenwerken vinden wij het zinvol om in deze deeltijd-minormodule arbeidsrecht vanuit deze twee perspectieven te benaderen. Op die manier brengen we de realiteit van de werkcontext binnen in ons onderwijs.

Leerdoelen

De leeropbrengst die in dit blok centraal staat is: ‘De student is in staat om een relevant juridisch vraagstuk (dat leeft in de eigen organisatie) te onderzoeken en daarover op basis van relevante en correcte juridische bronnen een advies uit te brengen.’

De competenties die in deze module centraal staan zijn: 

  • Onderzoekend vermogen
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ondernemend vermogen 
  • Communiceren

Ingangseisen

De propedeuse moet zijn afgerond. 

Deze minor-module is opgezet voor deeltijdstudenten, die werk en studie combineren. Je hoeft niet perse al een rol als HRM'er of manager te hebben, echter het hebben van een passende werkomgeving is wel noodzakelijk om opdrachten te kunnen uitvoeren. Mocht je hierover twijfelen, neem dan contact op met de coördinator van de minor. 

Voltijdstudenten kunnen alleen worden toegelaten indien zij over een passende werkomgeving beschikken. Dit dient vooraf afgestemd te worden met de coördinator van de minor.

Literatuur

De boeken die we in de minormodule in ieder geval zullen gaan gebruiken zijn:

  • Roozendaal, prof. Mr. W.L., Arbeidswetgeving 2024/2025, (2023). Deventer: Wolters Kluwer – (meest recente druk)
  • Geugjes, H.C., Wits, E.B., (2022). Arbeidsrecht Begrepen. Den Haag: Boomjuridisch – (meest recente druk)

In verband met continue veranderingen in het recht, is de boekenlijst altijd onder voorbehoud. Schaf dus geen boeken aan voordat je over de meest recente druk door de minorcoördinator bent geïnformeerd.

Daarnaast ga je zelf ook op zoek naar relevante literatuur en de docenten delen tussentijds nieuwe (actuele) stukken en plaatsen dat op Brightspace.

Rooster

Deze module wordt aangeboden:

- in blok 2 (start november) op zaterdag van 10.00 uur tot 16.30 uur. 

- in blok 4 (start april) op dinsdag- en donderdagavond van 18.40 tot 22.00 uur.

Contacttijd:
6,5 uur per week. Daarnaast rekenen we op 10 tot 14 uur per week aan zelfstudie.

Toetsing

Dit betreft een minormodule van 15 EC. 

We werken met praktijkgerichte opdrachten, verzameld in een portfolio en een assessment.

Herkansingsmogelijkheden n overleg met de docenten van de module.

Aanvullende informatie

Vragen over de minor? Contact Iris de Goed i.e.de.goed@hva.nl

Vragen over de kies op maat procedure?
Contact Chiara c.c.tdlohreg@hva.nl

Aanmeldingen worden op volgorde binnenkomst ondertekende leerovereenkomsten in behandeling genomen.